Dodaj do ulubionych

morfologia

18.05.06, 20:54
jak przygotować 2 miesięczne dziecko do badania morfologii krwi? chodzi mi o
to czy taki maluch powinien być na czczo? bo karmię go piersią i jakoś sobie
nie wyobrażam głodzenia tak malego dziecka przez 6 godzin.
Obserwuj wątek
    • mooh Re: morfologia 18.05.06, 21:10
      Nie musi być na czczo. U takiego maluch to właściwie niewykonalne. PO posiłku
      zawsze rośnie trochę ilość leukocytów, więc niewielkim przekroczeniem normy nie
      należy się przejmować. Posiłek nie ma wpływu na ilość erytrocytów i pomiar
      hemoglobiny, a o to głównie chodzi w morfologii.
    • ewapn Re: morfologia 18.05.06, 21:39
      dokładnie jak wyzej, nie da sie zagłodzic niemowlaczka, ale rozsądnie jest
      (pytałam pediatrę a potem potwierdziły to babki w laboratorium) nakarmic
      malucha mleczkiem najpóżniej na ok 1-1,5 godz przed badaniem. wtedy wynik jest
      w miare wiarygodny..
      • patyczako Re: morfologia 19.05.06, 01:01
        oczywiscie popieram poprzedniczke dziecko nie jada pokarmow stalych tylko lekko
        strawne mleczko wiec nie trzeba glodzic go przez 6 godzin i wysluchiwac placzu -
        a poza tym stres (czyli ten placz) tez wplywa negatywnie na wyniki
        morfologii !!!
        • kasia_sp Re: morfologia 19.05.06, 05:47
          no a poza tym dzidzia nie może być zbyt długo po jedzeniue ... ostatnio byłam z
          małą na pobraniu i 2 godziny po jedzeniu miała już na tyle gęstą krew że ciężko
          było pobrać sad(((
          dlatego u niemowlaczka wręcz odwrtotnie - lepiej żeby był pojedzony!smile
    • iga59 Re: morfologia 19.05.06, 10:42
      Mnie pediatra kiedyś powiedział, że małe dzieci są zawsze na czczo.
      • patyczako Re: morfologia 20.05.06, 16:32
        z tym to juz twoj pediatra troszke przesadzil bo sama pracowalam w labie i wiem
        jak sie zmieniaja parametry krwi przed i po jedzeniu... sam fakt ze przed
        operacja dziecko nie moze jesc min. 6 godzin (by sie nie zakrztusilo trescia
        pokarmowa) o czyms swiadczy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka