Dodaj do ulubionych

witamina D3 bardzo wazne

22.01.06, 20:17
dziewczyny ile jednostek wit d3 ma jedna kropla vigantolu . Pediatra kazal
podawac mojemu 5 mies synkowi 3 krople . Czy to nie za duzo . Ile wy
podajecie? napiszcie prosze
Obserwuj wątek
    • olinka.6 Re: witamina D3 bardzo wazne 22.01.06, 20:23
      Mi od początku 3 krople.
    • mama_anuszy Re: witamina D3 bardzo wazne 22.01.06, 20:28
      Moja lekarka kazała podawać 2 kropelki- mała ma 5 miesięcy. Na buteleczce jest
      napisane że 30 kropli=20000 jedostek. Sposób karmienia też jest ważny- w
      mieszankach mlecznych jest już wit D, jesli karmi się piersią 2 kropelki to
      minimum zwłaszcza w takich bezsłonecznych miesiącach. No i jeszcze ważna sprawa-
      lekarz przepisuje odpowiednia dawkę badając ciemiączko- jak szybko zarasta.
      • patyczako Re: witamina D3 bardzo wazne 22.01.06, 20:29
        ja tez podaje 2 krople
      • agafu Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 10:42
        oj nie wiem. Moja mała dostaje jedna kropelkę i moich koleżanek dzieci które sa
        na piersi i mają do 3 miesięcy też.
    • blueluna Re: witamina D3 bardzo wazne 22.01.06, 21:37
      Ja dotychczas dawalam krople dziennie - ale zmienilam pediatre i ten kazal mi
      zbadac mocz synka - pod katem poziomu wapnia - powedzial ze na tej podstawie
      oceni czy kropla mu wystarcza czy nie.
      I ze wlasnie tak nalezy to sprawdzac.
      Wydaje sie bardzo sensowne - przeciez kazde dziecko rozwija sie inaczej, ma
      inne potrzeby.
    • kaska-czarna 3kropelki 22.01.06, 21:44
      Doktorka zaleciła 3 kropelki- i tego sie stosuje(synus moj ma juz 3,5
      miesiaca)...

POZDRAWIAM
    • figi331 Re: witamina D3 bardzo wazne 22.01.06, 22:24
      Mój synek ma 4 miesiące, podawałam 2 krople, ale zaczęła pocić mu się główka,
      więc lekarz kazał zwiększyć dawkę vigantolu do 3 kropel dziennie. Pozdrawiam!
      • annasza33 Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 00:33
        Mój Młody na podstawie badań miał zaleconą dawkę 4, a nawet 5 kropel dziennie
        przez około 3 m-ce. Obecnie ma 7 m-cy i dostaje 3 krople dziennie. Wszystko
        zależy od wyników badań.
    • bea-ta Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 08:08
      2 krople na piersi rozumiem, 1 kropla na mieszance też rozumiem, ale wszystko
      ponad jak nie ma wskazań specjalnych np. rozmiekanie pottlicy, potliwośc czyli I
      objawy krzywicy - nie rozumiem. Duże dawki trzeba konsultowac jeszcze z kims,
      zawsze lepiej 2 x się upewnić. Dawka profilaktyczna to 400j.m, przy czym w
      naszych warunkach klimatycznych pediatrzty zwiekszają dawke do 1000j.m / dobę.
      Vigantol to 670j.m 1 kropelka, wit.d3 roztw. 500j.m. Beata
      • konefka29 Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 08:51
        mi lekarz kazal dawac 1 krople co drugi dzien.
        • moni912 Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 10:27
          Mi lekarka kazała 1 krople dziennie. Bez zadnych badań. Synek ma 7 tyg. Ale
          zauwazylam że bardzo pocą mu sie dłonie, stópki i główka - czy to ma jakis
          zwiazek z podawaniem D3??
          • kmosk Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 10:45
            moj syn ma juz 8 mc i dostaje 1 krople co drugi dzien ale mial badania robione i poziom wapnia w normie. Wczesniej dostawal 2-3 krople (juz nie pamietam dokladnie) bo pocily mu sie stopki i glowka a jest to objawem niedoboru witD3
    • paskowka1973 Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 13:17
      Mój synek ( 2,5 msc) od początku miał brać po kropelce ( mamy preparat o nazwie
      Devikap ). Ale pediatra powiedziała, że nowe badania wykazały, że nawet dzieci
      na piersi nie muszą brać D3, bo w mleku matki jest wszystko, ale
      profilaktycznie kazała 1 kropelkę dawać. I powiedziała, że jak niechcący mi się
      wkropli 2, albo zapomnę dać, to też nic się nie stanie.
      • ywwy Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 13:55
        moja córeczka( 3 miesiące) - dwie krople, jest na piersi + 5 kropli wit. C !
        wit. D3 musi być wymieszana podczas podania z pokarmem, tak mówi położna.
        • bonkreta Re: witamina D3 bardzo wazne 25.01.06, 19:49
          A ja dostalam zalecenie dokladnie przeciwne - zeby podawac bezposrednio do
          buzi, poza posilkami...
      • bomba001 Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 16:18
        dokładnie wszystko poza d3- dziwny pediatra...
        • aga55jaga a ja trochę na przekór 23.01.06, 16:51
          ale tylko trochę swojej drugiej córce nie podaję tej witaminy od skończenia
          przez nię 2 miesięcy. Urodziła się w maju, potem były wakację i spacery
          (mnóstwo witaminy w "słoneczku"). Potem wpowadziłam kaszki na Bebiloni pepti, i
          nadal karmiłam piersią. Dziś mała ma 18 miesięcy jest duża, pięknie się
          rozwija, ciemię na mały opuszek palca (duże ciemię to u nas "rodzinna uroda").
          Jest ok. Mała je dużo owoców, czasami podaję jej witaminy syntetyczne np w
          czasie jesieni, no i masło najczęściej ekstratłuste.
    • efilix Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 16:55
      4 krople
    • jvsta76 Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 19:39
      MY również podajemy jedną krople vigantolu, mały jest na butli i cycu, w
      mieszankach jest witamina ja również jem witaminy to sie sumuje, pediatra
      zmieniła z dwóch na jedna kropelke
    • asia06 Re: witamina D3 bardzo wazne 23.01.06, 20:09
      Od początku podaję jedną krople vigantolu dziennie, a w lecie 1 co dwa dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka