Dodaj do ulubionych

Problemy z bioderkiem

02.12.05, 14:47
Czy Wasze dziciaczki miały lub mają jakis problem z bioderkami? Czy są jakoś
rehabilitowane lub czy ćwiczycie z nimi w domu? A może noszą rozwórkę lub
inny aparacik? Moja malutka ma coś nie tak z jednym biodekiem, ortopeda
zalecił ćwiczenia rozwierające polega to na tym że zgięte nóżki odwodzi się i
dociska do podłoża. Nie widzę żadnych efektów! Mało tego, jak mała pełza po
podłodze zgina tylko jedną nogę, a drugą (tą problematyczną) ciągnie za sobą
wyprostowaną!
Idziemy do lekarza oczywiście, ale ja już się boję że będzie miała sztywną
nogę do końca życia....
Ma 7 miesięcy
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Problemy z bioderkiem 02.12.05, 15:00
      Zrób USG bioder, żeby ortopeda ocenił ich stopień wg. skali Graffa. Ia i Ib to
      biodra prawidłowe , reszta w tym wieku nie. Syn miał przykurcz w st. biodrowym
      dający skrót na nóżce i ćwiczyłam go jak Ty opisujesz i wkładałam w szyne Koszli
      dla utrwalenia efektu ćwiczenia czyli, żeby rozciągnąc miesień. Po 2 tyg. było
      ok. Objawiało sie to także słabym odwodzeniem w tym bioderku, syn miał wtedy
      8m. Pomine, że od 2mz to widziałam i nikt nie wpadł, że to przykurcz, wszyscy
      myśleli o dysplazji i na tym pomyslunek doktorów sie kończył. Wyladowałam sama u
      prof. Napiontka w Poznaniu teraz syn ma 18m i jedziemy na kontrole po
      rozpoczęciu chodzenia, bo miał sie syn rozchodzić- przykurczu było efektem złego
      ułożenia w ciązy i skośnego ustawienia miednicy. Po tych ćwiczeniach przykurcz
      całkiem ustąpił, ale skrót na nóżce sie zmniejszył ale nie zniknął całkiem,
      dopiero pod wpływem chodzenia zanikł i dlatego jedziemy jeszcze dac małego
      obejrzeć, poza tym do innych lekarzy po tym doświadczeniu boje sie chodzić.
      Radze wiec iśc do dobrego specjalisty od ortopedii dziecięcej- poszukaj na
      forum, zrobić USG i zastosowac sie do zalecen lekarza. Z biodrami nie ma żartów,
      zaniedbanie grozi kalectwem. Beata
      • magdewka Re: Problemy z bioderkiem 02.12.05, 15:11
        słabo odwodzil...tzn ile???mysmy wczoraj byli u lekarza, bo tez Mala nie odwdzi
        do konca nożek, na usg wyszlo ze ma 1a- wiec niby wszystko ok....ale nie uda
        jej sie rozlozyc nozek zupelnie plasko...napisz jak mial Twoj synek
        • bea-ta Re: Problemy z bioderkiem 02.12.05, 19:47
          Pod chora nózke mozna było włożyc swobodnie reke dorosłego męzczyzny i jeszcze
          był luz. Przy czym to zmiernia sie z wiekiem im starsze niemowle tym mniej
          odwodzi, bo nie rozłożysz mu nóżek jak 1-2 m dziecku do płasko podłoża czyli
          maksymalnie jak mozna. Poza tym widac było silny przykurcz przy odwodzeniu w
          pachwinie. Tyle, Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka