Dodaj do ulubionych

kolka--pomocy

18.12.05, 20:41
Mam pytanie. Jak to jest z kolką? Moja dzidzia ma nieco ponad 2 tyg i po raz
pierwszy miała dziś kolkę. Coś okropnego!!! I nie wiem, co robić w takich
sytuacjach, jak małej pomóc, co podać, żeby złagodzić ból. I jak często mogą
pojawiać się takie ataki i skąd one się biorą? Może któraś zna odpowiedż na
te pytania?
Obserwuj wątek
    • katemama Re: kolka--pomocy 18.12.05, 21:10
      Hej,
      moj maluch też miał kolki właściwie od samego początku.Lekarka kazała mi
      odstawić nabiał. Ale to nie przynosiło rezultatu. W końcu zdecydowaliśmy się dać
      małemu najpierw Espumisan w kropelkach (ważne aby regularnie) a później
      kupiliśmy GripWater (podawaliśmy taką małą strzykaweczką bo nie miał zakraplacza
      a z łyżeczki wszystko ściekało). Właściwie efekt ten sam - dużo pruczków. Na
      pruczki pomaga też delikatne włożenie termometru w pupę i stawianie go pod
      różnym kątem na boki. Pomaga też intensywny masaż brzuszka, leżenie na brzuszku
      lub noszenie tak aby maluch miał brzuch na ramieniu Twoim. No i przede wszystkim
      dużo Twojego wsparcia - nie trać cierpliwości tylko jak najwięcej przytulaj i
      mów do niej. Tak mały dzidziuś raczej się nie zainteresuje niczym - ale jak
      będzie starsza to pomoże odwróccenie uwagi. Mój Wojtek ma dziś ponad 6 miesięcy
      a i tak czasem jeszcze mu się zdarza kolki mieć i problemy z wypróżnieniem. Ale
      już wiemy co wtedy robić smile)

Pozdrawiamy i 3mamy kciuki. Kate i Wojtek.
    • 1sylwia Re: kolka--pomocy 18.12.05, 21:21
      U nas też pomogła ścisla dieta, GripWater,noszenie na rękach i śpiewanie do
      uszka tej samej piosenki, dxwięk suszarki lubjej cieplo nabrzuszku (trzeba
      uważać, żeby nie poparzyc dziecka). Przeszlo po 3 miesiacach.
    • marrgareth Re: kolka--pomocy 18.12.05, 21:45
      Mój synek miał kolkę tylko miesiąc. Piszę tylko, bo znam przypadki dzieci, u
      których kolka trwała pół roku, czy nawet rok! Mojemu dziecku pomagały kropelki
      Esputicon oraz herbatka z owocu kopru włoskiego. Pomaganie bobasowi termometrem
      tak, ale nie za często, gdyż można spowodować podrażnienie lub uszkodzenie
      śluzówki odbytu. Kolka najczęściej spowodowana jest nie w pełni dojrzałym
      układem pokarmowym maluszka. Może ją też potęgować zła dieta matki karmiącej.
      Trzeba unikać potraw wzdymających, ale nie polecam zmieniać diety radykalnie,
      gdyż w moim przypadku skończylo się to anemią moją i dziecka, a to również jest
      niemały problem.
    • efilix Re: kolka--pomocy 18.12.05, 21:50
      Zdecydowanie polecam infacol, a jak to nie pomoże to niemieckie kropelki Sab
      Simplex i suszara.
      • kuncwotek Re: kolka--pomocy 18.12.05, 22:32
        U nas pomogła woda koperkowa - rewelacjawink Zuzia momentalnie się uspokajała.
        Kupisz w aptece ( kosztuje ok 14 zł ). Ja podawałam na łyżeczce, mała wciągała
        ze smakiem! Czasami podawałam debridat- ale to na receptę. Też jest świetny.
        Moja córcia w Wigilię skończy 3 mies. więc mam taką cichą nadzieję, że już
        minie ta nieszczęsna kolka!!!Pozdrawiamwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka