Dodaj do ulubionych

JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce to t

29.04.06, 19:11
OD 4 tygodni probuje mojej 6,5 mieisecznej coreczec dawac cos innego niz
piers. Bez szcegolnych rezultatow. dzisja =byla gldona, dalam jej zupke.
Zjadla przez 30 minut 2 lyzeczki wiec po kolejnych pol godiznie dalam jej
piers - rzucial sie na nia jak by nie jadla juz od miesiaca. i tak jest prawie
zawsze jak probuje jej cos dac do jedzenia. DOszlam do wniosku, ze ona nie
kojarzy ze to co daje jej na lyzce to jedzenie tylo traktuje to jako malo
smieszna zabawe. ja nauczyc ja ze jedzenie z lyzki to tez jedzenie?
Obserwuj wątek
    • sylwiapiotrowska Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 29.04.06, 21:23
      ja podbijam watek probuje CODZIENNIE!!!od skonczenia 5 miwsiecy a juz ma 7
      miesiecy i nadal nie rozumie lyzeczki, czy to sie kiedys zmieni, moze jakies
      sprawdzone sposoby?pozdrawiam
      • smallwitch Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 29.04.06, 22:07
        Hej
        Mój synek zjadł cos innego niż moje mleko jak miał 9 miesięcy. Próbowałam podawać mu różne nowości od momentu gdy skończył pół roczku, ale długo rezultatów nie było. Nawet jak wziął do buzi to zaraz wypluwał. Nie próbowałam codziennie, tylko co kilka dni bo nie chciałam go zrażać, ale to niewiele dało. Po prostu jedne dzieci szybciej dojrzewają do innego pożywienia niżmleko matki, a inne wolniej. Kiedyś na pewno i Wasze Maluszki zjedzą inny posiłek niż mleczko...
        • mokrasa Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 12:12
          Ja też na początku miałam problemy. W końcu udało mi się z deserkami, teraz
          wcina i zupki(ale doprawione). Ale je nie z typowej łyzeczki dziecięcej tylko z
          takiem malutkiej metalowej do kawy. Dziewczyny na forum potpowiedziały też że
          trzeba tak wyjmować łyżeczkę żeby jedzenie zostawało na górnym podniebieniu -
          więc trzeba wyjmując łyżeczkę "ocierać" ją o górną wargę. Wtedy dziecko tylko
          połyka i ciężej jest wypluć. POwodzenia
          • mokrasa Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 12:13
            aaa.jeszcze jedno - spróbujcie dodawać na początku do słoiczka trochę mleka
            (takiego jakie zwykle)
            • majan2 Do mokrasa 30.04.06, 15:31
              Mojrasa a czym przyprawiasz jedzenie?I czy mog dodac jej mojego mleka do edzenia?
              • mokrasa Re: Do mokrasa 30.04.06, 15:40
                jak karmisz tylko swoim to dodaj własnego. Doprawiam tylko zupki - trochę soli,
                masełka i soczku. Deserki je aż jej się uszy trzesą bez żadnego doprawiania.
                Ale początki naprawdę nie były łatwe
    • kaska1968 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 21:46
      no,i znow wylazla wyzszosc karmienia butelka nad cyckiem.moja corka zalapala od
      razu czym jest lyzeczkasmilez karmienia piersia sa same problemy.nie wiem czym
      sie zachwycac?meczenstwem matki?zeby nie bylo.........lyzeczka zaczela jesc jak
      miala 3,5 mies.
      • peresia Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:10
        Z tym się nie zgodzę.
        Według mnie nie ma znaczenia, czy dziecko jest karmione piersią, czy butelką.
        Moja córeczka od początku karmiona była butelką (niestety) i dwa miesiące
        uczyła się jeść łyżeczką; za to córka mojej koleżanki, karmiona wyłącznie
        piersią, od razu załapała o co chodzi.
        Wszystko zależy od gotowości dziecka do takiej, czy innej umiejętności.

Ja bym się raczej nie zachwycała jedzeniem łyżeczką dziecka, które ma 3,5
        miesiąca.
        • kaska1968 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:12
          a niby czemu mam sie nie zachwycac?mam madre,zdroe,sliczne dziecko,a ty jestes
          po prostu zlosliwa.
          • peresia Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:20
            Czy ja napisałam, że Twoje dziecko jest głupie, chore, brzydkie?
            Daleko mi do złośliwości. Po prostu uważam, że podawanie 3,5 miesięcznemu
            dziecku jedzenia łyżeczką jest za wcześnie.
            Raczej Twój post może być odebrany jako złośliwy, gdyż w pewnym stopniu
            umniejsza mamom, które karmią swoje dzieci piersią.
            • kaska1968 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:24
              kazdy podejmuje decyzje sam jesli chodzi o karmienie:czy piersia czy butla.ja
              po prostu czytam,slysze i wyciagam wnioski.....cos co mialo byc cudem jest
              najczesciej zrodlem klopotow.a tak w ogole jesli karmi sie sztucznie to pokarmy
              ze sloiczkow wprowadza sie w 4 mies.
              • peresia Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:32
                Wobec tego wnioski zachowaj dla siebie.
                Zgodę pediatry na wprowadzenie stałych pokarmów uzyskałam, gdy córka skończyła
                5 miesięcy.
                • kaska1968 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:45
                  a gdyby ci nie pozwolil?od tego jest forum,zeby wyglaszac opinie i wnioski.ale
                  chyba nie doczytalas?trzeba tez kierowac sie potrzebami dziecka i intuicja.tak
                  w ogole po co o tak oczywiste rzeczy pytac lekarza?
                  • peresia Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:46
                    No właśnie, jak myślisz? Po co?
                    • kaska1968 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:49
                      no wlasnie,jak cos jest oczywiste,prawda?widze,ze czekasz na moje
                      odpowiedzi,ale cie rozczaruje,bo ide spac.mniej jadu kobieto............
                      • peresia Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:56
                        Uśmiałam się serdecznie! wink))
                        Mimo wszystko pozdrawiam!
      • kayah73 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 01.05.06, 14:15
        Raczej nie wyzszosc tylko nizszosc - bylo tak wstretne, ze juz wolala jesc
        cokolwiek innego...
      • mama_kotula Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 02.05.06, 02:12
        kaska1968 napisała:

> no,i znow wylazla wyzszosc karmienia butelka nad cyckiem.
        Sprecyzuj, bo chyba nie zrozumiałam...

> moja corka zalapala od razu czym jest lyzeczkasmile
        No popatrz, moja też... a karmiona była piersią przez 16 miesięcy...

> z karmienia piersia sa same problemy.nie wiem czym
        > sie zachwycac? meczenstwem matki?
        Odbiegasz od tematu.
        Nota bene, nie czułam się nigdy męczennicą.
        A czym się zachwycać? Ot, choćby tym, że oszczędzałam jakieś 100 zł miesięcznie
        nie kupując mleka modyfikowanego.

> zeby nie bylo.........lyzeczka zaczela jesc jak
        > miala 3,5 mies.
        No to pięknie smile gratuluję serdecznie smile
        Powiem ci w sekrecie, że moja córka zaczęła jeść łyżeczką w drugim miesiącu,
        kiedy miała katar i nie mogła ssać - podawałam jej łyżeczką moje ściągnięte
        mleko.
        • agnieszkas72 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 02.05.06, 09:44
          Tak naprawdę to pierwsze zupki i owoce nie są jedzeniem.Twoje mleko zabezpiecza
          wszystkie potrzeby dziecka.Podajesz nowe rzeczy żeby pokazać żeby mogło poznac
          inne smaki i powoli dorosnąc do innego sposobu odżywiania się ale mają one na
          razie znikomą wartość kaloryczną.Mleko jeszcze
          • agnieszkas72 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 02.05.06, 09:54
            Wysłało mi dziecko nieskończony post.Mleko jeszcze długo bedzie
            najważniejsze.Moja rada:ciągle próbuj ale na luzie i z usmiechem,zeby posiłki
            były dla dziecka przyjemnością.Sadzaj w wysokim krzesełku przy stole-niech wam
            towarzyszy w czasie posiłków.W ósmym miesiącu możesz zacząć podawać miękkie
            jedzenie do rączki(ugotowane warzywa,plastry banana,wafelki ryżowe,chrupki
            kukurydziane)-niektóre dzieci uwielbiają właśnie taki sposób
            jedzenia.Najważniejsze to nie denerwować się i nie próbować zmuszać do jedzenia
            czy za bardzo namawiać.To czasami musi potrwać.Aha,dla dzieci karmionych butlą
            łyżeczka tez jest czymś nowym i często jej wprowadzenie może byc jeszcze
            trudniejsze,więc to,że mała nie je zbyt chetnie to nie jest wina karmienia
            piersią.Wymaga po prostu wiecej czasu.A ty nie musisz sie martwić o ewentualne
            niedobory gdy dasz jej ten czas.
      • sayyes Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 03.05.06, 19:12
        Moja tez zalapala od razu czym jest lyzeczka, marcheweczka bardzo jej
        smakowala, a byla pol roku tylko na piersi- i bynajmniej nie nazwalabym tego
        meczenstwem. Ale starczy mi taktu,zeby nie pisac tutaj o wyzszosci karmienia
        piersią, bo zdaje sie, ze nie tego dotyczy ten wątek
    • an_ni Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 30.04.06, 22:21
      moze mu napisz drukowanymi literami ze to jedzenie?
    • kayah73 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 01.05.06, 14:13
      Ja tez probowalam od 6-ego miesiaca i efekty byly takie jak Twoje i na ilka
      tygodni w ogole daam sobie z tym spokoj. Zaczela jesc troche lepiej dopiero ok
      8-ego mies. Na poczatku jadla tylko marchewke, potem zupke z marchwi i
      ziemniakow i jeden jedyny rodzaj kaszki, wszystkim innym plula. Teraz ma 11
      miesiecy i jest troche lepiej, ale z jakichs przyczyn duzo lepiej i duzo wiecej
      zje kiedy podaje jej moja mama lub maz, ode mnie je najgorzej.
    • agawa75 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 01.05.06, 21:42
      Sama przy niej jedz lyzka, niech sie przyglada.
      Moj synek czesto widzial jak ja jem i gdy wchodzilismy w etap papek od razu
      wiedzial po co jest lyzeczka smile
      • majan2 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 02.05.06, 10:14
        Dziewczyny nie kłocice sie, czy jedzenie z piesri leprze czy gorsze. kazda z nas
        jakos tam wybrala, czesto rozne czynniki wybraly za nas. Ciesze sie, ze karmie
        piersia i mam nadzieje, ze jeszcze pol roku pokarmie, ale rozumiem te co nie
        chca i nie moga tka robic. I dzieki za rady, bede probowac az do skutku przeciez
        na studniowce nie bedzie jadla mojego mlekasmile. Macie racje kupie wysokie krzeslo
        bo to i dal mojego kregoslupa mordega karmic w foteliku i moze jej bedzie
        przyjemnie uiasc tak wysoko.
        • aallicja Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 02.05.06, 10:58
          a u nas nie chciala jesc z butli, wiec byla karmiona lyzeczka, kiedy musialam
          wyjsc - polubila
          a od czego probowalas ja karmic?
          • majan2 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 03.05.06, 10:24
            tradycyjnie: jablko, marchewka, banan teraz jestesmy na etpaie prostych zuepk
            bez miesa i kaszki z jablkami
    • lenka_2 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 03.05.06, 11:27
      Do swojego mleczka dodaj zupki. A potem zwiększaj ilosc zupki w twoim mleczku.
      Ja dawalam lyzeczka jak mala lezala. Wcale sie nie zakrztusila- jak uwazala
      tesciowa(ach te stare zabobony) bo jakos tak karlilam w nocy piersia...(szkoda
      gadac) Wazne jest aby sie nie wnerwiac. A moze musi sie najpierw sama łyzeczka
      wybawic...Nonie wazne. Zycze powodzenia,
      • agnieszkas72 Re: JAk wyjasnic dziecku, ze jedzenie na lyzeczce 03.05.06, 18:54
        To,że zaczynasz karmić łyżeczką to nowośc w życiu dziecka i ono musi to widzieć,
        moim zdaniem.Karmienie łyżeczką na leżąco uważam za szczyt absurdu,w dodatku
        niebezpieczny.Polecam wysokie krzesełko ustawione przy waszym stole,a nawet
        wręczenie dziecku drugiej łyżeczki i pozwolenie na samodzielne próby jedzenia-ty
        w tym czasie spróbuj karmić.Tu nie chodzi o napakowanie dziecka kaszką czy zupką
        ale sprawienie,że posiłki będą dla niego przyjemnością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka