Dodaj do ulubionych

Do Mam chłopców malutkich:-)

20.05.06, 17:53
Maciuś dziś kończy 2 miesiące. To - oczywiście - pierwsze moje dzieciątko.
Gdyby była córa, pewnie nie miałabym takich pytań, ale...wink Jak czyścicie
tego mini-peniska? Czy wystarczy przy zmianie pieluszki dokładne wytarcie
nawilżaną chusteczką, a w czasie kąpieli umycie? Czy trzeba odciągnąć
napletek i jeszcze wymyć czy wypłukać tę odsłoniętą wtedy część? Tak mi się
dzisiaj pomyślało...
Obserwuj wątek
    • gerandia Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 20.05.06, 18:11
      moj synek ma prawie 7 miesiecy i robie ta przy zmianie pieluszki przecieram
      wilgotna chusteczka a przy kapieli ale nie codziennie delikatnie odsuwam
      napletek i dokladnie ale bardzo delikatnie myje jak na razie nie mam problemow
      i oby sie nie pojawily
      pozdrawiam
      • skalij Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 20.05.06, 18:14
        Z tego co wiem nie wolno odsuwać napletka u takich maluszków.
        • gerandia Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 20.05.06, 18:15
          jest milion teorii na ten temat niktorzy nakazuja inni zabraniaja ja to robie
          jak mi sie przypomni takze mysle ze nie zaszkodzi
          • julienx Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 23.05.06, 23:14
            Pediatra przy wypisie ze szpitala kategorycznie zakazała odciągać napletek.
            Powiedziała, że kiedyś się to robiło, ale teraz chirurdzy i pediatrzy odeszli
            od tej teorii...
            • muuunia Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 12:30
              to dziwnę, mnie kazali odciągać napletek a przy każdej wizycie kontrolnej u
              pediatry lekarz zawsze pytał co z sisiakim, czy mapletek się nie zrasta i sam
              lekarz w mojej obecności sprawdzał i odciągał. ja od czasu do czasu
              (szczególnie jak mega kupa zabrudziła siusiaka) przemywam kwasem bornym
              • muuunia Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 12:30
                albo naparem z rumianku
    • carolina2000 Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 23.05.06, 23:42
      Każdy lekarz i położna ma swoją wersję - jedni są za odciąganiem, drudzy
      absolutnie przeciwko. Nie znajdziesz jednej konkretnej odpowiedzi. Mojemu
      synkowi (prawie 9 miesięcy)nic tam nie czyszczę i widzę, że nie ma takiej
      potrzeby - nic się złego nie dzieje. Czasem zaglądam na wszelki wypadek.
    • mika_007 Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 09:04
      nie wyobrażam sobie jak mogłabym nie umyć i choć trochę nie odciągać Antkowego
      siusiaka
      to tak jak bym w czasie kąpania polała się wodą po ramionach i TAM nie umyła,bo
      przecież "nic się nie dzieje" indifferent

odciągamy,myjemy,dzięki czemu napletek mamy już odklejony w 4/5 i nie grozi nam
      wizja nacinania w wieku roku czy dwóch
      Lekarze tak chętnie i zapalczywie zabraniają odciągania chyba tylko po to żeby
      chirurdzy mieli zajęcie i kasę,bo ci sami rok,dwa później równie chętnie
      wysyłają na cięcie,bo napletek nie odklejony

starszemu synowi też odciągałam- pediatra nie kazał,ale chirurg radził żeby
      samemu to robić niż później przychodzić z płaczem na nacinanie
    • zaneta11113 Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 09:58
      Witaj ja od samego urodzenia przy kapaniu odsuwam napletek i pałeczka do uszów
      bardzo delikatnie przemywam i jak narazie jest o.k ale tylko przy kompaniu to
      robię. Pozdrawiam
      • paati2 Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 10:07
        U mojego małego jak miał ze 4 miesiące siusiak zaczerwienił się i miałam
        wrażenie że jest trochę nabrzmiały. Pediatra kazała mi odciągać napletek i
        delikatnie oczyszczać. Robię to ( Kamiś ma 9 m-cy)od tego czasu co 2-3 dzień i
        jest wszystko ok.
    • e-rnama Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 10:05
      Można odciągać, ale nie na siłę. Mastka zbierająca się pod napletkiem jest
      znakomitą pożywką dla bakterii. Dlatego obserwuj, czy nie zbiera się tam, czy
      nie zaczyna się infekcja.
    • grubaska20 Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 12:34
      hmm.. u naszego jasieczka już 7, prawie 8miesięcznego, odsunięcie napetka jest
      niemożiwe.. tzn, że coś nie tak????
      • aniab_24 stulejka 24.05.06, 15:30
        Niestety istnieje taka możliwość, że twój mały ma stulejkę. Wtedy odciągnięcie
        napletka jest niemożliwe. Na razie spróbuj w czasie kąpieli delikatnie, ale za
        każdym razem coraz bardziej odsuwać tyle ile się da. Moze napletek się
        rozciągnie. Jeżeli to nic nie da pokaz małego lekarzowi, najlepiej urologowi.
        Jeżeli potwierdzi się, że to stulejka może byc konieczny mały "zabieg". Lekarz
        po prostu odsunie mocno napletek tak, aby się odkleił. Robi sie to w
        znieczuleniu miejscowym. Po takim zabiegu siusiak ma prawo spuchnąc, a dziecko
        może być niespokojne. Trzeba obserwować czy oddaje mocz, no bo przy sikaniu
        szczypie. Świetnie wtedy robią kąpiele w wodzie z szarym mydle i okłady z naparu
        rumianku. Piszę to wszystko oczywiście z tzw. autopsji. Po 2 dniach od zabiegu
        lekarka pozwoliła delikatnie odsuwać napletek. Dostaliśmy do domu żel
        znieczulający, którym smarowałam po takim odsunięciu.
        Niestety częśto napletek ma tendencję do przyklejania się - trzeba więc
        systematycznie kontrolowac, czy wszystko jest ok. U nas kilka razy się na nowo
        przykleił - jestem już ekspertem od odklejania.
        Sorry, ze tyle napisałam i w sumie nie do końca na temat, ale może komuś się przyda.
        • agastrusia Re: stulejka 24.05.06, 20:18
          Napletek może być zrośnięty do drugiego roku życia.
    • mama-kacpra Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 12:46
      Mojemu synkowi od 2 miesiaca zycia co drugi trzeci dzien odciagamy skorke,
      kiedy po porodzie wrocilam do domu polozna mowila zeby nie, pediatra tez zeby
      nie ale po wizycie u innego pediatry wrecz nakrzyczala na mnie ze nic nie
      robimy, wiec od tego momentu odciagamy i myjmy sisiaczkasmile ostatnio bylam na
      kontoli u neonatologa i sprawdzila czy wszystko w porzadku i jest ok nie trzeba
      chirurgasmile acha mamy taka masc exoderil bardzo silna przeciwgrzybiczna, zawsze
      jak umyjemy i iodciagniemy skorke to malenka iloscia smarujemy zeby sie nie
      wdala jakas infekcja.To nam polecila wlasnie pani doktor w 2-gim miesiacu.
      Pozdrawiam
    • kama1978k Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 12:54
      Ja też odciągam Filipowi napletek. I to własnie pediatra kazała nam to robić i
      pokazała w jaki sposób. Robię to podczas kąpieli lub bezpośrednio po niej.
      Filipa to nie boli i chyba zdążył się już przyzwyczaić że mama robi mu
      cos przy siusiaczku smile
    • ania-1980_1980 Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 13:57
      Kazdy lekarz mowi co innego na ten temat,jedni mowia odsuwac ,inni bron boze.My
      nie odsuwamy,nic nie grzebiemy.To zreszta zalecenie naszej pani doktor.
      • mamanikosia Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 14:53
        Jak wychodziłam ze szpitala pediatra kazała trochę odsuwać i tak robię przy
        każdej kąpieli. Jak narazie nic się nie dzieje. Nasza pani doktor też zwraca mi
        zawsze uwagę na kontroli żeby odsuwać. Pozdrawiam.
    • vharia Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 15:15
      Odciągam i czyszczę, bo tak mi powiedziała neonatolog na konsultacji jak miał 2
      tygodnie. Przepisała nawet maść "zmiękczajacą" i kazała robić to po kąpieli, bo
      trzeba b. uważac, żeby nie uszkodzić. W związku z tym, ze spotkałam się tez z
      wieloma głosami, żeby "zostawić w spokoju", to nie robię tego codziennie, tylko
      co 2-3 dni. jest tam jednak po tym czasie tyle mastki, że nie wyobrażam sobie,
      żeby zostawić to zupełnie!
    • aniab_24 odsłaniać i myć!!!! 24.05.06, 15:37
      Pediatrzy czasami w ogóle pomijają ten temat, ale juz zdanie urologów jest
      jednoznaczne - trzeba to robić.
      Potwierdzam to co jest napisame wyżej - nie mycie, nie ociąganie może powodować
      podrażnienia, pod napletkiem gromadzą się bakterie. a z tamtąd mają prostą drogę
      do cewki moczowej. wiem co piszę - jestem mamą dwójki chłopaków z (niestety)
      problemami urologicznymi.
      I jeszcze jedno - w razie jakichkolwiek zaczerwienień nie używajcie rivanolu czy
      kwasu borowego u tak małych dzieci (polecam lekturę forum o kosmetykach dla
      dzieci). Świetnie robią w takich sytuacjach nasiadówki w wodzie z szarym mydłem
      i okłady z naparu rumianka. To napewno nie szkodzi, a jest skuteczne.
      • malgolkab Re: odsłaniać i myć!!!! 24.05.06, 17:30
        ja tez odciagam przy kapieli, bardzo delikatnie i nie na sile, tzn. tyle ile
        schodzi, tak robimy od samego poczatku i schodzi coraz wiecej. tak nam zalecila
        pediatra- neonatolog i ona tez na kazdej wizycie sprawdza. malego to nie boli,
        a wrecz lubi tosmile)
      • agastrusia Re: odsłaniać i myć!!!! 24.05.06, 20:17
        A u nas rivanol działa idealnie.
        • aniab_24 Re: odsłaniać i myć!!!! 24.05.06, 21:05
          To co napisałam tu i wyżej to opinia bardzo uznanej pani doktor - urologa
          dziecięcego.
          Szanuję ja najbardziej za to, że jej dewizą jest hasło: "Przede wszystkim nie
          szkodzić ". Zawsze sugeruje użycie produktów jak najbardziej naturalnych -
          zwłaszcza, że są skuteczne. No ale każda mama wybiera sama.
          • lumpetka Re: odsłaniać i myć!!!! 24.05.06, 21:23
            co lekarz to opinia,
            polecam artykuł:
            www.stulejka.com/index.php3?strona=stulejka1
            szczególnie profilaktyka i wczesne rozpoznanie,
            nasz pediatra i urolog stwierdzili "ręce precz od sisiorka", ale wiele osób ma
            inną opinię.
            było wiele wątków na ten temat
            np. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=35139657&wv.x=2&a=35139657

niestety, musisz kierować się własną intuicją...
            pozdrawiam.
    • agastrusia Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 20:15
      Ja na początku odsówałam bo prawie od początku dawało się ale w pewnym momencie
      kiedy przestał napletek sie Latwo odsówać troche się przestraszyłam i już tego
      nie robie. Więc ja radze odsłaniać tylko tyle żeby było widać ujście cewki
      moczowej i to miejsce przemywać. Z napletkiem u maluchów trzeba bardzo uważać bo
      można dziecku wyżądzić krzywde.
    • janemisiak Re: Do Mam chłopców malutkich:-) 24.05.06, 21:41
      A ja właśnie po przeczytaniu pewnego artykułu w gazecie zajrzałam do siusiaka
      moje synka (ma 3 miesiące). Okazało się, że cały pokryty jest mastką -
      przeraziłam się bo początkowo nie wiedziałam co to takiego.
      Oczywiście od razu delikatnie wyczyściłam.
      Od dziś na pewno regularnie będę tam zaglądać.

pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka