ivina1 18.05.06, 20:54 jak przygotować 2 miesięczne dziecko do badania morfologii krwi? chodzi mi o to czy taki maluch powinien być na czczo? bo karmię go piersią i jakoś sobie nie wyobrażam głodzenia tak malego dziecka przez 6 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mooh Re: morfologia 18.05.06, 21:10 Nie musi być na czczo. U takiego maluch to właściwie niewykonalne. PO posiłku zawsze rośnie trochę ilość leukocytów, więc niewielkim przekroczeniem normy nie należy się przejmować. Posiłek nie ma wpływu na ilość erytrocytów i pomiar hemoglobiny, a o to głównie chodzi w morfologii. Odpowiedz Link Zgłoś
ewapn Re: morfologia 18.05.06, 21:39 dokładnie jak wyzej, nie da sie zagłodzic niemowlaczka, ale rozsądnie jest (pytałam pediatrę a potem potwierdziły to babki w laboratorium) nakarmic malucha mleczkiem najpóżniej na ok 1-1,5 godz przed badaniem. wtedy wynik jest w miare wiarygodny.. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: morfologia 19.05.06, 01:01 oczywiscie popieram poprzedniczke dziecko nie jada pokarmow stalych tylko lekko strawne mleczko wiec nie trzeba glodzic go przez 6 godzin i wysluchiwac placzu - a poza tym stres (czyli ten placz) tez wplywa negatywnie na wyniki morfologii !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_sp Re: morfologia 19.05.06, 05:47 no a poza tym dzidzia nie może być zbyt długo po jedzeniue ... ostatnio byłam z małą na pobraniu i 2 godziny po jedzeniu miała już na tyle gęstą krew że ciężko było pobrać ((( dlatego u niemowlaczka wręcz odwrtotnie - lepiej żeby był pojedzony! Odpowiedz Link Zgłoś
iga59 Re: morfologia 19.05.06, 10:42 Mnie pediatra kiedyś powiedział, że małe dzieci są zawsze na czczo. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: morfologia 20.05.06, 16:32 z tym to juz twoj pediatra troszke przesadzil bo sama pracowalam w labie i wiem jak sie zmieniaja parametry krwi przed i po jedzeniu... sam fakt ze przed operacja dziecko nie moze jesc min. 6 godzin (by sie nie zakrztusilo trescia pokarmowa) o czyms swiadczy... Odpowiedz Link Zgłoś