pantheraleo 12.07.06, 13:16 Dziewczyny, na co zwracać uwagę przy zakupie chusty-nosidełka? Czy warto płacić 4x więcej za markową? Czy chustę można kupić przed porodem, czy trzeba najpierw przymierzyć Pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.lenart Re: jaką chustę? 12.07.06, 15:19 hej, moim zdaniem lepiej poczekać jest na dziecko, a potem kupować chustę. Możesz wówczas zobaczyć, czy maleństwo akceptuje taki sposób noszenia. Mój synek np. nie akceptuje i chusta leży. Odpowiedz Link Zgłoś
anydzia1 Re: jaką chustę? 12.07.06, 15:36 u mnie to samo, mały nie lubi krępowania Odpowiedz Link Zgłoś
marli3 Re: jaką chustę? 13.07.06, 09:59 Nie do końca się z tym zgadzam, bo wydaje mi się, że dla każdego malucha można znaleźć jakąś metodę. Ostatnio fizjoterapeuta pokał mi jak układać dziecko tyłem do siebie z nogami zwisającymi z chusty. To się świetnie sprawdza w przypadku mojego 7-mio miesięcznego malucha, bo wszystko widzi, a na rękach niestety za ciężko. Potem dziecko sadza się na biodrze albo z tyłu, więc i tak się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: jaką chustę? 12.07.06, 15:44 Wrzuć w wyszukiwarkę "chusta". Było już bardzo dużo na ten temat. Od siebie dodam, że dla mnie chusta [taka prościutka kangalu] to rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
schiriou Ja szyłam sama 12.07.06, 17:10 Ja uszyłam chustę sama,to bardzo proste.Mały nie lubił chusty kiedyś a teraz ją uwielbia.Te sklepowe chusty mają tą wadę,że są grube,a teraz przecież lato!Moja jest zwykła,cienka,bawełniana no i w takim kolorze jaki mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
reniuta67 Re: Do schiriou 12.07.06, 17:12 Ale tak zupelnie sama czy mialas skads wzor? bo ja jestem chetna na uszycie sobie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Do schiriou 12.07.06, 18:23 Wzoru żadnego nie potrzeba. Zszywasz dwa końce materiału o szerokości 50-60 cm.[tak na oko] i długości 130-150 cm. [w zależności od Twojej wysokości i figury] i już masz chustę. Miejsce zszycia musisz znaleźć sama kładąc na materiale dziecko albo dużą lalkę. Chusta musi być tak zszyta, aby pupa dziecka była na wysokości Twojego pępka, a buźka prawie przy piersi. Chustę zakładasz jak temblak, tyle, że zamiast złamanej ręki układasz tam dziecko)) Odpowiedz Link Zgłoś
smellson Re: Do schiriou 12.07.06, 21:16 ja też 'czaiłam się' do chusty długo, radziłam, cudowałam i w koncu kupiłam Bebelulu Lulu. Argumentem za jest to, że chusta jest uniwrsalna i nie musimy mieć z mężem 2 róznych, poza tym wydawało mi się, że będziemy Małą bujać jak w hamaku a do tego ta husta po prostu mi się podobała. Po kilku miesiącach uzywania (dosyć rzadkiego aczkolwiek jest to rzecz przydatna) wolałabym jednak taką prostą chustę jak kangalu albo ze strony www. chusta.pl, bo jest mniejsza (moja chusta jest ogromna) i nie trzeba niczego dopasowywać po włożeniu dziecka, co jest bardzo niewygodne. bebelulu jest ok ale naprawdę nie rozumiem skąd te astronomiczne ceny (na szczęście kupiłam mało używaną na allegro za połowę kwoty). Odpowiedz Link Zgłoś
reniuta67 Re: Do schiriou 12.07.06, 23:09 A jeszcze tylko podpowiedzcie jaki material.Z gory wielkie dzieki.Renata Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Do schiriou 12.07.06, 23:19 Pierwsza była z flanelki, druga ze starego szala (taki tani szal, jakich kiedyś było mnóstwo na bazarach - z takimi mechlącymi się kłaczkami jak wata], trzecią mam do dziś - z cieniutkiej, ale mocnej, dwustronnej etaminki [cieniutka - żeby zmieściła się do kieszeni w spodniach kiedy nie potrzebna, dwustronna - bo jak się nosi na siedząco, to najlepiej ją przekręcić, bo wtedy robi się z niej fajne siodełko]. Odpowiedz Link Zgłoś
reniuta67 Re: Do schiriou 12.07.06, 23:21 figrut napisała: > Pierwsza była z flanelki, druga ze starego szala (taki tani szal, jakich kiedyś > było mnóstwo na bazarach - z takimi mechlącymi się kłaczkami jak wata], trzecią > mam do dziś - z cieniutkiej, ale mocnej, dwustronnej etaminki [cieniutka - żeby > zmieściła się do kieszeni w spodniach kiedy nie potrzebna, dwustronna - bo jak > się nosi na siedząco, to najlepiej ją przekręcić, bo wtedy robi się z niej fajn > e > siodełko]. _ Dzieki stokrotne!! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: jaką chustę? 12.07.06, 22:18 Też mam bebelulu lulu i mały ją uwielbia. Skusiły mnie te wycięcia na pasy bezpieczeństwa, ale to się nie sprawdza. Poza tym chusta bardzo fajna i dzięki regulacji nie tylko ja ją noszę. Poza tym jak się grubiej ubierzesz to też regulacja się przydaje, bo one muszą być dość ciasno dopasowane żeby było wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: jaką chustę? 12.07.06, 22:20 J kupiłam bebelulu model lulu i jestem super zadowolona i moje nieznoszące wózka dziecko również. Poza tym jestem w szoku, bo moje z natury marudne dziecko płacze 50% mniej, a po włożeniu do chusty nie może opanować senności. Cudo Odpowiedz Link Zgłoś
arsz Re: jaką chustę? 13.07.06, 08:26 Kupiłam przed porodem (lulu) i to było dobre posunięcie. Mały wylądował w chuście jak miał tydzień. Dzięki temu ja mogłam coś zjeść Jedyna rzecz, to teraz chyba bym kupiła hamalu. Ale i lulu nie jest zła. Kangalu odpada, bo nosimy razem z mężem. Poza tym, ktoś o tym pisał, nie zawsze się jest ubranym tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: jaką chustę? 13.07.06, 09:05 Dzięki dziewczyny! Podoba mi sie pomysl noszenia dziecka przy sobie i dwóch rąk wolnych np. do zabawy z drugim Szkoda, że nie wszystkie dzieciaczki to lubią. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
lisabette Re: jaką chustę? 13.07.06, 12:15 Nie masz dwóch wolnych rąk, dziecko trzeba jedną ręką podtrzymywać w chuście. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: jaką chustę? 13.07.06, 12:46 lisabette napisała: > Nie masz dwóch wolnych rąk, dziecko trzeba jedną ręką podtrzymywać w chuście. No co Ty, podtrzymujesz dziecko w chuście ? Po co? Jedyna niedogodność [jak dla mnie], to to, że jedno ramię jest mniej "manewrowe" - to, na którym zawieszona i rozciągnięta jes chusta. Odpowiedz Link Zgłoś
pestka14 Re: jaką chustę? 13.07.06, 10:29 ja mam z www.chusta.pl , ale momo dosyć rzadkiego używania się rozciągnęła i teraz jest niewygodnie - a nie ma regulacji i dostosować nie można Odpowiedz Link Zgłoś