Dodaj do ulubionych

czkawka u maluszka

19.05.06, 18:34
co poradzić na częstą czkawkę u 2 tygodniowego maluszka? Czy można mu jakos pomóc?
Obserwuj wątek
    • gerandia Re: czkawka u maluszka 19.05.06, 18:45
      chyba nie mozna ja mojemu synkowi dawalam piers a pozniej cherbatke ciepla
      • nika0001 Re: czkawka u maluszka 19.05.06, 18:53
        Witajcie!
        Mam ten sam problem i znajoma poradziła mi, żeby małą dostawiać do piersi i przykryć jej ciemiączko ciepłym kocykiem. Przechodzi jak ręką odjął - przynajmniej u mojej Julki.
        Pozdrawiam
      • julca2 Re: czkawka u maluszka 19.05.06, 18:55
        chyba nic nie pomaga oprocz noszenia do odbicia, bo jak nie odbije to po jakims
        czasie od karmienia, kiedy zaczyna sie trawic mleko moze dojsc do ulania i do
        czkawki...mleko i herbatka, ktora moj maly nie chce pic jak ma czkawke to
        jedyne metody. A mozna tez dziecko przykryc zeby cieplej sie zrobilo. Juz sie
        przyzwyczailam ze maluszek moze miec czkawke i ja przeczekujemy, kiedys to
        strasznie przezywalam, ze sie meczy itd. ale tak nie jest
        • iiwona2 Re: czkawka u maluszka 19.05.06, 23:42
          Ubrać cieplej - założyć czapeczkę, zawinąć w kocyk. Dać coś do picia - pierś
          lub butelkę, mozna także podać kilka łyżeczek ciepłej wody.
          • martiii13 Re: czkawka u maluszka 20.05.06, 09:27
            czkawka to ja bym sie za bardzo nie przejmowala,cytuje madra ksiazke:
            "Niektore dzieci rodza sie ze sklonnosica do czkawki.Mzoe je meczyc przez kilka
            pierwszych miesiecy.w przeciwienstwie do czkawki wystepujacej u doroslych nie
            znamy jej przyczyny.Przypuszcza sie,z e jest to jeszcze jeden z
            odruchow.Noworodki nie cierpia z jej powodu tak jak dorosli.jesli tobie
            przeszkadza u dziecka pozwol possac mu piers albo pdoaj kilka lykow wody."
            • sylwia.ax Re: czkawka u maluszka 21.05.06, 14:30
              To juz rada dla nieco starszych dzieci: czkawkę przerywa witamina C; jesli
              dziecko ma zalecony np. Cebion to dobrze go podać wlasnie przy czkawce, bo
              naprawdę ją przerywa.
    • alpepe Re: czkawka u maluszka 21.05.06, 14:57
      nic, małym dzieciom ponoć czkawka nie przeszkadza. Moje dziecko do 2. r. ż.
      miało czkawkę co najmniej raz dziennie. Picie nie pomagało, lepiej było przeczekać.
    • martiks Re: czkawka u maluszka 21.05.06, 15:10
      Mój synek mial czesto czkawkę w życiu plodowym i tak mu zostalo (teraz ma juz
      coraz rzadziej na szczęscie). U nas pomagalo przystawienie do piersi, a teraz
      odrobina soczku. Dzieciom niealergicznym podobno pomaga kropla cytryny albo
      wit. C - my nie testowaliśmy i chyba jest to sposob dla nieco starszych
      dzieciaczkow. W każdym razie probuj cos robić, ja nie wierze, ze dziecku to nie
      przeszkadza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka