Dodaj do ulubionych

Ssanie kciuka!!!!!

01.11.05, 07:31
Marcinek ma 8 miesięcy i namiętnie ssie kciuk(od około 3 miesięy)...Mam już
tego dosyć!!! Smoka nie toleruje od urodzenia, więc nie wiem, w jaki sposób
mam go tego oduczyć..bo to już chyba nałóg??? A palec ssie jak jest głodny i
przy zasypianiu...Proszę o rady. Będe bardzo wdzięczna
Obserwuj wątek
    • karotka11 Re: Ssanie kciuka!!!!! 01.11.05, 11:21
      Też jestem ciekawa, bo mój syn od kilku dni odkrył własnie kciuk. Wcześniej
      były całe łapki, ale teraz doskonale odnajduje ten jeden jedyny kciuk. Smoczka
      uczyłam go ssać wielokrotnie, ale nic z tego nie wyszło, smoczek wypluty a
      kciuk ponownie trafiał do buzi. Pediatra wręcz zaleca smoczek, bo kciuka nie da
      się tak łatwo "odstawić". Dodam, że moj syn ma 3 miesiące i obawiam się, że
      oduczenie go od tego, to syzyfowe prace...
      • wroclawianka3 Re: Ssanie kciuka!!!!! 01.11.05, 12:24
        witaj
        ssanie kciuka to nic złego , może tak jeszcze ssać do 1,5 roku i sam się
        oduczy , pisze tak w kilku mądrych książkach , nie ma co panikować , poprostu
        przeczekaj

pozdrowienia
    • agnesza Re: Ssanie kciuka!!!!! 01.11.05, 12:24
      Moja corka ssie kciuka od 4m. Raz mniej, raz wiecej, ale jest to niezastapiony
      "uspokajacz". Bardzo sie balam tego nawyku, ale dalam spokoj. Juz w brzuchu
      dziecko ssie kciuka, pozniej dostaje smoczek albo kontynuuje ssanie swojego
      paluszka. Trzeba zaakceptowac ogromna potrzebe ssania. Plus kciuka jest taki, ze
      dziecko uczy sie swojego ciala i kontroli nad nim (smoczek jest podawany przez
      drugiego czlowieka, dziecko nie ma na to wplywu, czy chce czy nie chce dostaje
      smoczka na uspokojenie): w stresie moja corka odnajduje kciuka i natymiast jest
      cisza. Drugi plus to: jesli sie bawi i umie poslugiwac sie swoimi raczkami, nie
      ssie kciuka. Ze smoczkiem jest tak, ze dzieci maja smoczki niemal cala dobe,
      spia ze smoczkiem, bawia sie ze smoczkiem, na spacer ze smoczkiem i trzeba
      kontrolowac, zeby smoczek byl w buzi, bo dziecko sie wybudza, jest marudne itd.
      Moja corka jak jest senna, odkladam ja do lozeczka ona wklada sobie kciuka i
      natychmiast zasypia. Jak wejdzie w gleboki sen, paluszka wyjmuje. A bywa i tak,
      ze o kciuku zapomina.Jest roznie. Kciuk jest bardziej naturalny od smoczka. Nie
      boje sie wad zgryzu. Uwazam, ze nalezy zakceptowac ssanie kciuka i dac dziecku
      spokoj, walka przyniesie odwrotne efekty. W 8m dziecko juz duzo rozumie. Daj
      swojemu dziecku spokoj, przestanie ssac jak bedzie mial zajete rece lub jesli
      wyrosnie z tego. Pozwol dziecku na ten "nalog", daj mu szanse niech sam z niego
      zrezygnuje. Tyle dzieci ssie smoczka,drugi tyle dzieci ssie kciuka i cala masa
      dzieci jest uzalezniona od mamionowej piersi. To jest naturalny etap w zyciu
      dziecka. Nalog ssania z ktorego sie wyrasta. Pozdrawiam Cie. Mama 7m dziewczynki.
      • sylka75 Re: Ssanie kciuka!!!!! 01.11.05, 20:50
        Dziwie sie, ze tak spokojnie do tego podchodzicie... Moja kolezanka ma 2 i pol
        roczna coreczke, ktora namietnie ssala kciuka od 2 mc zycia. W tej chwili ma
        tak potworna wade zgryzu, ze juz nosi aparat korekcyjny. Serio - podniebienie,
        zeby, wszystko powykrzywiane we wszystkich mozliwych kierunkach. Niewyraznie
        mowi. Same klopoty. Ale jak odzwyczaic? Tego niestety nie wiem. Ortodonci radza
        szybko podac smoczek zanim dziecko sie uzalezni od kciuka - oczywiscie smoczek
        o ksztalcie anatomicznym.
        • oczka2 Re: Ssanie kciuka!!!!! 01.11.05, 23:06
          Mnie zastanawia jeszcze taka rzecz: czy chodzi tu tylko o kciuka? czy ssanie
          innego palca (np wskazujacego) jest mniej grozne?

Kasia smile
        • agnesza Re: sylka75 02.11.05, 09:39
          A ja znam dziewczyne, dzis maturzystke, ktora ssala kciuka do 2 roku zycia i ma
          dzis piekne zeby. Na co to jest dowod? Kazde dziecko jest inne i nie wrzucalabym
          problemu do jednego worka. Podchodze do tego spokojnie, bo moja corka ssie
          kciuka stosunkowo malo: przy zasypianiu (zdarza sie, ze usypia bez) i w momencie
          stresu. Powtarzam odruch ssania jest w okresie niemowlecym bardzo silny, z tego
          sie wyrasta! Smoczki tez szkodza i po nich dzieci tez maja wady zgryzu.
          Zwrocilabym raczej uwage w jakim momencie dziecko ssie kciuka. Jesli ssie caly
          dzien, to rzeczywiscie jest problem. Rzadko piszemy o nieprzyjaznym otoczeniu o
          nerwowych rodzicach a czesto o ssaniu kciuka. Nalezy swoje dziecko obserwac i
          reagowac z miloscia i czuloscia, a nie walczyc. Kciuk moze byc wentylem
          bezpieczenstwa, kontrola nad emocjami. Powtarzam, ze ssac kciuka dziecko samo
          decyduje o tym. Dbam madrze o moja 7m corke i nie paniukje z powodu kciuka.
          Jesli sie bawi- nie sssie kciuka, jak jest na spacerze- nie ssie kciuka, jak
          spi- nie ssie kciuka, to sa doslownie momenty, gdy go szuka. Dlatego podchodze
          do tego spokojnie. Nalezy dokladnie wiedziec kiedy dziecko ssie i reagowac,
          jesli ssie caly dzien moze czuje sie zagubione i potrzebuje uwagi i bliskosci.
          Tyle jest rad do czego dziecka nie przyzwycczajac, ze dzieci musza natychmiast
          stac sie samodzielne, wiec ratuja sie ,do tego silny odruch ssania i ..walka ze
          strony rodzicow. Od smoczka tez trzeba odzwyczajac, a jest duza szansa, ze
          dziecko kciukowe w zabawie i wzrastaniu zapomni o nim. Znam chlopczyka 19m,
          ktory ssal kciuka, ale juz przestal. Mozemy przytaczac sobie przyklady za i
          przeciw, najwazniejsze, zeby dziecko otrzymywalo to co jest mu niezbedne: madra
          milosc, rownowage i spokoj ze strony rodzicow.
          Pozdrawiam serdecznie. Spokojna mama "kciukowej" dziewczynki,
          • shamsa Re: sylka75 02.11.05, 09:47
            aa znam taka co ssala do 6 rż i ma proste zeby
          • oczka2 Re: sylka75 02.11.05, 11:00
            Mnie zastanawia jeszcze taka rzecz: czy chodzi tu tylko o kciuka? czy ssanie
            innego palca (np wskazujacego) jest mniej grozne?

Kasia smile
          • mania3 Re: sylka75 07.11.05, 09:21
            Nic dodać nic ująć.Zgadzam się w stu procentach.Mama 7m ssakasmile
        • jagoda051 Re: Ssanie kciuka!!!!! 02.11.05, 17:28
          jeżeli ząbki są powykrzywiane w różnych kierunkach to na pewno nie tylko od
          kciuka. Od kciuka idzie do przodu górne dziąsło. Często powodem wady zgryzu
          jest oblizywanie łyżeczki i tarcie jej o podniebienie co duzo osób robi
          mimiwolnie. A na pierwszym miejscu wady zgryzu powoduje spanie na płasko w
          wieku niemowlecym. Materacyk powinien być zawsze uniesiony przy główce. Był
          ostatnio o tym program. Że wady zgryzu jak ssanie kciuka ustąpi przez 5 rokiem
          życia ustępują samoistnie w miarę wyżynania się zębów stałych.
    • ulagata Re: Ssanie kciuka!!!!! 01.11.05, 23:12
      nasz syn tez ssal (od 3 mies) i poskutkowal smoczek. Mlody protestowal, smoczek
      wypluwal, ale bylismy uparci bardziej od niego. Smoczek byl potrzebny do ok. 10
      miesiaca, potem zostal odrzucony, a problem z kciukiem skonczyl sie
      definitywnie.
    • borowka78 Re: Ssanie kciuka!!!!! 02.11.05, 10:38
      Mam nadzieje, że mój Mały z tego ssania kciuka wyrośnie. Co do wady zgryzu-
      zobaczymy. Ja byłam smoczkowym dzieckiem i mam ładne zęby, Mąż również.
      MożeMarcinek odziedziczy ładny uśmiech po rodzicachsmile
      Pocieszam się tym, ze nie robi tego cały dzien (czyli podczas spacerów, zabawy
      itp). Szuka kciuka tylko przed snem i czasami przed jedzeniem, nie zawsze i to
      jest jakas nadziejasmile Nie spi z paluszkiem w buzi. Uważam, że Małemu poświęcam
      maksimum swojej uwagi, okazuje Mu miłosc i czułośc, więc to ssanie kciuka nie
      jest reakcją na złe otoczenie czy cos w tym stylu. Nie tracę przy Nim
      cierpliwości, nie podnosze głosu, dużo do niego mówię i bawię się z Nim.

Poczekam jeszcze troche i zobacze, czy moj Maly Mężczyzna pożegna sie z
      paluszkiemsmile

Dzięki za Wasze odpowiedzi
      • agagor2 Re: Ssanie kciuka!!!!! 02.11.05, 14:43
        Ojej - ja bym związała ręce - najlepiej z tyłu
        A tak powaznie - nie rozumiem problemu. To przecież maleńki niemowlaczek, który
        ssie kciuka, bo ma potrzebę ssania, bo uczy się sam uspokajać
        Rozumiem taki problem u starszego dziecka, ale u takiego maluszka nie widzę go
        poprostu. Daj dziecku pobyć maleństwem. Nie rozumiem o co chodzi z tymi wadami
        zgryzu? Czy piszący wyżej nie zwrócili uwagi na wiek dziecka?
        Mój synek był ssaczem kciuka, bezsmoczkowym - dalej jest bezsmoczkowy (18 mies),
        ale kciuka juz nie ssie kupę czasu (sam odstawił gdy nie był mu już potrzebny,
        gdy rączki zaczęły mu służyć do innych celów - poznawania przedmiotów,
        raczkowania). Chodząc z nim na spacery nie spotkałam jeszcze dziecka, które
        chodzi i ssie kciuk (rączki służą np. do zabawy w piasku)- za to takie ze
        smoczkami w buzi, a rączkami w pisaku spotykam często
    • jagoda051 Re: Ssanie kciuka!!!!! 02.11.05, 17:32
      poza tym moja koleżanka ssała kciuka do 10 roku życia i ma piękne zęby. A ja
      nie ssałam nigdy i mam krzywe! Więc nie potępiajmy tego kciuka i nie wińmy za
      wszystko. Oststniu tez w jakiejś gazecie o dzieciach był artykuł i w punktach
      wymienione od najgorszego 10 powodów wad zgryzu, a kciuk był na dopiero 7.
      miejscu. I wszyskich wad nie mozna od razu zwalać na kciuka czy smoka.
      • agnesza Dzieki! 02.11.05, 18:38
        Rzeczywiscie ssacze kciukow powinni miec swiety spokoj. Pozdrawiam serdecznie
        jagode051! Mama 7m Wroni,
    • assiia Re: Ssanie kciuka!!!!! 07.11.05, 09:02
      Hej
      moje dziecko 3miesiace tez ssie i troche sie denerwuje, bo smoczek jak wiadomo
      w naszych rekach i latwiej oduczyc.
      Moja obawa wynika z tego iz znam dwie osoby jedna 30lat, druga 45 i oni do tej
      pory usypiaja z kciukiem.
      Pozdrawiam
      ASIA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka