Dodaj do ulubionych

od kiedy łyżeczka

30.11.05, 11:27
cześć mamusie
od kiedy wasze dzieci zaczęły jeść cokolwiek łyżeczką??
moje maleństwo ma 4 m-ce i tylko przez smoka, jak dam mu coś na łyżeczce to
zaraz to z buzi jęzorkiem "wymiecie". napiszcie jak to było, czy jest u was
agata
Obserwuj wątek
    • anias29 Re: od kiedy łyżeczka 30.11.05, 11:28
      Od skończenia 4-ego miesiąca właśnie.
      • mamaaga78 Re: od kiedy łyżeczka 30.11.05, 11:31
        i jadło z tej łyżeczki???/ nie wiem jak mam go tego nauczyć
        • anias29 Re: od kiedy łyżeczka 01.12.05, 08:44
          Jadłosmile
    • jakw Re: od kiedy łyżeczka 30.11.05, 11:31
      To podobno typowy odruch niemowlaków. U nas przeszło w wieku ok 6 m-cy po 2-3
      tygodniach "łyżkowania".
      • gonia.m.74 Re: od kiedy łyżeczka 30.11.05, 11:35
        Mój niuniek od 4 m-ca ale tylko zupki i deserki stopniowo bez problemu. Wiadomo
        początki są trudne, trochę wypadnie z buzi a potem będzie wcinało aż miło. Musi
        się przyzwyczaić. Kaszka zarezerwowana jest dla butelki i koniec, nie chce, już
        się tak wyszkolił (a ma prawie 7 m-cy) że jak nie chce to zaciska ustka i
        koniec!
        • renata_krak Re: od kiedy łyżeczka 30.11.05, 11:52
          Moja córcia je ładnie łyżeczką od ok 3,5 msc ale mamy inny problem, wogóle nie
          chce pić z butelki ani soczków ani kaszki i wszystko trzeba podawać łyżeczką co
          jest czasem uciążliwe zwłaszcza przy soczkach. Łyżeczką nie uczyłam jej jeść
          poprostu od pierwszego razu jadła ładnie.
          • sylwiawm Re: od kiedy łyżeczka 30.11.05, 12:04
            U nas od 4 miesiąca. Początki zawsze są trudne. To nowa umiejętność. Trochę
            cierpliwości i maluch się nauczy.
            • annaparzonka Już mozesz zacząć :-) 01.12.05, 10:37
              Moja Karolcia wogóle nie chciała ciagnąć z butelki wiec jak skończyła cztery
              miesiące i zaczełam jej podawac słoiczki jadła je łyżeczką, mała na początku
              chciała ssać łyżeczką ale bardzo szybko sie nauczyła. Karolinka od niedawna
              zaczeła jesc kaszkę wiec ją też musze podawac łyżeczką.Dlatego nie martw sie
              trudnymi początkami dziecko napewno sie nauczy jest to poprostu dla malucha cos
              nowego ale z czasem wprawi sie w to. Pozdrawiam
          • asiakach Re: od kiedy łyżeczka 01.12.05, 14:58
            moze zaoferuj kubek niekapke (tylko na poczatek wyjmij gumke ktora blokuje
            plyn, zeby nie kapal).? Moja coreczka lepiej sobie z tym poradzila niz z
            butelka.
    • hanula Re: od kiedy łyżeczka 30.11.05, 13:10
      > zaraz to z buzi jęzorkiem "wymiecie".

To jest normalny odruch, chroniący dziecko przed zakrztuszeniem się w pierwszych
      miesiącach życia. Jeżeli twoje dziecko jeszcze ma taki odruch, to niewykluczone,
      że nie jest jeszcze gotowe na wprowadzanie pokarmów stałych. Poczekaj. Nie
      sugeruj się tym, że ktoś trzymiesięczniaka już karmi łyżeczką - twoje dziecko
      może się rozwijać w troszkę innym tempie.
    • mika_p Re: od kiedy łyżeczka 30.11.05, 16:10
      Dwumiesięcznej babie podawałam herbatkę łyżeczką, jak się bałam zrobić większą
      dziurę w nowym smoczku (a ewidentnie była mniejsza niż w starym), z tym, że
      smak był jej znany, no i podawałam po kilka kropel na dnie łyżeczki, więc nie
      miała za bardzo jak tym pluć smile Przy czym była to sztuka jednorazowa, po dwóch
      dnaich poprawiłam tę dziurę smile
      W wieku 4 miesięcy marchewka jej posmakowała od razu i nie wypychała, tylko
      pierwsza łyzeczkę przez kilka pierwszych dni.
    • nokola Re: od kiedy łyżeczka 01.12.05, 10:24
      Hej,my zaczęłyśmy od 3,5 miesiąca.Po troszeczce na łyżeczce deserku.Początki
      były raczej śmieszne bo mała nie wiedziała co z tą łyżeczką zrobić i wszystko
      dokoła było "udeserkowane"A teraz na widok łyżeczki buzia sama się otwierasmile
    • kdoryw Re: od kiedy łyżeczka 01.12.05, 10:50
      ja dawałam od 5,5 miesiąca (wcześniej tylko i wyłącznie pierś). Początki były
      takie, ze wokół ust było prawie wszystko to co wcześniej na łyżeczce. Nie
      nalezy się zrażać. Jak mała się oswoi z taka formą podawania to nie będzie
      problemu. U nas trwało to ok 4 dnie. Na Twoim miejscu troszkę bym poczekała.
      Ona jest jescze taka malutka!!!!
      • mamaaga78 Re: od kiedy łyżeczka 01.12.05, 10:56
        tak ale ty katmiłaś piersią, a mój mały jest na nutramigenie i dlatego chciałam
        mu dać coś nowego, soczki juz pije, ale rozcieńczone, trzy dni temu dałam mu
        sok jabłkowy i do tej pory ma TAAAAAKIE gazy zwłaszcza w nocy i się przez to
        budzi sad,
        a!!! można dawać espumisan i gripe water razem???????????
        pozdrawiam
    • aniald1 Re: od kiedy łyżeczka 01.12.05, 15:08
      Zaczęłam odrobine dokarmiać moją Julkę w 3-cim miesiącu. Mała nie chciała
      butelki więc spróbowałam łyżeczka podac kaszkę - troche walczyłyśmy ze trzy dni
      i już było świetnie. Julka nie poznała butelki.
    • annakg Re: od kiedy łyżeczka 01.12.05, 16:00
      u nas synek zjadał najpierw malutkie ilości skrobanego jabłka- tak na czubku tylko. Jak zaczal dostawac kaszki to tez wimiatał ale sie nauczyl i teraz zajada elegancko smile jeblko dostawal juz w 4m, a kaszki od 5 teraz ma 6 wiec Twoje dziecko tez sie nauczy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka