Dodaj do ulubionych

Wyginanie główki?

30.12.05, 08:16
Mam pytanie moja 3,5tyg córeczka bardzo wygina główkę do tyłu jak się
przeciąga i tak śpi. Ja jej często staram się prostować a ona za chwilę znów
tak samo robi. Czy tak może być.Czy jest to objaw niepokojący.?
Obserwuj wątek
    • gosiek70 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 09:30
      Trochę wcześnie żeby się tym zająć, ale koło 6 tyg możesz pójść do neurologa,
      żeby popatrzył czy wszystko ok. Tymczasem zorientuj się gdzie przyjmuje dobry
      neurolog i zamów wizytę. Jest to temat bardzo aktualny w ostatnich latach.
      Większość dzieci ma wzmożone lub osłabione napięcie mięśniowe i w celu korekty
      trafia na krótką rehabilitację. Obserwuj dziecko i zapisuj wszelkie niepokojące
      Cię objawy. Poczytaj różne wątki na temat rehabilitacji, metody voyty itp. Nie
      zdenerwuj się tylko proszę. Ja jak usłyszałam od mamy, że powinnam iść z
      dzieckiem do neurologa byłam oburzona i przerażona, teraz z perspektywy czasu
      wiem, że jest to normalne i przynajmniej u nas było konieczne. Pozdrawiam, G.
      • ade1 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 09:43
        jak urodzilam 5 lat temu syna to on wlasnie sie tak maksymalnie wyginal w łuk
        do tylu, ale wtedy nie znalam tego forum i nic nie wiedzialam na temat napiecia
        miesniowego, wiec wogole nie zwracalam na to uwagi. dzis syn ma 5 lat jest
        zdrowy silny i nic mu wogole nie jest. teraz mam 6 miesieczna coreczke i znam
        juz to forum wiec pobieglam z nia do neurologa i mamy cwiczenia metoda vojty (
        bardzo nieprzyjemne), wiec ja juz sama nie wiem czy to moda na tego neurologa
        czy to wogole jest potrzebne? naprawde nie wiem
        • gosiek70 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 09:49
          nam neurolog powiedziała przy pierwszej wizycie, że każde dziecko po urodzeniu
          ma jakieś drobne wady; ok 60% radzi sobie z nimi sama a reszcie się utrwalają.
          U nas największym tematem była prawa rączka, która była mocno zaciśnięta i
          nóżki które byłu mocno wyprostowane - pytanie było, czy rączka będzie sprawnie
          chwytać i czy synek będzie chodzić bez przewracania się o byle co? taka
          perspektywa w porównaniu do kilku miesięcy nawet trochę nieprzyjemnych ćwiczeń
          to poprostu nic (też mieliśmy voytę). Oceń sama, czy neurolog nie przesadza, a
          jeśli masz do niego zaufanie wytrzymaj, bo warto. G.
          • gosiek70 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 09:51
            aha, mój syn ma teraz 7 lat, chodzi do szkoły (poszedł rok wcześniej), jest
            sprawny fizycznie a i diablo inteligentny. G.
          • ade1 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 09:52
            dlatego tez robie te cwicznia, ale tak naprawde to nie mam wyrobionego zdania
            czy naprawde to wszystko jest niezbedne u tych naszych dzieci. kolezanki corka
            miala do 4,5 m-ca wlasnie bardzo zacisniete piastki, poniewaz ona wogole sie
            tym nie interesowala ( nie siedzi na forum i nie czyta na ten temat ksiazek),
            wiec nawet pomimo moich sugestii tego nie sprawdzala, dzis mala ma 10 m-cy i
            jest super sprawn dziewczynka ( nawet juz chodzi)
            • gosiek70 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 10:05
              jest takie powiedzenie - mniej wiesz lepiej śpisz
              ale jak juz wiesz to nie mogłabyś spać spokojnie myśląc, że być może
              zaniedbujesz dziecko. To wszystko kwestia wyboru i charakteru.
              Ja jestem raczej przezorna i jeżeli jest jakieś ryzyko, że kiedyś może być źle
              i da się to przewidzieć i zapobiec to robię to. Pozdrawiam Cię serdecznie. G.
              • ade1 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 10:25
                ja tez jestem straszna panikara. efekt jest taki ze zyje w ciaglym stresie i
                leku ze cos moze byc nie tak i dodatkowo wydaje cala malase pieniedzy na
                prywatnych lekarzy. No coz grunt to zdrowy rozsadek. Pozdrawiam
                • gosiek70 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 10:44
                  życzę Ci w Nowym Roku więcej luzu przynajmniej w innych sferach życia niż
                  zdrowie dziecka. Twoim dzieciom zdrowia i radości.
                  Autorce wątku życzę, by jej dziecko było zdrowe a ona spokojna. Pozdrawiam, G.
                  • ade1 Re: Wyginanie główki? 30.12.05, 13:37
                    Gosiu dziekuje i rowniez duzo radosci i optymizmu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka