ameraa 19.06.06, 12:40 Kiedy u waszych maluszków oczy zrobiły sie brązowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moninia2000 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 12:52 Hej! Nasza malenka ma brazowe coraz bardziej sie ten braz rozlewa, a ma juz 9,5 miesiaca. Do mniej wiecej 5,6 moze miala taki kolor...nieokreslony, jakby stalowo-zielono- brazowy, ale powoli widzimy jak robia sie coraz bardziej brazowe. Buzka, Moni Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 12:53 A nasza mała już po tygodniu miała ciemnobrązowe oczka Odpowiedz Link Zgłoś
cynamonka6 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 12:53 Mój starszy syn urodził się z czarno-brązowymi oczkami. Młodszy(2,5mca) wciąż ma niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiankowe Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 12:53 około roku, wcześniej były granatowo-szare. Wszyscy mówią, że mała ma oczy jak węgielki, chociaż nie są czarne, ale brązowe. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 12:59 Mój synek od początku miał piwne. Takie szaropiwne. Najpierw wszyscy się upierali że to niebieske (po tatusiu) dopiero po kilku miesiącach przyznali mi rację że chyba nie są i nie będą niebieskie Ja od początku widziałam że będą takie jak moje. -Ala Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna24 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 20.06.06, 10:52 Jakoś po 3 miesiącu zaczeły sie robic brązowe. Na początku były granatowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sabiptysia Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 13:48 Moi obaj synkowie od razu urodzili sie z ciemnobrazowymi oczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila22-1985 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 13:59 moj jak sie urodzil mial na pierwszy rzut oka brazowe ale pod swiatlo,jak sie dobrze przyjrzec mial granatowe,zaczely mu brazowiec ok.3,4 miesiaca,teraz ma pol roczku i wielkie brazowe oczy Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 15:29 Wielkie dzięki dziewcyny za odpowiedzi. Mój 3 miesięczny maluch ma narazie niebiesko-szare. Mój mąż ma niebieskie, ja brązowe, więc kibicujemy po swojemu. Ale widzę po Waszych wypowiedziach, że jeszcze jest szansa, że mu zbrązowieją Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 15:53 Nie wiem jakiemu kolorowi kibicujesz ale dzieci które znam i mają niebieskie oczy to w wieku 3mcy miały już czystoniebieskie bez odcienia szarości. Ja bym juz zawyrokowała że Twój synek będzie brązowooki -Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 16:03 Ja oczywiście jestem za brązowymi- takimi jak moje. Tata wolałby zeby synek wdał sie w niego i zachwycał niebieskimi oczami... Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 16:06 Do statystyk: 3miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 17:53 oczy moich córek zmieniły się u starszej dopiero ok 8 miesiąca u młodszej w 6 miesiącu. w związku gdy jedno z rodziców jest brozowookie - a drugie niebieskookie - dziecko będzie także brązowookie, gdyż gen ten jest dominujący, chyba że babcia (nie pamiętam czy ze strony ojca czy mamy) była niebieskooka wówczas gen recesywny może stać się u wnuka dominującym Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 18:29 Ja mam piwno-zielone (ale mówię,że raczej piwne), mąż jasno-niebieskie (takie stalowo- szaro -niebieskie). Kindze na razie z bardzo granatowych, zrobiły się ciemno - szare, jednak obwódkę za źrenicą ma lekko piwną jak mąż. Jak jest na dworzu i świeci słońce to oczy ma nawet niebieskie. Oboje dziadkowie ze strony taty -mają niebieskie oczy, z mojej strony -moja mama ma niebieskie a tato piwno-zielone. Ciekawe czy i jej zostana te szare czy też zmienią się na piwne??? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 18:33 ja mam szaro niebieskie - mąż i teść mają piwne - moje dzieci też mają piwne a długo miały właśnie takie niebiesko granatowe Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 19:26 w związku gdy jedno z rodziców jest brozowookie - a drugie > niebieskookie - dziecko będzie także brązowookie, gdyż gen ten jest dominujący Nieprawda. niebieski + brazowy nie musi rownac sie brazowy. To nigdy nie bylo regula. Dla mnie ciekawostka jest natomiast ze niebieski + niebieski nie zawsze rowna sie niebieski, czytalam to gdzies (zrodlo niekoniecznie rzetelne). A na koniec nasz przypadek: ja brazowe (jasne/piwne), maz brazowe (ciemne), pierwsze dziecko niebieskie (jasne), drugie dziecko brazowe (ciemne), trzecie dziecko niebieskie (jasne). Mozna zreszta poogladac klikajac podspodem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 19:38 Niepytana, mi znajomy lekarz mówił że jak oboje rodzice ma niebieskie to dziecko MUSI mieć niebieskie (odcień nieważny czy szare czy ciemnoniebieskie ale niebieskie). Natomiat jak oboje rodzice mają piwne czy ciemne -brązowe, czarne to jednak dziecko może mieć niebieskie mimo, że kolor ciemny jest dominujący, a niebieski recesywny. Zależy jaki alel zdominuje i jak geny się połączą. -To jakieś prawo genetyki, ale nie wiem jakie bo już nie zgłebiałam tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 20:22 robin2510 napisała: > Niepytana, mi znajomy lekarz mówił że jak oboje rodzice ma niebieskie to > dziecko MUSI mieć niebieskie (odcień nieważny czy szare czy ciemnoniebieskie > ale niebieskie). No wlasnie. Do tej pory i ja tak slyszalam i sadzilam i to z ochota rozglaszalam. Niedawno jednak wpadl mi gdzies u lekarza magazyn a w nim artykul o genetyce i miedzy innymi o tym ze jednak dwoje niebieskookich rodzicow moze miec brazowookie dziecko. Przyznam sie ze troche zglupialam. Bylo to tam wytlumaczone ale poniewaz ja genetykiem nie jestem to nie wszystko do konca rozumialam. Pamietam tylko ze byla mowa o tym ze TEORETYCZNIE tylko niebieski + niebieski zawsze = niebieski, ale ze podobno genetyka jeszcze nie rozumie wielu aspektow dziedziczenia koloru oczu, naprzyklad wlasnie tego niebieski + niebieski = brazowy (a w praktyce faktycznie takie przypadki sa odnotowane) lub naprzyklad nauka genetyki nie potrafi podobno wytlumaczyc zmieniania sie koloru oczu w czasie (chodzi naprzyklad o przypadek Twojej kuzynki). Moze trafimy tu na jakas "na czasie" genetyczke ktora by nam to wyjasnila Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 20:36 ja na bioli i genetyce też się nie znam zupełnie nie ten kierunek, i nie moje klimaty , moze rzeczywiście jest taka możliwosć . Również pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 20:37 Ja jeszcze z okresu przygotowywania się do matury z biologii pamietam,że z tymi genami to jest tak: gen dominujący odpowiada za kolor brązowy, gen recesywny za niebieski. Osoba o brązowych oczach moze byc nosicielem genu z dwoma allelami brązowymi albo z jednym brązowym, drugim niebieskim, natomiast osoba o niebieskich oczach- wyłącznie dwóch niebieskich. Dlatego teretycznie kiedy oboje rodzice maja oczy niebieskie, nie ma możliwości by ich dziecko było brązowookie. Ale rzeczywiście może nauka posunęła się juz dalej i wkrótce obali ten mit. Ja jednak nie spotkałam się jeszcze z takim przypadkiem w naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
tika1980 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 22:53 Nie ma żadnych reguł. Biologia robi czasem psikusy czego żywym przykładem mogę być ja sama - a raczej kolor moich oczu. Mam ciemno brązowe oczy. Tymczasem ani rodzice, ani dziadkowie mają niebieskie oczy. I jak to wytłumaczyć? Ot, od wszelkich reguł są wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanco Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 20.06.06, 16:29 > naprzyklad wlasnie tego niebieski + > niebieski = brazowy (a w praktyce faktycznie takie przypadki sa odnotowane) Na przykład u moich dziadków: oboje niebieskoocy, a moja Mama ma czarne oczy. Przy czym dziadek nie mógł się jej wyprzeć, bo skóra z niego zdjęta. W liceum miałam jakiś tam wstęp do genetyki, i tych ćwiczeń-krzyżówek zapamiętałam, że jeśli będę mieć dziecko z mężczyzną niebieskookim (ja mam też niebieskie)to dziecko będzie miało czarne oczy po mojej Mamie. Lena ma na razie 4,5 miesiąca i oczy szaro-niebieskie. Zobaczymy co będzie Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga niepytana - prawda :D 19.06.06, 22:03 prawda rozpisz sobie krzyżówkę genetyczną Jeśli rodzce (R) mają oczy brązowe(AA) i niebieskie (aa) to ich dzieci (F1) będą miały oczy brązowe (Aa). Wnuki mogą już mieć brązowe (AA,Aa) ale też i niebieskie (aa) R (rodzice): AA (brązowe)- gen dominujący : aa(niebieskie) - gen recesywny F1 (dzieci): Aa (brązowe), aa - niebieskie F2 (wnuki): BB (brązowe), Bb (brązowe), Bb (brązowe). bb (niebieskie) Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: niepytana - prawda :D 20.06.06, 15:37 Tak na szybko, bo wychodze... Aga, "brazowy" rodzic nie musi byc AA, moze byc Aa, dlatego brazowy rodzic(Aa) + niebieski rodzic(aa) moze rownac sie niebieskie dziecko(aa). Natomiast teoretycznie niebieski rodzic(aa) + niebieski rodzic(aa) musi sie rownac niebieskie dziecko(aa). Tymczasem jednak genetyka robi nam wyzej wymienione przez inne forumowiczki psikusy i cala ta teoria i tak idzie precz. Hmmm. Ciekawe jak to jest naprawde. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: niepytana - prawda :D 20.06.06, 15:50 owszem tak też może być jak rozpisałaś rodzic może być Aa najczęsciej gdy np mama lub tata rodzica miała oczęta blue jednak w praktyce jednak ten brąz jest dominujący (co widać po moich córach - wszyscy moi przodkowie, których znam są niebieskoocy, a wystarczył munż i proszę, żadna z córek nie odziedziczyła koloru po mamie, więc może wnuki ? to sobie jeszcze poczekam a genetyka owszem nieprzewidywalna jest... i dobrze, bo byłoby nudno Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: niepytana - prawda :D 21.06.06, 05:48 Hej Aga, No a u nas w domu, ja i maz mamy oczy brazowe, mamy troje dzieci z czego dwoje z jasno blekitnymi oczami hehehehe. Tylko srodkowej corce przyszlo przejac jeden (albo dwa) z dominujacych genow i ma oczy ciemno brazowe. Psikusow genetycznych ciag dalszy... Odpowiedz Link Zgłoś
onion75 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 18:58 moja corka ma 13 tygodni i oczy raz niebiesciutkie, raz szaro-granatowe. Kolor potrafi sie zmieniac kilka razy w ciagu dnia, zalezy jakie jest swiatlo. NieMaz ma brazowe ja szaro-zielone. Wiec czekamy na efekt koncowy Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 18:59 I jeszcze jedno : mała ciekawostka na temat koloru oczu. Rzecz wydarzyła sie w mojej najbliższej rodzinie. Mój wujek (brat mojej mamy) ma 3 dzieci. 2 dziewczynki i 1 chłopca. Kuzynka i kuzyn oboje niebieskie oczy (jedno szare, drugie niebieskie). A druga kuzynka jak sie urodziła i do 14 roku życia miała brązowe (ale nie piwne, żadnych odcieni zieleni)po swojej mamie, zresztą tamta dwójka podobna jest do wujka a kuzynka do sojej mamy -oczy również po niej. Dość długo się nie widzielismy, raczej spotkania były na święta lub większe uroczystości, po za tym mieszkają w odległej części mojego miasta (po przeciwnej stronie). Jakoś tak koło roku temu, kuzynka miała lat 15 , zaczęlismy się częściej widywać, i jak to dziewczyna razem ze swoją siostrą przyjechały obie umalowane. Oczy -czarny tusz , czarne kreski. Jak zobaczyłam Justynę to oczom swoim nie wierzyłam bo kuzynka ma oczy ciemno-granatowo-szare !!!. Pytałam się czy ma soczewki albo co jej sie stało ??? a ona na to , że jak zaczęła okres dojrzewania to i w tedy kolor oczu jej zjaśniał. Nie wiem jak to mozliwe bo wszyscy -cała rodzina zawsze powtarzali, ze ona jako jedyna jest cała za swoją matką, a tu niespodzianka. Dobrze to było widać że kolor ma jednak inny poniewaz makijaż (te czarne obramowanie) bardzo to uwydatnił. Może ktoś z forumowiczek potrafi to wyjaśnić??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 19.06.06, 19:09 Nie pamiętam, w każdym razie przez przeszło rok od narodzin trochę zjaśniały Odpowiedz Link Zgłoś
adanis Re: Do mam brązowookich dzidziusiów 20.06.06, 11:24 moj urodzil sie z mocno brazowymi ale teraz 8miesc. zrobily sie lekko jasniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś