21.11.05, 20:40
czy któraś z mam musiała podać swemu dziecku luminal?ja jak podaję to czuję
się strasznie mam okropne wyrzyty sumienia.lekarz mi zalecił-kolki
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: luminal 21.11.05, 20:55
      Wrzuc w wyszukiwarke...

Nie stosowałam nigdy, moge sie wypowiedziec? "O, Boże, luminal na kolke...".
      Kolke, czyli objawy niedojrzałosci ukladu pokarmowego?
      www.leki.med.pl/lek.phtml?id=223&idnlek=746&menu=3
      • esseana Re: luminal 21.11.05, 21:05
        Mój synek przez pierwsze 3 miesiace swojego życia brał luminal ale z powodów
        neurologicznych, a kolki i tak miał straszne wiec nie wiem czy luminal bedzie
        skuteczny, słyszałam ze podaje sie dziecią w ostateczności jak już bardzo
        cierpą z powodu kolki!!!! a takie preparaty jak vibrucol stosowałaś, u nas się
        sprawdzał i plus suszarka.

pozdr.

• annadz_2000 Re: luminal 24.11.05, 00:09
          witam, zastanow sie czy podawac dziecku luminal, bo jak zaczniesz to nie mozna
          przestac podawac od razu tylko stopniowo. taki to jest lek. ja dalam dzieku raz
          1/4 tabletki (przepisane przez neurologa) i nie spalam pare godzin tylko
          czuwalam przy malym. a na kolki: woda koperkowa, esputicon, infacol, cieple
          oklady i masaze brzuszka.wszystko na raz stosowalismy. nasze dziecko mialo kolki
          non stop przez 3 mies. po tym wszystkim kolki byly rzadrze, ale byly. nie ma nic
          innego co moglo bu calkowicie je usunac. a moze przestan jesc jablka bo
          fermentuja w brzuchu i tez moga byc przyczyna. pozdrawiam anka
    • nasia2 Re: luminal 21.11.05, 21:38
      Sprowadż z Niemiec krople - Sab Simplex - rewelacja . Nam tylko to pomogło!
    • timi30 Re: luminal 21.11.05, 21:46
      tak tylko mały strasznie się zanosi i dostał na tak zwane wyciszenie iwyspanie
      się bo nie śpi całe dnie
    • timi30 Re: luminal 21.11.05, 21:46
      a sab simpleks u nas nie działa
    • asiek31 Re: luminal 21.11.05, 22:32
      Nasz synek po luminalu zapadł prawie w śpiączkę, nie budził się przez 12
      godzin, nie jadł, tracił na wadze no i spał dalej - koszmar o którym nie chcę
      pamiętać
      Asia i Martynek
    • aga55jaga Re: luminal 22.11.05, 01:17
      timi jeśli karmisz piersią to może warto przyjrzeć sie diecie???
      • anka1 Re: luminal 22.11.05, 08:31
        luminal na kolki ? niektorzy lekarze to juz nie wiem co maja w tych lbach,
        chyba zdawali egzaminy na amfetaminie.
        zmien lekarza, bo Ci dziecko otruje.
    • kaka61 Re: luminal 23.11.05, 00:53
      My braliśmy luminal w szpitalu , ale na żółtaczkę, a na kolki stosowaliśmy wodę
      koperkową.
      • aga55jaga tak z ciekawości 23.11.05, 01:12
        o ile jeszcze (z bólem serca ale mogę) przełknąć luminal przy kolce dziecka to
        zupełnie nie rozumiem jego związku z żółtaczką. Może ktoś mnie oświeci????
        • kaka61 Re: tak z ciekawości 23.11.05, 01:49
          Przy niedużym nasileniu żółtaczki używamy luminalu (fenobarbitalu). Jest to lek
          uspokajający i przeciwdrgawkowy, dobrze tolerowany przez noworodki. W małej
          dawce działa aktywująco na enzymy wątrobowe oraz przyspiesza metabolizm
          bilirubiny. Przy niedużym nasileniu żółtaczki jest skutecznym preparatem.
          Oświecona?
          • aga55jaga Re: tak z ciekawości 23.11.05, 11:30
            słabo bo rozumiem że mówisz o żótaczce fizjologicznej noworodka?
            • kaka61 Re: tak z ciekawości 23.11.05, 13:46
              Nie, o patologicznej, ale w przypadku żółtaczki fizjologicznej, gdy nie pomaga
              fototerapia stosuje się również luminal, tak twierdzi lekarz, który nas leczył.
              Pozdrawiam
              • aga55jaga Re: tak z ciekawości 23.11.05, 14:04
                sorki ale dalej ciągnę temat, nie ze złośliwości, po prostu mnie to interesuje.
                Czy przy żółtaczce, wobec tego podaje się luminal ze względu na drgawki??? Tak
                zrozumiałam z twojego drugiego postu
                • kaka61 Re: tak z ciekawości 23.11.05, 14:13
                  Nie, Karol urodził się z wrodzonym zapaleniem płuc, w pierwszej dobie miał
                  żółtaczkę, fototerapia nie pomogła, ale to za dużo opowiadania.
                  -(W małej dawce działa aktywująco na enzymy wątrobowe oraz przyspiesza metabolizm
                  bilirubiny. Przy niedużym nasileniu żółtaczki jest skutecznym preparatem. ).

• aluc Re: tak z ciekawości 23.11.05, 22:49
                  mój starszy dostawał luminal przy fototerapii, głównie po to, żeby w ogóle
                  mogła być stosowana, bo bez niego dostawał pod lampą dzikiego szału i więcej
                  czasu spędzał u mnie na rękach
                  ale o wpływie na rozpad bilirubiny też czytałam gdzieś
    • figrut Re: luminal 23.11.05, 01:08
      Zmien lekarza!!!!!
      A tak na marginesie.Jesli tradycyjne srodki nie skutkuja, nos
      malenstwo w chuscie [u mnie to jedyne co poskutkowalo], ale nie pozwol lekarzowi
      podtruwac dziecka.Swojemu by tego nie podal.
      • izza3 Re: luminal 23.11.05, 10:05
        moja córeczka miała przepisany lumnal na żółtaczke a potem przeciw ulewaniu
        następnie miała problemy neurologiczne i tez był luminal tylko podkreslę ze
        podawalismy go niuni w pierwszym przypadku potem skonsultowalismy sie z innym
        doktorem który powiedział ze to głupota przypisywac dziecku na wszystko luminal
        wydaje mi się ze lekarze znają tylko ten lek i kazdemu przepisuja na cos innego
        a dziecko się męczy tak było w moim przypadku
    • nataliamackowiak Re: luminal 23.11.05, 14:15
      witaj-mi też lekarka zapisała to, jak Oli miała ok.4 miesięcy, tez sie wtedy na
      forum spytałam, co wywołało ogólne oburzenie. Dałam małej to z 2 razy, spała po
      tym lepiej, ale ogólnie kolek to nie wyciszyło...
      Natalia-gg1153997
    • dominika19782 Re: luminal 23.11.05, 14:39
      Moja córka też brała luminal przy żółtaczce.
      • jagienka233 Re: luminal 23.11.05, 18:15
        mnie tez lekarka kazała dawac luminal przy kolkach.nie chodzi wcale zeby to
        pomoglo pozbyc sie kolek lecz o uśmierzenie bólu.jesli dziecko męczy sie
        naprawde mocno(tak było w naszym przypadku)i nic nie skutkuje to trzeba jakos
        pomóc cierpiącemu i dlatego zapisano nam luminal zeby uspokoić i pomóc pozbyc
        sie bólu.wiadomo ze jest to ostatecznosc i ze nie jest to lek na kolki
        • aga55jaga Re: luminal 23.11.05, 19:05
          mimo wszystko ja bym nie podawała
          • ledzeppelin3 Re: luminal 23.11.05, 22:42
            Luminal przyspiesza dojrzewanie mechanizmów enzymatycznych wątroby, można go
            stosować przy żółtaczce patologicznej noowrodków (bilirubina >20mg%)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka