Dodaj do ulubionych

Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y

21.03.06, 14:43
Wydawało mi sie ,że uważam i dobrze dbam o dziecko.Niestety!Oliwka ma 8 m.,od
2 tygodni przeszłam na tetrę i wczoraj zauważyłam,że ma pupcie
odpażoną.Czułam,że coś się dzieje bo jak tylko popuściła siku od razu krzyk i
pisk.Przed wczorajsza i wczorajsz noc,to koszmar.Co zasnęła to po 10 minutach
od nowa usypianie i uspokajanie.Proszę poradźcie co pomaga szybko na
odpażenia? A,jeszcze jedno pytanie.Jak się robi kąpiel dla niemowlaka z
krochmalu? Oliwka miała lekką skazę na skroni,ale od około 4 tygodni ma na
nadgarstku,przedramieniu i ramieniu.Nie wiem z czego to jest,bo w tym czasie
zeczęli chlorować wodę w kranie,zaczęłam pierwszy raz dawać jej Nutramigen i
zaczęłam dawać kaszkę kukurydzianą (od ryżowej ma zaparcia).Proszę
poradźcie,jak ta noc będzie taka sama to NIEWYRÓBKA.
Obserwuj wątek
    • feema-to-ja Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 14:48
      ODPARZONA!!!!!!!!!!!!!!!!
    • sylwia215 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 14:49
      Co do pupy to spróbuj alantan maść.a krochmal robi się z wody i mąki
      ziemniaczanei - ma litr wody chłodnej zalej rozpuszczoną mąkę w niewielkiej
      ilości zimnej wody i zagotuj. Pózniej wlej do wanienki i dolej ciepłej wody do
      ilości jaką chcesz.
    • iwonao111 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 14:50
      Witam
      moj synus tez mial odparzona pupe i moja mama poradzila mi zeby przy kazdym
      przewijaniu posypac pupe maka ziemniaczana to na prawde pomaga!! pare dni i nie
      bedzie sladu po odparzeniach to jest lepsze od wszystkich podrow
    • kingulinek Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 14:53
      Witam Posmarój pupę Tormentiolem lub Clotrimazolum. Te maści kupisz w aptece
      bez recepty. Są naprawdę skuteczne.Pozdrawiam
    • patrischa Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 14:54
      kup sudocrem jest niezastapiony!!
      i to szybko
      jak mozna dziecko do takiego stanu doprowadzic?
      • moni.l1 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 15:00
        Przecież celowo tego nie zrobiłam!!!!!!!!Wam nigdy nic się nie
        przytrafiło,jesteście idealnymi mamami?!
      • clio1979 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 15:42
        patrischa napisała:

> jak mozna dziecko do takiego stanu doprowadzic?

Patrisha, a nie uwazasz, że Twoje oburzenie jest nieco nieadekwatne do problemu?
        Odparzenia pupy zdarzają się nawet w najbardziej porządnych rodzinach!
        A moja rada - z resztą z forum - szare mydło przy przewijaniusmile
    • moni.l1 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 14:57
      Czy to ważne odpa ż ona czy odpa rz ona .Spieszyłam się.Ważniejsze o co
      chodzi,a nie jaki błąd ortograficzny zrobiłam.Ty nigdy się nie mylisz?
      • ggosiek Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 15:14
        moni.l1 nie martw się,u dzieciaczków pomiędzy 7-9 miesiacem często zdarzają się
        odparzenia (np. związane ze zmianą pokarmu, czy biegunką). Ja początkowo jak
        Marcie wystąpiły odparzenia stosowalam sudokrem i nadmanganian potasu i często
        wietrzyłam pupę. Aje nie widziałam poprawy (a stosowalam także Alantan).
        Dopiero gdy Martusia była na szczepieniu teściowa poprosiła pediatrę o radę.
        Pediatra przepisała maść robioną na receptę (koszt 5 zł) i pupa zaczęła się
        ładnie goić. A co do dziewczyn na forum to stwierdzam, że wasze doćinki są
        czasami idiotyczne. Każdemu dziecku mogą w pewnych okresach pojawić się
        odparzenia pomimo starannnej pielęgnacji. Moja Marta też nie miała nigdy
        odparzeń, a gdy dostała biegunki zaraz po jej zakończeniu odparzyła pupę. I to
        z dnia na dzień dosłownie (wieczorem w środę nie miała,a w czwartek już miała).
        I co miałam się wstydzić wcale nie i pediatra wcale mnie nie potępiał, tylko
        pomógł. Więc moni.l1 jak sobie nie poradzisz z odparzeniami (zastosuje wszelkie
        sposoby domowe i kremy na odparzenia) to idź do lekarza
      • feema-to-ja Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 15:25
        jasne, ze sie myle i przyjmuje krytyke . Ty jak widac nie.
        • elf1977 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 22.03.06, 12:26
          Kolejna zbawicielka i nauczycielka ludzkości? Bardzo po0moglaś mamie z
          problemem...Forum nie jest od poprawiania błędów.
    • agamiki Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 15:12
      tormentiol na zmiane z sudocremem, częste wietrzenie pupy, posypywć pupę mąką
      ziemniaczaną i wtedy już bez żadnego kremu. Ważne żeby zmieniać kremy
    • bogusia.woj Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 15:22
      U nawet najbardziej zadbanego dziecka zdarzy się odpażenie i nie masz co mieć do
      siebie pretensji.Na odparzenia po antybiotykach/ dość mocnych/u mojego synka
      lekarz przepisał mi neomecynkę do oczu. Smarowałam cieniutką warstwą i na to
      warstwa kremiku do pupci. Dwa dni i było po odparzeniach. Do tego trzeba dużo
      wietrzyć pupcię ,mozesz też posypywać mąką ziemniaczaną dobrze wchłania wilgoć.
      Oboje moich dzieci miało skazę białkową i kąpałam je w krochmalu. Robię go tak :
      do garnuszka wlewam półtorej szklanki wody i gotuję. Do szklanki zimnej wody
      wsypuję półtorej łyżki mąki ziemniaczanej i dobrze rozprowadzam a potem wlewam
      to do zagotowanej wody w garnuszku. Trzeba chwilkę pogotować aby zrobił się z
      tego kisiel. Wlewam to do wanienki i dolewam wody do kąpieli.Możesz proporcje
      dowolnie zmieniać w zależności od tego jaki chcesz mieć krochmal, ale im
      bardziej wodnista postać krochmalu tym lepiej miesza się z wodą do kąpieli. Woda
      staje się taka jakby ślizka, ale skóra po tym jest bardzo ładna i nie ma
      krostek. Można też kupić w aptece gotowe preparaty do kąpieli do skóry
      alergicznej typu Balneum lub Oilatum .
      • starling25 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 15:33
        sudocrem, ja używam jak się tylko zaczerwienia bardziej niż powinna, a
        normalnie robiąną na receptę maść cholesterolową z wit. A.
        Kąpie w nadmanganianie potasu. sypie troszeczke żeby woda nie była za bordowa.
        Kiedyś mój syn tak sobie odparzył żę te gumki w pampersie zdarły mu skórę do
        żywego na nóżce. Wiem, że wtedy to korzystałam już z porady dermatologa w CZD
        ale nie pamiętam co przpisała. Achaaa. I jeszcze słyszałam, że nie powinno się
        stosować maści z tlenkiem cynku. Sudocrem go ma. Bo one owszem pomagają szybko
        i skutecznie, ale używane dłużej powodują osłabienie tkanki. I jeśli masz
        kłopoty z odparzeniami to nie używaj chusteczek nawilżanych.
        A głupimi docinkami sie nie steruj, bo nie masz czym. Laska pewnie ma problem
        sama ze sobą. Albo sama jest krytykowana to sie odegrać chce.
        powodzenia
    • slodziutka23101 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 15:45
      hej sprobuj na odparzenia SUDOCREAM lub posyp pupcie maka ziemniaczana!
      pediatra tez powinna dac masc robiona jest super
    • ellaella Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 16:19
      TORMENTIOL.
      Zdecydowanie działa najlepiej. A testowałam i Sudokrem i inne kremy, Nivea,
      Penaten, Oilatum.
      To się robi od czasu do czasu. Spoko!
      Pozdrawiam,
      Ella
    • b-e-a-t-k-a Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 16:47
      Nam pomagala maśc robiona w aptece na recepte od lekarza
    • mooh Tormentiol 21.03.06, 16:56
      Dziewczyny, czy do Was nic nie dociera? Już tyle razy była mowa na tym forum,
      że preparaty zawierające kwas borowy, czyli Tormentiol właśnie, nie mogą być
      stosowane u dzieci poniżej 2 roku życia, w wyżych stężeniach poniżej 11 roku
      życia. Jeśli macie ochotę ryzykować zdrowiem i życiem Waszych dzieci, to Wasza
      sprawa, ale na litość Boską, NIE POLECAJCIE szkodliwych środków niczego nie
      świadomym, początkującym mamom, które liczą na Wasze doświadczenie i na prawdę
      polegają na Waszych opiniach. Czy tak trudno się powstrzymać od udzielania
      nieodpowiedzialnych rad?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=27227846&a=30419617
      • agagaby Re: Tormentiol 21.03.06, 22:11

• naatka odnośnie neutralizacji rtęci 22.03.06, 22:12
          no właśńie nam się stłukł termometr rtęciowy. Mąż dokładnie pozbierał drobinki
          rtęci. Wiem, że opary są szkodliwe, ale nie wiedziałam jak to
          neutralizować...już sporo czasu upłynęło od wydarzenia...
    • moni.l1 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 21.03.06, 17:00
      DZIĘKUJĘ za tak szybko odaew i pocieszenie.Byłam u lekarz przed chwilą,kazał
      kąpać w krochmalu i pupkę smarować Penatenem,powiedział iż nic innego on nie
      może mi poradzić.Dobrze,że wymyślono to forum.Jeszcze raz dziękuję.Pozdrawiam.
    • agagr Linomag 21.03.06, 17:20
      Do kupienia w aptece (maść, bo można jeszcze dostac krem).
      • mooh Re: Linomag 21.03.06, 17:27
        Maść można stosować i daje bardzo dobre efekty, ale krem zawiera ten wspomniany
        już wyżej nieszczęsny kwas borowy.
        • ariella na pupcie 21.03.06, 17:40
          duuuuuuuuzo wietrzenia. cerata, recznik, najlepiej po kupie (nie recznik tylko
          czas smile| i tylek na wierzch. TYle ze to sie chyba sprawdza u mlodszych
          dzieci?????
        • penelina Re: Mooh :-) Fajnie, że to napisałaś :-))) n/t. 21.03.06, 18:20

• fiabei Clotrimazolum 21.03.06, 18:03
      niewiele ponad 2zł w aptece bez recepty
      • soffica Re: Clotrimazolum 21.03.06, 21:43
        Głównie wietrzenie pupy i mycie wodą z mydłem po KAŻDEJ kupie.
        Maść Bepanthen ok. 13 zł bez recepty w aptece
        I zrezygnuj z tetry skoro się w niej dziecku pupa odparza
        • emilka82 Tormentiol 21.03.06, 21:56
          Tyle awantury o ten kwas borowy, ja szczerze przyznam przeczytałam o tym dopier
          na forum. Jak synek miał 6 tygodni wylądowaliśmy w szpitalu z zapaleniem płuc,
          robił częste kupki i lekarze na obchodzie kazali mi smarować tormentiolem.
          Teraz w sobote dostał rozzwolnienia od razu pupka mocno odparzona i pachwinki.
          Smarowałm sudokremem maścią pośladkową ziajka zasypką alantan, a wczoraj
          wieczorem posmarowałam magicznym tormentiolem i dzisiaj tyłeczek już troche
          lepiej.
          • penelina Re: Tormentiol 21.03.06, 22:09
            No, to świetnie.

Na szczęście w Ministerstwie Zdrowia już 4 lata temu zrozumieli to, o czym
            świat wie od 40 lat - że kwas borowy etc. to nie jest specyfik dla maluchów, że
            jest niebezpieczny i toksyczny.
            By zrozumienie ubrać w słowa - Minister wydał Rozporządzenie... , szkoda tylko, że tak niewielu lekarzy śledzi na
            bieżąco, co dzieje się w ich branży.

I polecają nieświadomym niczego młodym matkom - a to "tormentiolek", a
            to "aphtinek" ... etc.

Echhhhhhh.
            • agagaby Re: Tormentiol 21.03.06, 22:15

• mika_p Clotrimazol - po konsultacji z lekarzem 21.03.06, 22:21
        Następna co poleca super maść za 2 złote. Fiabei, czy ty wiesz co polecasz?

www.leki.med.pl/lek.phtml?id=73&idnlek=206&menu=3
        Nazwa handlowa leku: Clotrimazolum

Nazwa międzynarodowa: CLOTRIMAZOLUM
        Postacie występowania leku: krem, płyn, maść do oczu, tabletki dopochwowe
        Jak działa lek? Jest to antybiotyk przeciwgrzybiczy. Działa na grzyby poprzez
        niszczenie ich błony komórkowej.
        Kiedy lek ma zastosowanie? Lek stosuje się w leczeniu zakażeń grzybiczych jamy
        ustnej, gardła, nosa, pochwy i warg sromowych oraz przewodu pokarmowego.
        Stosuje się go również w usuwaniu łupieżu pstrego oraz w leczeniu zakażenia
        skóry, wywołanego drożdżakami.
        W leczeniu grzybiczego zapalenia brzegów powiek, spojówki, rogówki i gruczołu
        łzowego.

Jakie są zasady przyjmowania leku? Dawkę i częstotliwość stosowania leku ustala
        lekarz. Lek stosowany jest w różnej postaci i z różną częstotliwością w
        zależności od miejsca zakażenia grzybiczego. (...) Przyjmuj lek dokładnie
        według wskazówek lekarza odnośnie dawki jak i czasu stosowania preparatu.

• emilka82 Tormentiol 21.03.06, 22:27
          No tak tylko jak matka ma być świadoma? skoro pani ordynator oddziału
          pediatrycznego poleca smarować tormentiolem, po tym co tu czytam to chyba
          całkiem strace zaufanie do lekarzy choć prawie go nie mam. A może pójde na
          medycyne, bo nie wytrzymam tej niemocy....
          • penelina Re: Tormentiol 21.03.06, 23:00
            > No tak tylko jak matka ma być świadoma?

No, tak, Emilko ... tyle, że sama napisałaś post wcześniej - że stosowano
            Tormentiol u Twojego dziecka już w szpitalu; następnie przeczytałaś, że tego
            robić nie wolno ... po czym - spokojnie maścisz go tym znów, "i pupka już dużo
            lepsza" ...

Czyli - de facto - trochę wiedzy łyknęłaś na forum, a i tak robisz to samo ...

> skoro pani ordynator oddziału
            > pediatrycznego poleca smarować tormentiolem,

I to jest skandal, bez dwóch zdań.
            Niestety - o czym pisałam już wcześniej - gro lekarzy poleca różne niedozwolone
            dla maluchów specyfiki; ba ! - dziwi się okrutnie i zarzuca chamstwo i brak
            taktu, gdy ktoś próbuje zwrócić im uwagę.

Pozdrawiam ... i odstaw ten Tormentiol, naprawdę smile
            • mooh Re: Tormentiol 21.03.06, 23:11
              Wielu lekarzy utknęło w swoim rozwoju w czasach, kiedy jeszcze mogli znaleźć
              chwilę, by coś przeczytać (a tak wiele znowu do czytania nie było). Tak na
              zdrowy rozsądek, jak ktoś, kto kieruje sporym oddziałem w szpitalu, ma
              konsultacje w poradni i do tego prowadzi jeszcze prywatną praktykę, może być na
              bieżąco z nowościami? Wie tylko tyle, ile mu dostarczą przestawiciele medyczni.
              Smutne to i niestety prawdziwe. Nic jednak nie zwalnia od czytania ulotek
              dołączonych do leków i samodzielnego myślenia.
    • iwonagos Re: nadmanganian potasu i maść tranowa 22.03.06, 00:00
      Kup w aptece nadmanganian potasu (2,50 zł), zrób roztwór (ma być leciutko
      różowy) i przemywaj wacikiem odparzone miejsca. Poza tym zaopatrz się w maść
      tranową (1,99) i również smaruj, na suchą skórę. Gwarantuję, że będzie ok.
      Miałąm podobny problem, żadne kremy, maści nie pomogły. Po tej prostej i taniej
      kuracji pupcia jest jak miodzio. I broń Boże smnaruj tormentiolem. Nie można
      nim smarować dziecka, które ma mniej niż 3 lata.
      • niunia64 Re: nadmanganian potasu i maść tranowa 22.03.06, 00:11
        BEPANTHEN na ranki, potem Linomag i u nas ta metoda nigdy wiecej nie bylo,
        tylko raz w szpitalu i zrobilam jak wyzej..Skutecznie dzo dzis!
    • igulinda Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 22.03.06, 10:21
      u nas pomaga krochmal, do tego gencjana i aphtin
      ps. ponoc 99% dzieci w tym wieku przechodzi podobne problemy ( ja tezsmile)
      • mooh Aphtin 22.03.06, 11:25
        Aphtin również zawiera kwas borowy. Dziewczyny, czytajcie ulotki !!!!!!!!!!!!
    • gusia1111 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 22.03.06, 11:31
      Ja miałam ten problem gdy synek skończył 2 tyg. Stosowałam wszystkie znane sposoby. Nie pomagał Sudocrem, który sprawdził się w przypadku starszej córeczki. Mały miał tak odparzoną pupę że aż schodziła skórka. Przy każdym sikaniu bardzo płakał. Nie wiedziałam już co mam robić i co zastosować.Położna poradziła nadmanganian potasu. Wykąpałam dosłownie 3 razy i pomogło. Po kąpieli wcierałam też mąkę ziemniaczaną.
    • tuptus001 Re: Odpażona pupa-co szybko pomaga ?P o m o c y 22.03.06, 12:40
      U mojej coreczki pupa odparza się po zastosowaniu antybiotyków, czasem też
      wtedy gdy wprowadzam jakiś nowy pokarm. Pomaga wtedy Clotrimazol. Już po dwóch
      zastosowaniach mała przestaje płakac przy przewijaniu, a zaraz potem pupa
      szybko, ładnie się goi. W jej przypadku ten lek jest rzeczywiście skuteczny,
      sudokrem i wietrzenie wcale nie pomaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka