14.05.06, 09:13
moja córeczka(ma 3tyg) ma okropne kolki i bardzo jej pomaga plantex-niestety
w ulotce napisane jest ze mozna podac jedna herbatke na dobe-podaje jej rano
po karmieniu a co zrobic z wieczorem?! Wieczorem tez bardzo cierpi-jednak
skoro napisali ze tylko raz dziennie to nie daje wiecej.Z drugiej strony to
tylko herbatka z kopru...Moze jest ktos w podobnej sytuacji?! Bardzo bede
wdzieczna za pomoc...
Obserwuj wątek
    • anetakor Re: plantex 14.05.06, 09:29
      Kochana kolki są najczęściej spowodowane doborem złego mleka lub złej diety -
      jeśli karmisz piersią. Występują z reguły wieczorem 17-20 tak zawsze piszą w
      fachowych czasopismach dla rodziców niemowląt. Warto więc zastanowić się jeśli
      bóle brzuszka występują również rano czy to napewno kolki. Natomiast jeśli
      chodzi o plantex lepiej podawać może wieczorem.
      Jest jeszcze Gripe Water Woodwards podaje się dziecku bezpośrednio z łyżeczki i
      można to robić kilka razy dziennie - to też woda koperkowa.
      • maja305 Re: plantex 14.05.06, 09:55
        Karmie piersia i mam juz obsesje na punkcie swojej diety-5x pomysle zanim
        wsadze do gęby!W poniedzialek mam zamiar wolac lekarza bo rzeczywiscie moze to
        wskazywac na cos innego... Dziecko ma zaropiałe oczka, krostki( po kąpieli
        zazwyczaj znikają ale pojawiają sie w innym mijscu), śluz w kupie i mam
        wrażenie że sapie...aż boje sie pomyslec ze moze to byc jakas alergia!
        • anetakor Re: plantex 14.05.06, 11:03
          smażone, mleko, czekolada, cytrusy... radzę poszukać na forum dietę mam
          karmiących ja z początku same gotowańce - kura etc, rosołki
    • bea-ta Re: plantex 14.05.06, 11:21
      Nie dziwie się, że tylko raz sie podaje, bo on ma ponad 300 kcal, lepszy jest
      kopruś też saszetki z herbatką koperkową, bobofen, bobonisan- wogóle nie
      słodkie mieszanki apteczne. Do herabatki podaj dziecku Esputicon- bezpieczny
      praparat nie wchłaniający sie z przewodu pok. ułatwiający wydalanie gazów.
      Malucha trzeba układać na brzuszku. Jesli karmisz piersia faktycznie odciagaja
      poczatkowa porcje mleka i podawaj 1 piers do końca tak by karmić mlekiem
      właściwym, b. tłustym. Kolki wieczorem moga świadczyc o wyczerapniu sie laktazy
      enzymu tr. u dziecka stad kolka wieczorem. Możesz zastosować termofor owiniety
      pieluchą w czasie napadu kolki, wsadzić pocieche do ciepłej wody. Dobrze jest
      podawac lacidofil i czekać cierpliwie końca 3mżsmileBeata
    • lisabette Re: plantex 14.05.06, 17:57
      Ja podaję Plantex 2x/dobę (w razie potrzeby) i po prostu dzielę porcję na 2x -
      po 25 ml (dzielę proszek, żeby herbatka nie stała).

A czy kolki tylko wieczorem ? Nie wiem, u nas zwykle ataki są ok. 22.00 i potem
      5-6 rano.
      • vharia Re: plantex 14.05.06, 19:30
        Dokładnie tak samo u nas i identycznie sobie radzimysmile
    • lisabette Jakie kupy po Plantexie ?? 17.05.06, 15:24
      Dziewczyny, jak moja mała nie robi dłuższy czas kupki (ponad dobę lub dwie) to
      podaję jej Plantex i po kilku godzinach od podania robi taaaaką kupę, normalnie
      cały pampers po pas, ale jest to kupa wodnista, zółto-zielona i kwaśno
      śmierdząca. Zastanawiam się, czy ten Plantex jej pomaga czy szkodzi ? Po
      zrobieniu kupki jest spokojna.
      • vharia Re: Jakie kupy po Plantexie ?? 17.05.06, 15:55
        lekko zielony kolor jest, o ile mi widomo, OK w tym przypadku. Wydaje mi się
        natomiast, że odetkana po 1-2 dobach kupa nie moze być normalnasmile Ja nie
        obserwowałam aż takich efektów, tylko ten kolor.
        • lisabette Re: Jakie kupy po Plantexie ?? 17.05.06, 15:57
          vharia, a jakie macie kupki po Plantexie, takie normalne z "twarożkiem" ?
          • vharia Re: Jakie kupy po Plantexie ?? 17.05.06, 22:19
            teraz tak, ale syn jest jeszcze b. mały i dostaje go na lekkie kolki. Córcia
            dostawała na zaparcia, ale to było dawno i nijak nie pamiętam szczegółów.
            Chociaż pamiętam świetnie, że zaparcia były koszmarne (do krwi w kupie włącznie)
            i tylko plantex pomagał i mała jakoś to przetrwała.
            • vharia PS 17.05.06, 22:20
              bardzo mały, czyli kilka tygodni i karmiony tylko naturalnie, więc niewiele
              wysteruję dieta a "twarożki" sa standardem.
              • lisabette Re: PS 17.05.06, 22:28
                Chyba w tym samym czasie nasze dzieci śpią, bo własnie przyszłam a tu odp. od
                Ciebie smile
                No moja córcia też malutka, ma 7 tyg. i karmię tylko piersią. Teraz się
                zastanawiam, czy nie mam powodu do niepokoju z powodu tych kupek, bo "twarożka"
                dawno nie widziałam uncertain.
                • vharia Re: PS 17.05.06, 22:50
                  Faktycznie, moje młodsze dziecko spi a ma 8 tygodnismile
                  Kupki faktycznie nieco dziwne, moze powinnaś przemyśleć swoja dietę? Był tu
                  nawet taki temat niedawno. Dziewczyny pisały, że zatwardzajaco działa żółty ser,
                  czekolada, o ile mi wiadomo marchew. Rozluźnia jabłko (sok pasteryzowany lub
                  pieczone, bo surowe strach) o ile nie ma kolek.
                  Z drugiej strony pewna pani pediatra powiedziała mojej koleżance, że "u dziecka
                  karmionego piersia zaparcia to normalna rzecz". Wtedy wydało nam sie to
                  strasznie głupie i generalnie pukałuśmy się w głowę, ale teraz to już sama nie
                  wiem...

Mam watpliwosci, czy ta kupa zaraz po planteksie może być rozrzedzona/kolorowa
                  od niego- w końcu trafił narazie do żołądkasmile))
                  chyba, że dziecko dostaje regularnie.
                  • lisabette Re: PS 17.05.06, 22:55
                    vharia napisała:

> Kupki faktycznie nieco dziwne, moze powinnaś przemyśleć swoja dietę? Był tu
                    > nawet taki temat niedawno. Dziewczyny pisały, że zatwardzajaco działa żółty
                    ser
                    > ,
                    > czekolada, o ile mi wiadomo marchew. Rozluźnia jabłko (sok pasteryzowany lub
                    > pieczone, bo surowe strach) o ile nie ma kolek.
                    Nie jem sera żółtego ani czekolady, jabłka jem - surowe i gotowane.

vharia napisała:
                    > Mam watpliwosci, czy ta kupa zaraz po planteksie może być rozrzedzona/kolorowa
                    > od niego- w końcu trafił narazie do żołądkasmile))
                    > chyba, że dziecko dostaje regularnie.
                    To jest tak, że jak długo nie robi kupy - dostaje Plantex i kupa pojawia się po
                    4-5 godz. od podania. No i nie daję regularnie, tylko jak długo nie ma kupy.
                    • vharia Re: PS 18.05.06, 11:53
                      no to myślę, że nic złego się nie dzieje, tylko taki urok tej kupy
                      przeterminowanejwink) (bo potem sa już normalne, nie?)
    • kokons Re: plantex 17.05.06, 18:52
      dodatkowo ty mozesz 3 razy dziennie pic herbatke koperkowa - przeciez to
      wszysto przechodzi do pokarmu , ja tak robilam i bylo ok.
      kladzenie na brzuszku obowiazkowe!
    • maja305 Re: plantex 18.05.06, 08:38
      Odstawiłam narazie ten Plantex bo rzeczywiscie jest słodki i lekarz
      powiedział,że dziecko się przyzwyczaja a Gabcia połyka go w 3sekundy!.Daję
      Esputicon i cierpliwie czekam aż okres kolkowy minie.Martwi mnie jedenak ze
      nawet po tej herbatce kupy nie było-ostatnio byla po 2 dniach! I co tu
      zrobić,żeby kupa była cześciej?!
      • maja209 Re: plantex 18.05.06, 08:50
        u naszej corci zaczely sie problemy z kupka jak zaczelam ja 1 raz dziennie
        dokarmiac bebikiem Prykala sobie, meczyla sie, plakala, prezyla a kupki nie
        bylo Wtedy tesciowa zaproponowala zeby delikarnie wlozyc koncowke termometru do
        pupki - wtedy jak sie zaczyna prezyc bo wlasnie wtedy proboje te kupke zrobic
        Sprobowalam - wystarczyla sekundka i zaraz kupka wyszla Pomagam jej jeszcze
        trzymajac i podkurczajac jej nozki do brzuszka U nas pomaga Ja dlugo sie
        wahalam nad tym termometrem No ale pomaga od czasu do czasu
    • onyta Re: plantex 18.05.06, 09:40
      Mojej małej na kolki pomógł Bobotic. Podaje się go 4 razy dziennie i jest
      skuteczny, Plantex nie odnosił takiego skutku w naszym przypadku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka