01.04.06, 22:32
Dziewczyny pomóżcie! Moje 7 tygodniowe dziecko ma dziwną wysypkę (małe czerwone krostki)na ciele. Zaczeło się od wysypki na twarzy, potem przeszła ona na rączki a teraz jest na klastce piersiowej. Czy któraś z Was miała z takimś czyms do czynienia?Pytałm o to p. doktor podczas ostatniej wizyty ale w sumie nic mi nie powiedziała poza tym żeby dalej obserwować czy ta wysypka jest.Zastanawiam się czy smarować czyms ciało dziecka-może sudocremem?Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gocha0201 Re: Wysypka! 01.04.06, 23:36
      Gdy syn miał uczuleniową wysypkę lekarka zaleciła kąpiel w krochmalu (taki jak
      do prania, mała ilość rozcieńczona w kąpieli), gdy to nie pomogło zaleciła tzw.
      różową kąpiel (1 tabletka nadmanganianu potasu na kąpiel). Kupuje się to w
      aptece bez recepty. Powodzenia.
    • ape_pol Re: Wysypka! 02.04.06, 00:06
      może to być wysypa o podłożu alergicznym czyli reakcja na np. białko mleka
      krowiego. wtedy trzeba znaleźć przyczynę i ja wyeliminować, samo leczenie
      (maskowanie)objawów nic nie da. oprócz wysypki innymi objawami alergii mogą
      być: ulewanie, ciemieniucha, kolka, kupy z krwią lub śluzem, chrapanie,.....
      czym karmisz dziecko?
      • pola26 Re: Wysypka! 02.04.06, 12:44
        dziecko karmie mlekiem nan1 od poczAtku a wysypka pojawiła sie ok. 2 tygodni temu-stad nie wiem czy to jest zwiazane z mlekiem czy tez nie?przepraszam za
        to jak pisze ale robie to razem z moim dzieckim wiec jestem troche ograniczona.
    • ape_pol Re: Wysypka! 02.04.06, 17:23
      wysypka zazwyczaj pojawia się jak dziecko ma ok. 2-3 mies. trzeba dostarczyć
      do organizmu odpowiednią ilość danego alergenu i wtedy występuje reakcja
      alergiczna w postaci wysypki. synek mojej koleżanki ma 14 mies. jadł już
      właściwie wszystko i po roku uczulił się na wiele z tych produktów, teraz je
      tylko kilka z nich i nadal ma wysypkę. czy dziecko ma jakieś objawy z tych, o
      których pisałam wcześniej?
      • pola26 Re: Wysypka! 03.04.06, 11:42
        Moje dziecko ma od jakichs 3 dni kupe ze sluzem i to jedyny z objawów które wymieniłaś. Jutro idę z mała do lekarza więc porozmwaiam o tych testach uczuleniowych. Co do wysypki to dzis sprawdzałam i prawie zeszła więc smam jestem zdziwiona.
        Bardzo Ci dziękuję ape-polsmile
    • ape_pol Re: Wysypka! 04.04.06, 09:16
      nie ma za co smile

Ja jestem raczkująca w temacie alergii, ale gdybyś miała jakieś problemy czy
      podejrzenia zawsze możesz zajrzeć na forum ALERGIE. Kupy ze śluzem Są podstawą
      do tego żebyś dokładnie obserwowała dziecko (u nas pierwszym objawem były
      zielone kupy ze śluzem, Ignacek miał wtedy 1,5 mies).

Nie sądzę żeby udało ci się dowiedzieć czegoś u pediatry. Podejście lekarzy
      jest zazwyczaj dwojakiesad1) nie przejmować sie, samo minie, da się leki np.
      maści ze sterydami i bedzie dobrze albo (2) od razu wyrok- skaza białkowa
      (najwięcej dzieci jest uczulonych na białko mleka krowiego ale również dużo
      dzieci ma alergie na inne rzeczy np. na gluten). W takich sprawach nie można
      wyrokować od razu i z całą pewnością, niemniej trzeba jak najwcześniej zacząć
      działać po to żeby nie szkodzić dziecku. Alergia to to nie wysypka, wysypka
      jest tylko objawem tego, że coś złego dzieje się w organiźmie. U tak małych
      dzieci jedynym sposobem na walkę z alergią (zazwyczaj pokarmową) jest dieta,
      czyli nie podawanie alergenów. Za pomocą diety można również ustalić te
      alergeny, nie jest to trudne kiedy dziecko jest karmione sztucznie, większy
      problem kiedy jest karmione piersią bo wtedy trzeba wziąć pod lupę całą dietę
      mamy. Innym sposobem na znalezienie alergenu są testy z krwii lub testy skórne.
      Na jedne i drugie Twoje dziecko jest jeszcze za małe. Skierowanie na takie
      testy daje alergolog, skierowanie do alergologa musi dać pediatra (możesz
      oczywiście iść prywatnie). Z doświadczenia wiem, że nie jest łatwo dostać
      skierowanie do alergologa bo pediatrzy uważają, że wszystko wiedzą lepiej, że
      wszystkie rozumy pozjadali.

Niestety coraz więcej mamy alergików. Jest to spowodowane chemią w tym co jemy
      i zanieczyszczeniem środowiska. Przykro tylko, że są mamy, które uważają, że
      zrozpoznawaniem alergii w każdej wysypce to wielka przesada. Ja uważam, że
      lepiej dmuchać na zimne niż zlekceważyć pewne rzeczy i narażać dziecko.

Jestem jeszcze ciekawa czy Ty lub tata dziecka jesteście alergikami?

Myślę, że dzisiaj na wizycie u lekarza nie dowiesz się za wiele. Dalej obserwuj
      dziecko bacznie.

Zyczę Ci żeby przyczyną wysypki okazało się coś innego niż alergia.

Napisz co powiedział lekarz.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka