Dodaj do ulubionych

jaką chustę?

12.07.06, 13:16
Dziewczyny, na co zwracać uwagę przy zakupie chusty-nosidełka? Czy warto
płacić 4x więcej za markową? Czy chustę można kupić przed porodem, czy trzeba
najpierw przymierzyćwink Pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • anna.lenart Re: jaką chustę? 12.07.06, 15:19
      hej, moim zdaniem lepiej poczekać jest na dziecko, a potem kupować chustę.
      Możesz wówczas zobaczyć, czy maleństwo akceptuje taki sposób noszenia. Mój
      synek np. nie akceptuje i chusta leży.
      • anydzia1 Re: jaką chustę? 12.07.06, 15:36
        u mnie to samo, mały nie lubi krępowaniasmile
      • marli3 Re: jaką chustę? 13.07.06, 09:59
        Nie do końca się z tym zgadzam, bo wydaje mi się, że dla każdego malucha można
        znaleźć jakąś metodę. Ostatnio fizjoterapeuta pokał mi jak układać dziecko tyłem
        do siebie z nogami zwisającymi z chusty. To się świetnie sprawdza w przypadku
        mojego 7-mio miesięcznego malucha, bo wszystko widzi, a na rękach niestety za
        ciężko.
        Potem dziecko sadza się na biodrze albo z tyłu, więc i tak się przyda.
    • figrut Re: jaką chustę? 12.07.06, 15:44
      Wrzuć w wyszukiwarkę "chusta". Było już bardzo dużo na ten temat. Od siebie
      dodam, że dla mnie chusta [taka prościutka kangalu] to rewelacja.
      • schiriou Ja szyłam sama 12.07.06, 17:10
        Ja uszyłam chustę sama,to bardzo proste.Mały nie lubił chusty kiedyś a teraz ją
        uwielbia.Te sklepowe chusty mają tą wadę,że są grube,a teraz przecież lato!Moja
        jest zwykła,cienka,bawełniana no i w takim kolorze jaki mi się podobasmile
        • reniuta67 Re: Do schiriou 12.07.06, 17:12
          Ale tak zupelnie sama czy mialas skads wzor? bo ja jestem chetna na uszycie
          sobie sama.
          • figrut Re: Do schiriou 12.07.06, 18:23
            Wzoru żadnego nie potrzeba. Zszywasz dwa końce materiału o szerokości 50-60
            cm.[tak na oko] i długości 130-150 cm. [w zależności od Twojej wysokości i
            figury] i już masz chustę. Miejsce zszycia musisz znaleźć sama kładąc na
            materiale dziecko albo dużą lalkę. Chusta musi być tak zszyta, aby pupa dziecka
            była na wysokości Twojego pępka, a buźka prawie przy piersi. Chustę zakładasz
            jak temblak, tyle, że zamiast złamanej ręki układasz tam dzieckosmile))
            • smellson Re: Do schiriou 12.07.06, 21:16
              ja też 'czaiłam się' do chusty długo, radziłam, cudowałam i w koncu kupiłam
              Bebelulu Lulu. Argumentem za jest to, że chusta jest uniwrsalna i nie musimy
              mieć z mężem 2 róznych, poza tym wydawało mi się, że będziemy Małą bujać jak w
              hamaku a do tego ta husta po prostu mi się podobała. Po kilku miesiącach
              uzywania (dosyć rzadkiego aczkolwiek jest to rzecz przydatna) wolałabym jednak
              taką prostą chustę jak kangalu albo ze strony www. chusta.pl, bo jest mniejsza
              (moja chusta jest ogromna) i nie trzeba niczego dopasowywać po włożeniu dziecka,
              co jest bardzo niewygodne. bebelulu jest ok ale naprawdę nie rozumiem skąd te
              astronomiczne ceny (na szczęście kupiłam mało używaną na allegro za połowę kwoty).
            • reniuta67 Re: Do schiriou 12.07.06, 23:09
              A jeszcze tylko podpowiedzcie jaki material.Z gory wielkie dzieki.Renata
              • figrut Re: Do schiriou 12.07.06, 23:19
                Pierwsza była z flanelki, druga ze starego szala (taki tani szal, jakich kiedyś
                było mnóstwo na bazarach - z takimi mechlącymi się kłaczkami jak wata], trzecią
                mam do dziś - z cieniutkiej, ale mocnej, dwustronnej etaminki [cieniutka - żeby
                zmieściła się do kieszeni w spodniach kiedy nie potrzebna, dwustronna - bo jak
                się nosi na siedząco, to najlepiej ją przekręcić, bo wtedy robi się z niej fajne
                siodełko].
                • reniuta67 Re: Do schiriou 12.07.06, 23:21
                  figrut napisała:

> Pierwsza była z flanelki, druga ze starego szala (taki tani szal, jakich
                  kiedyś
                  > było mnóstwo na bazarach - z takimi mechlącymi się kłaczkami jak wata],
                  trzecią
                  > mam do dziś - z cieniutkiej, ale mocnej, dwustronnej etaminki [cieniutka -
                  żeby
                  > zmieściła się do kieszeni w spodniach kiedy nie potrzebna, dwustronna - bo jak
                  > się nosi na siedząco, to najlepiej ją przekręcić, bo wtedy robi się z niej
                  fajn
                  > e
                  > siodełko].
                  _ Dzieki stokrotne!!
                  • schiriou miałam wykrój 13.07.06, 12:01
                    który już ci wysłałamsmile
    • karolcia86 Re: jaką chustę? 12.07.06, 22:18
      Też mam bebelulu lulu i mały ją uwielbia. Skusiły mnie te wycięcia na pasy
      bezpieczeństwa, ale to się nie sprawdza. Poza tym chusta bardzo fajna i dzięki
      regulacji nie tylko ja ją noszę. Poza tym jak się grubiej ubierzesz to też
      regulacja się przydaje, bo one muszą być dość ciasno dopasowane żeby było
      wygodnie.
    • gosika78 Re: jaką chustę? 12.07.06, 22:20
      J kupiłam bebelulu model lulu i jestem super zadowolona i moje nieznoszące
      wózka dziecko również. Poza tym jestem w szoku, bo moje z natury marudne
      dziecko płacze 50% mniej, a po włożeniu do chusty nie może opanować senności.
      Cudo smile
    • arsz Re: jaką chustę? 13.07.06, 08:26
      Kupiłam przed porodem (lulu) i to było dobre posunięcie. Mały wylądował w chuście jak miał tydzień. Dzięki temu ja mogłam coś zjeść smile
      Jedyna rzecz, to teraz chyba bym kupiła hamalu. Ale i lulu nie jest zła.
      Kangalu odpada, bo nosimy razem z mężem. Poza tym, ktoś o tym pisał, nie zawsze się jest ubranym tak samo.
    • pantheraleo Re: jaką chustę? 13.07.06, 09:05
      Dzięki dziewczyny! Podoba mi sie pomysl noszenia dziecka przy sobie i dwóch rąk
      wolnych np. do zabawy z drugimwink Szkoda, że nie wszystkie dzieciaczki to
      lubią. Pozdrawiam serdecznie!
      • lisabette Re: jaką chustę? 13.07.06, 12:15
        Nie masz dwóch wolnych rąk, dziecko trzeba jedną ręką podtrzymywać w chuście.
        • figrut Re: jaką chustę? 13.07.06, 12:46
          lisabette napisała:

> Nie masz dwóch wolnych rąk, dziecko trzeba jedną ręką podtrzymywać w chuście.
          No co Ty, podtrzymujesz dziecko w chuście ? Po co? Jedyna
          niedogodność [jak dla mnie], to to, że jedno ramię jest mniej "manewrowe" - to,
          na którym zawieszona i rozciągnięta jes chusta.
    • pestka14 Re: jaką chustę? 13.07.06, 10:29
      ja mam z www.chusta.pl , ale momo dosyć rzadkiego używania się rozciągnęła i
      teraz jest niewygodnie - a nie ma regulacji i dostosować nie można sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka