Dodaj do ulubionych

odchylanie główki

15.05.06, 12:28
moje 6 tygodniowe dziecko leżąc na pleckach z główką odwróconą wigina ją do
tyłu. wygląda to mniej więcej jakby szukała cyca tyle ze wysoko.
czy wasze dzieci tez tak robią czy moze jest cos nie tak?. martwię się.
Obserwuj wątek
    • aniab_24 Re: odchylanie główki 15.05.06, 12:57
      Uważam, że jedyna dobrą rada dla Ciebie będzie: idż do dobrego lekarza - może
      neurologa? Czasami takie odginanie główki czy też jej wczesne podnoszenie,
      prężenie ciałka, itp. mogą świadczyć o zabużonym napięciu mięśni.
      • 123rad123 odchylanie główki przeczytaj do konca 15.05.06, 13:03
        My mamy wlasnie serie mam nadzieje niepotrzbnych nerwow. Bylismy przed
        szczepieniem u pediatry w przychodni, corka ma 2 miesiace i 1 tydzien, (przez
        te przeszlo 2 miesiace mielismy jakies problemy z wysypką i posiewem moczu,
        bakteria e. coli) mała brała antybiotyk, zalecony przez ta sama lekarke z
        przychodni, no i w tym miedzyczasie mala ogladalo jeszcze 2 pediatrow, jeden z
        nich nawet stwierdzil ze antybiotyk byl absolutnie niepotrzebny (i tu sie
        zgodze, po antybityku 2 razy robilismy posiew, raz wynik wyszedl jalowy a raz
        znow e. coli (10 do 4), pobrac mocz to problem, dopiero po wsazowkach lekarza
        pobralismy tak ze wyszedl jalowy, prawdopodobnie przed antybiotykiem zle to
        zrobilismy ale lekaraka nie miala zastrzezen, pokazalismy jej ten jalowy i
        stwierdzila ze wyleczyla, wracam do tematu, no w przychodni "lekarka" wyjmuje
        spiace dziecko z wozka, bierze pod pachy, kiwa nim w przod i tyl tak z 4
        sekundy i stwierdza....
        1. dziecko wygina sie do tylu z glowa i napina, natychmiast na rehabilitacje,
        kto temu dziecku dal 9 i 3X10 w skali Abgar? czy porod trwal dlugo? czy było
        niedotlenienie?, natychmiast do neurologa, natychmiast na USG glowy, to dziecko
        jest opoznione w rozwoju!!!! Badala mala 3 tygodnie wczesniej i nic nie
        stwierdzila. Co zona przeszla to chyba wszyscy wiedza. Teraz wlasnie mialem
        telefon od zony, USG bez zarzutu, neonatolog stwierdzil ze jak dziecko nerwowe
        bo wybudzone to moze sie napinac, poza tym neurolog z ośrodka dla dzieci na
        Tysiacleciu w K-ce (podobno b.dobry - Dr Kałuża)nie stwierdzila
        nieprawidlowosci, nie mieli tam wolnych terminow ale zona sie rozpłakała i Pani
        Kałuża ja "poza konkursem" przyjęła (bo lekarka z przychodni stwierdziła ze
        każdy dzien jest ważny). Mam dosc tej lekarki!!!!!!
        • blesa1 Re: odchylanie główki przeczytaj do konca 15.05.06, 13:27
          Mniej więcej w 3 miesiącu dziecko się "wyluzowuje", nie zaciska pięści, nie
          odchyla główki... Jeśli wtedy będzie coś nie tak, idź do lekarza. W pierwszych
          tygodniach życia to normalne. Co wyprawiała moja Emi to tylko ja wiem. Biegałam
          po lekarzach jak głupia. W 8 tygodniu "otworzyła" piąstki, w kolejnych cała się
          rozluźniła stopniowo. Bądźmy czujni, ale nie dajmy się zwariować.
    • agawi26 Re: odchylanie główki 15.05.06, 13:45
      Hejsmile Mój Synek dziś kończy 8 tygodni... Gdyby nie mój opanowany Mąż, który ma
      już dwie córki, pewnie też biegałabym ciągle po lekarzach. Strasznie się bałam
      tego wyginania główki do tyłu i prężenia (Mały robił to zawsze, gdy był
      kładziony na boku, wyginał się po prostu w pałąk), doszukiwałam się problemów z
      napięciem mięśniowym (tym bardziej, że Mały dwa razy dostał za to 1 pkt Apgar),
      a Mąż mi tłumaczył, że to normalne. I chyba normalne, bo nawet nie zauważyłam
      kiedy, ale całkiem niedawno to wyginanie się z odchylaniem główki po prostu
      zniknęłosmile Myślę więc, że spokojnie możesz po prostu obserwować dzieciątko, a
      jak będziesz u pediatry - chyba w najbliższym czasie czekają Was szczepieniasmile-
      powiedz lekarce o swoich lękach. Jeśli będzie normalna, to spokojnie powinna
      to sprawdzić i wszystko Ci wytłumaczyć, jeśli tego nie zrobi i Cię
      zbagatelizuje, spróbuj zmienić lekarza. To tylesmile Wszystko pewnie jest i
      będzie w porządkusmile Pozdrawiam i Ciebie i Twoje Maleństwosmile
    • patipomoz Re: odchylanie główki 15.05.06, 14:40
      moje 4-miesięczne dziecko też tak robi. byłam z nim niedawno u neurologa. pani
      doktor stwierdziła, że jest to lekka asymetria i generalnie jest to NORMALNE i
      występuje u większości dzieci. ustępuje do 6 miesiąca życia. pani doktor
      kazała uciekać do domu i cieszyć się maleństwem. proponuję ci jednak wizytę u
      lekarza by wykluczyć ew. napięcie mieśniowe. wtedy podobno oprócz wyginania
      dziecko jest bardzo niespokojne i dużo płacze.
      • dowa Re: odchylanie główki 15.05.06, 16:05
        Dziękuję za porady. jutro idziemy do pediatry więc na pewno spytam się czy
        wszystko ok. Jeżeli chodzi o chwytanie to nie ma z tym problemów a główkę
        trzyma sztywno jak się ją położy na brzuszku czy trzyma na ramieniu. Mam
        nadzieję że wszystko będzie ok. Dla zainteresowanych - dam znać co i jak jak
        wrócę.
        • dyzurna Re: odchylanie główki 15.05.06, 17:57
          witam

moja 6 tyg coreczka tez odchyla glowke, zasciska piastki itp, itd dzisiaj bylysmy u pediatry z rozwoju Milenki jest bardzo zadowolona, stwierdzila takze ze takie objawy w 6 tyg nie swiadcza jeszcze o chorobie, i niemowlaczki czesto sie preza. kazala sie zglosic za 2 tyg i wtedy ewentualnie da skierowanie do neurologa jakby bylo gorzej...
    • vharia Re: odchylanie główki 15.05.06, 18:28
      Moje dziecko (8 tyg teraz) naprężało się podobnie i napedzało mi strachu. Do
      czasu, aż dotarło do mnie, ze robi to zawsze, kiedy chce mu się odbić a nie może
      dać sobie rady i trzeba go "spionizować"
      big_grinDD
      Wizyta u lekarza- nie zaszkodzi, ale nie daj sie zwariowaćwink
      • dowa odchylanie główki 18.05.06, 08:45
        niestety pediatra stwierdził ze nie jest to prawidłowo. byc moze jest to odruch
        kolkowy bo ona tak wykrzywia główkę a później płacze i wtedy ma skurcz. na
        konsultację pójdziemy w poniedziałek.
    • elag3 Re: odchylanie główki 18.05.06, 12:06
      MóJ synek też tak robił - ale mu to przeszło z czasem. Mały miał podrażniony
      układ nerwowy w wyniku ciężkiego porodu. Jest pod opieką neurologa i Tobie też
      radzę iść - pewnie jak już wyżej napisano ma podwyższone napięcie mięśniowe.
      Może potrzebna będzie rehabilitacja.
      Pozdrawiam
      • dowa odchylanie główki-diagnoza 27.05.06, 10:48
        Bylismy u neurologa. Dostała skierowanie na rehabilitacje. To odchylanie główki
        nie jest prawidłowe. Z zaleceń - jak najwięcej ma leżeć na brzuszku. Co do
        rehabilitacji to jeszcze nie byliśmy bo przecierz strajk jest sad. Ona
        najczęściej odchyla główkę jak dostaje atak kolki lub idzie bąk i zaraz płacze.
        Jak będziemy po rehabilit. to napiszę jaki ćwiczenia robimy.
        dzięki za odpowiedzi.
        • dyzurna do dowy 29.07.06, 10:55
          dowo prosze jakie cwiczenia robicie ?jestem bardzo ciekawa - pozdrawiam !
          • dowa Re: do dowy 30.08.06, 23:37
            dyzurna trochę póżno Ci odpowiadam ale dopiero znalazłam ten topic.
            Moje dziecko skończyło już 4,5 miesiąca. nie robiliśmy żadnych ćwiczeń tylko
            kazano jak najwięcej układać ją na brzuszku. Pani neurolog zaleciła leżak, w
            którym dziecko leży trochę jak w kołysce, podobnie do pozycji w brzuchu.
            kupiliśmy fisher price i jesteśmy do tej pory b.zadowoleni.
            Odchylanie główki ustąpiło.
            Pozdrawiam
            • dyzurna Re: do dowy 31.08.06, 08:13
              my tez sie rehabilitujemy ,bobathem.mala zdaniem neurologa jest taka jakby na
              granicy moze i by sobie poradzila bez cwiczen ale lepiej jej pomoc wiec z nia
              cwicze codzinennie.pozdrawiam
              • lisabette Re: do dowy 31.08.06, 14:24
                Jakie ćwiczenia robisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka