Dodaj do ulubionych

doradcie coś proszę

25.12.05, 22:49
mamy 15 dniowe maleństwo jego dzień polega na piciu spaniu i kupkach .dziecko
nie zasypia inaczej jak przy piersi smoczka nie toreluje ,nieraz zasypia na 1
godzinę a nieaz na 3 kiedy śpi nieraz wydaje różne dzwięki ciężko oddycha tak
jakby chrapało .czy jest to normalne aby taki maluszek spał tak nieregularnie
po przebudzeniu przeciąga się i płacze trudno go uspokoić udaje się tylko po
przystawieniu do piersi inaczej nie usnie po odstawieniu od piersi sytuacja
się powtarza przebudzenie i płacz .czy to normalne czy z waszymi maleństwami
też tak było czy to mu minie .co robić aby niepłakał po przebudzeniu?
Obserwuj wątek
    • doorka6 Re: doradcie coś proszę 25.12.05, 23:20
      u mnie było identycznie. Minęło dopiero w drugim miesiącu. Spróbuj trzymać do
      odbicia po jedzeniu (dwa są tego plusy - odbija i będzie mu łatwiej, poza tym
      ciut sie rozbudzi i potem zaśnie bez cyca). I cierpliwości. Przewód poklarmowy
      jest niedojrzały, rytm dobowy nieustalony i stąd to wszystko. Minie, zobaczysz.
    • mika_p Re: doradcie coś proszę 25.12.05, 23:53
      Normalnie, za jakis miesiac sie troche unormuje. Karmic polecam na łozku, wtedy
      czasami mozna wstac, dzieci nie lubia byc odkladane, lepiej spia w tych
      warunkach w jakich zasneły.
    • app7 Re: doradcie coś proszę 26.12.05, 01:19
      To normalne,u mnie było tak samo!Po prostu niemowlaczek jest jeszcze bardzo
      malutki i potrzebuje cały czas Twojej bliskości!!!Może rozwiązaniem byłaby
      chusta?!Zajrzyj na www.chusta.pl.Ja właśnie taką zakupiłam i jak tylko dotrz do
      mnie zaczynam wypróbowywać.Póżniej się wszystko uspokoi i po kais 2 m-cach
      bedzie ok.
      Pozdrawiam!
    • blueluna Re: doradcie coś proszę 26.12.05, 12:37
      A moze problemem jest to ze dzidzia ma zatkany nosek - mielismy tak samo -
      Przemek zasypial i bardzo czesto sie budzil bardzo zdenerwowany - bo mu sie
      nosek dokumentnie zatykal.
      Ratunkiem okazal sie Sterimar - wpsikiwany do nosa - choc bardzo dlugo mialam
      opory przed pierwszym wpsiknieciem wink
      Jak sie juz przelamalam - potem obrocilam Przemka na brzuszek - to takie mu
      archiwa z noska powychodzily ze hej smile
      I od razu bylo lepiej.
      Jemu sie od urodzenia troszke mleka ulewalo podczas jedzenia przez nosek i
      potem go sklejalo podczas spania.

I tak jak ktos juz napisal - bardzo dobrze jest karmic na lezaco - a jak
      dziecko zasnie - ostroznie wstac. Ewentualnie zasnac razem z nim smile
      U nas sie to sprawdzalo rewelacyjnie smile
      Chusta takze - ale na spacerach smile
      W domu staralam sie z Przemkiem jak najwiecej bawic na lozku, na kolanach - nie
      nosic.
      I to bylo chyba jasnowidzenie - bo Przemek jest kawal chlopa, wlasnie konczy 5
      miesiecy a wazy 10.5 kilo smile
      I dzieki naszym zabiegom nie wymaga za wiele noszenia w domu - ale na spacerze
      to juz obecnie nosidelko jest w zastosowaniu - zeby jednak troszke na rekach
      pobyl smile
    • ezrapound Re: doradcie coś proszę 26.12.05, 13:00
      15 dni - to naprawdę jeszcze maleństwo! Wcale się nie dziwie, że chce być cały
      czas przy piersi! Nie spodziewaj się żadnego rytmu w śnie i czuwaniu takiego
      maleństwa. Na smoczek też, moim zdaniem, jest jeszcze za wcześnie. Ja dałam
      córeczce smoczek kiedy miała 6 tygodni. Na początku nie chciała, ale po wielu
      próbach zaakceptowała (teraz jest uzależniona, nie zaśnie bez smoka, bierz to
      pod uwagę). Pierwsze sześć tygodni córeczka spędziła przy mojej piersi. Bywało,
      że zasypiała na 20 minut i znowu podudka i znowu pierś. Te pierwsze tygodnie
      były naprawdę trudne, ale to minęło, w 2-3 miesiącu ustawił się nam pewien
      rytm, wydłużyły się okresy pomiędzy karmieniami (znasz książkę "Język
      niemowląt" Tracy Hogg? Bardzo mi pomogła). Ale piętnastodniowe dziecko dopiero
      co wyszło z brzuszka, to jest taka kruszynka, potrzebuje bliskości i ciepła
      matki. Wytrwaj te parę tygodni! Będzie łatwiej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka