nikusia221 19.05.06, 18:34 co poradzić na częstą czkawkę u 2 tygodniowego maluszka? Czy można mu jakos pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gerandia Re: czkawka u maluszka 19.05.06, 18:45 chyba nie mozna ja mojemu synkowi dawalam piers a pozniej cherbatke ciepla Odpowiedz Link Zgłoś
nika0001 Re: czkawka u maluszka 19.05.06, 18:53 Witajcie! Mam ten sam problem i znajoma poradziła mi, żeby małą dostawiać do piersi i przykryć jej ciemiączko ciepłym kocykiem. Przechodzi jak ręką odjął - przynajmniej u mojej Julki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julca2 Re: czkawka u maluszka 19.05.06, 18:55 chyba nic nie pomaga oprocz noszenia do odbicia, bo jak nie odbije to po jakims czasie od karmienia, kiedy zaczyna sie trawic mleko moze dojsc do ulania i do czkawki...mleko i herbatka, ktora moj maly nie chce pic jak ma czkawke to jedyne metody. A mozna tez dziecko przykryc zeby cieplej sie zrobilo. Juz sie przyzwyczailam ze maluszek moze miec czkawke i ja przeczekujemy, kiedys to strasznie przezywalam, ze sie meczy itd. ale tak nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
iiwona2 Re: czkawka u maluszka 19.05.06, 23:42 Ubrać cieplej - założyć czapeczkę, zawinąć w kocyk. Dać coś do picia - pierś lub butelkę, mozna także podać kilka łyżeczek ciepłej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
martiii13 Re: czkawka u maluszka 20.05.06, 09:27 czkawka to ja bym sie za bardzo nie przejmowala,cytuje madra ksiazke: "Niektore dzieci rodza sie ze sklonnosica do czkawki.Mzoe je meczyc przez kilka pierwszych miesiecy.w przeciwienstwie do czkawki wystepujacej u doroslych nie znamy jej przyczyny.Przypuszcza sie,z e jest to jeszcze jeden z odruchow.Noworodki nie cierpia z jej powodu tak jak dorosli.jesli tobie przeszkadza u dziecka pozwol possac mu piers albo pdoaj kilka lykow wody." Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ax Re: czkawka u maluszka 21.05.06, 14:30 To juz rada dla nieco starszych dzieci: czkawkę przerywa witamina C; jesli dziecko ma zalecony np. Cebion to dobrze go podać wlasnie przy czkawce, bo naprawdę ją przerywa. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: czkawka u maluszka 21.05.06, 14:57 nic, małym dzieciom ponoć czkawka nie przeszkadza. Moje dziecko do 2. r. ż. miało czkawkę co najmniej raz dziennie. Picie nie pomagało, lepiej było przeczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
martiks Re: czkawka u maluszka 21.05.06, 15:10 Mój synek mial czesto czkawkę w życiu plodowym i tak mu zostalo (teraz ma juz coraz rzadziej na szczęscie). U nas pomagalo przystawienie do piersi, a teraz odrobina soczku. Dzieciom niealergicznym podobno pomaga kropla cytryny albo wit. C - my nie testowaliśmy i chyba jest to sposob dla nieco starszych dzieciaczkow. W każdym razie probuj cos robić, ja nie wierze, ze dziecku to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś