Dodaj do ulubionych

Badanie u okulisty ???

24.11.05, 08:22
Witam. Mam pytanie do mam smile
Dziewczyny czy istnieje cos takiego jak okulista dziecięcy? U jakiego lekarza
wykonać badanie wzroku u 3 miesięcznego malca? U "normalnego" okulisty czy
trzeba szukać lekarza , który specjalizuje sie w badaniu małych dzieciaczków?
Bardzo dziękuję za informację a jeżeli są tu jakieś mamy ze Szczecina to moze
mają namiary na takiego lekarza? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • zana1225 Re: Badanie u okulisty ??? 24.11.05, 08:33
      Jest specjalne badanie badanie okulistyczne dla dzieci ale mój znajomy okulista doradził mi żeby je robić gdy dziecko skończy 6 miesięcy. Wtedy jest bardziej miarodajne. Ja niestety jestem z Gdańska także nie moge ci pomóc w kwesti wyboru okulisty. Pozdrawiam
    • madziarna1 Re: Badanie u okulisty ??? 24.11.05, 09:15
      Witam , jestem mamą 3,5 miesięcznej Hani i dokładnie tydzien temu byłyśmy u
      okulisty na badaniu oczek. Jestesmy ze Szczecina. Polecono nam pania dr
      Elżbietę Pogorzały i faktycznie ma super podejście do tak małych dzieciaczków.
      Jest bardzo miła, sympatyczna - ogolnie zrobiła na nas bardzo dobre wrażenie. W
      tym wieku bada się małym dzieciom przede wszystkim dno oko. U nas wszystko w
      porządku i kontrola jak mała skończy 2 lata. Hania była chyba tez zadowolona,
      nie płakała i usmiechała się do pani doktor. Pozdrawiamy M i H
      • niewinna Re: Badanie u okulisty ??? 24.11.05, 09:39
        Hej mamo Hani dziękuję za info a gdzie pani doktor przyjmuje?
      • mal20 Re: do madziarna1 24.11.05, 11:21
        napisz jak okulista zbadał dno oka takiemu maluszkowi, czy musiał podać mu
        znieczulenie ogólne, bo ja też muszę zbadać oczka synkowi ale okulistka chce
        chce go uspić do badania, i nie wiem czy się zgodzić czy jeszcze poczekać
        • chrapka1 Re: do madziarna1 24.11.05, 12:45
          Moja Amelka miała badane dno oka w 2 tygodniu życia i nikt jej nie
          usypiał.Pierwszy raz słysze o tym.Chyba pół godziny wcześniej lekarz zakropił
          małej oczka i póżniej popatrzył w nie z pomocą latarki.I było po
          wszystkim.Teraz czeka nas jeszcze jedno badanie(małej ucieka jedno oczko).Mam
          przez 4 dni kropić oczka w domu i przyjść na badanie Amelka ma 9 m-cy.Spróbuj u
          innego okulisty. Pozdrawiam!!
          • mal20 Re: do madziarna1 24.11.05, 13:10
            to juz nie wiem
            jak pytałam okulistke czy mozna zbadać bez znieczulania to powiedziała, że to
            niemozliwe bo dziecko nie współpracuje i dokładnie dna oka nie obejrzy,ale
            oczywiście skonsultuje to z innym okulistą, dziekuję za odpowiedż
            • catalina1 Re: do madziarna1 24.11.05, 13:25
              Skonsultuj koneicznie - mój synek tez miał robione badanie dna oka i nie było
              żadnego usypiania, kropelki do oczek i tyle. Jeszcze sama trzymałam mu główkę
              przy badaniu.
              • madziarna1 Re: do madziarna1 24.11.05, 13:38
                Witam ponownie, Hania nie była znieczulana do badania. Małej zakropiła
                kropelki, odczekałyśmy ok. 15 min. i zbadała dno oka za pomoca latarki. Główki
                Hani też nie trzymałam, mała siedziała sobie wygodnie w foteliku samochodowym i
                była spokojnia, patrzyła na światełko z tej latarki i się smiała. Doktor
                Elzbieta Pogorzały przyjmuje w przychodni na ul. Kadłubka 10, numer tel: 091-
                422-65-59.Pozdrawiamy M i H
                • witka55 Re: do madziarna1 24.11.05, 16:38
                  To znieczulenie, to nie jest usypianie. To po prostu zakropienie oczek drugimi
                  kropelkami - takimi "znieczulającymi".

Pozdrawiam

witka
                  • mal20 Re: do witka55 25.11.05, 09:37
                    kropelki to nie to samo co znieczulenie ogólne, przecież to oczywiste,
                    dostaliśmy skierownie do szpitala, a konkretnie do kliniki okulistycznej, chyba
                    nie po to aby doktor wpusciła mu kropelki,
                    synek ma 7 miesiecy i jedno oczko troche ciemniejsze, chcielismy sprawdzić czy
                    to taka uroda dziecka czy jakaś wada,
                    • kasia_de Re: do witka55 25.11.05, 10:03
                      nasz okuista mówi, że można od urodzenia badać oczy,bbb, on nawet usg oka robi,
                      w szoku byłam jak to zobaczyłam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka