Dodaj do ulubionych

ciemieniucha-ja się jej pozbyć

25.05.06, 14:22
Witajcie, moja córcia (2 miesiące) już od tygodnia ma ciemieniuchę,która cały
czas się powiększa. Smaruje jej oliwka, wyczesuje a ona nadal tam jest..co
robić??
Jeszcze jedno pytanie: jak długo dziecku się będzie ulewało?? czasami mojej
małej ulewa się godzinę po karmieniu (karmię piersią).
Obserwuj wątek
    • sea80 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 25.05.06, 14:42
      Ja mojej corci smarowalam po kapieli parafina ciekłą (do kup. w aptece, ok 2zl)
      i rano wyczesywalam (czesalam ja kilka razy dziennie) i po kąpieli znowu
      parafina i tak w kolko i zniko po kilku dniach.
      Jesli chodzi o ulewanie to moja mala rowniez bardzo ulewala dopóki byla na
      piersi. Natomiast od kiedy jest karmiona sztucznie zero ulewania.Dodam ze ma 4 mies.
      pozdrawiam
    • blondynka111 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 25.05.06, 14:50
      A u mojej małej póki smarowałam oliwką wtedy była ciemieniucha. Dziwne. Miała
      tak okropną, że aż na brwi jej wchodziła. Kupiłam taki preparat Olejuszka firmy
      Skarb Matki i pomogło. Po tej kuracji ciemieniucha zniknęła, zaczęłam oliwkować
      znów wróciła. Jeszcze raz kuracja i przestałam oliwkować i główka jest śliczna
      (odpukać)
      • mamaagalki Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 25.05.06, 21:36
        ja też polecam Olejuszkę-naprawdę działa.moja córka nie miała tego problemu,ale
        znajomi "walczyli" właśnie tym preparatem z dobrym skutkiem.
        pozdrawiam!
    • molowiak Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 25.05.06, 15:15
      u Zuzy ciemienucha zniknęła kiedy zaczęłam ją czesać twardszą szczoteczką
      (wcześniej miałam takią z włosia)
      ulewanie będzie sie zmniejszać aż w końcu całkiem przejdzie około 6 mies. tak
      było u nas
      • agaiares Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 25.05.06, 16:27
        moja córa jest w tym samym wiekusurprised) my zlikwidowałyśmy ciemieniuchę prawie do
        zera po jednym posmarowaniu maścią witaminowa robioną na receptę. dostałyśmy ją
        od lekarza z okazji uczuleni ale okazało się że na ciemieniuchę też jak znalazł!
        oto skład maści: vit.A 3.0, vit.E 0,3, Paraffini 5,0 , Vaselini albi ad 100,0.
        Poproś o receptę swojego pediatrę. Życzymy powodzenia!
    • jendza000 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 25.05.06, 21:12
      moja cora natomiast nie miala ciemieniuchy dopoki smarowalam glowke oliwka jak
      przestalam to sie pojawila ale oliwka i wyczesywanie pomoglo teraz znowu sie
      pojawila a ze moja cora ma dosyc dlugie wloski to kupilam szampon i myje glowke
      szamponikiem i schodzi jej jak lopiez wiec jest latwo wyczesywac i korzystam z
      pomocy przy splukiwaniu zeby dobrze wloski splukac no i juz prawie zniknela
      • babilon8 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 25.05.06, 21:50
        Oliwka na gówkę i wyczesywanie grzebykiem na pewno pomoże, u nas po szczotce
        nie znikała pomógł dopiero taki mały zwykły grzebyk!
        • moja_karolcia Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 28.05.06, 15:41
          Najlepsza na ciemieniuche moim zdaniem jest masc linomag (ok 6 zl).
          Przynajmniej u mnie zdała egzamin. Jeśli chodzi o oliwke to stosowałam i nie
          pomogła a wręcz przeciwnie.Główke wyczesywałam małym dziecinnym grzebykiem.
    • gusia18 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 28.05.06, 21:14
      ja zmienilam oliwke z bambino na bella i problem zniknał po paru dnaich. oliwka
      belli jest dużo gestsza.
    • ape_pol Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 28.05.06, 21:23
      nie wiem czy ktoś już Ci to wcześniej napisał bo nie czytałam odpowiedzi ale
      ciemieniucha bardzo często jest pierwszym objawem alergii (tak było u nas).
    • ape_pol Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 28.05.06, 21:27
      P.S ulewanie też może być objawem alergii. może musisz przyjrzeć sie swojej
      diecie, może jest w niej coś co powoduje ulewanie i ciemieniuche?
    • govanka Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 29.05.06, 00:02
      u nas główna kuracja była przeprowadzona Olejuszką, a ciemieniucha była
      straszna (odpadały grube płaty z główki razem z włosami, była na brwiach i za
      uszami) - pomogło po paru dniach, potem przy nawrotach od razu było smarowane
      linomagiem na godzinę przed kąpielą i oliwką po kąpieli.
      Jeśli chodzi o ulewnie, to przeszło ok. 5-tego miesiąca (a też potrafiło sie
      ulac godzinę po karmieniu).
    • pysiaczek122 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 29.05.06, 10:39
      Ja wczoraj walczyłam z ciemieniuchą u mojej córeczki. Posmarowałam jej włoski
      dość grubą warstwą masła. Po godzinie zczesałam te żółte strupki grzebykiem.
      Wszystkie nie zeszły, więc zabieg powtórzyłam i na koniec dokładnie umyłam
      główkę córci. Ciemieniucha zniknęła, mam nadzieję, bezpowrotnie! Oliwki nie
      polecam bo szybko wysycha. Smaruj masłem i wyczesuj grzebykiem, aż do skutku.
      Podobno skuteczny jest taki preparat nazywa się OLEJUSZKA do kupienia w aptece,
      może tym spróbuj!
    • an_qa Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 29.05.06, 11:17
      my smarowalisny glowke zagrzana oliwka przed kapaniem i zakladalismy czpeczke
      na glowe. w kapaniu zmywalismi i po wyschnieciu czesanie. zeszlo to ochydztwo
      po 3 takich zabiegach
    • bonnie75 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 29.05.06, 12:48
      A u nas ta tak bardzo reklamowana Olejuszka w ogole nie zdala egzaminu sad
      Sprobuje cieklej parafiny, a jesli i to nie pomoze to poprosimy o pomoc
      pediatre.
    • alicyjka11 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 29.05.06, 14:58
      Hej agucha!Moja mała też ma ciemieniuszke.Przeczytaj sobie ten artykuł:
      64.233.161.104/search?q=cache:iZqANRONiH0J:kobieta.wp.pl/kat,26335,wid,8248920,wiadomosc.html+ciemieniucha+alergia&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=6
      • julca2 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 29.05.06, 16:51
        mi pediatra zaleciła posmarowanie 2 godziny przed kąpaniem masłem, a pozniej w
        trakcie kąpieli wyczesac i zmyć szamponem dla dziecka. I zabieg powtorzyc az do
        skutku. Poza tym u nas ciemieniucha pojawiła sie po smarowaniu główki oliwką,
        bo zatyka pory. Jak przestałam smarowac oliwka to przestała sie robic. Zreszta
        do tego masła tez jakos nie mogłam sie zmusic i tylko wieczorem codziennie
        myłam dziecku dobrze główke a pozniej recznikiem wycierałam i sie wykruszyło
        samo. A ciemieniucha była dosc duza. Teraz nie smaruje niczym i maluszek ma
        piekna gloweczke,pozdrawiam
        • jola9923 Re: ciemieniucha-ja się jej pozbyć 30.05.06, 13:31
          cześć.jestem na wtapie pozbywania się ciemieniuchy u mojej córeczki.koleżanka
          poleciła mi bardzo dobry środek z firmy" skarb matki"o nazwi OLEJUSZKA olejek
          na ciemieniuszkę dla niemowląt i dzieci.Ja już wypróbowałam po jednym
          smarowaniu pozbyliśmy się prawie cołej ciemieniuchy.polecam i pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka