monis80 12.07.06, 18:22 moja roczna córeczka od jakiegoś czasu sporadycznie robi zeza naogół patrzy bardzo ładnie ale czasami zadarz jej sie zezować. Troche mnie to martwi. Myślicie, że powinnam od razu wybrac się z nia do okulisty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdek2 Re: zez 12.07.06, 22:09 powinnaś bo tylko lekarz jest w stanie stwerdzic dlaczego tak się dzieje, ja z moją mała (15 m) byłam juz na trzeciej wizycie kontrolnej, od czasu do czasu robi zeza jednym okiem do środka, w tej chwili ma -1 na jednym i drugim oku, są dni kiedy w ogóle nie zezuje a są gdy ciagle to robi, okulistka zaleciła nam w tej chwili zaklejanie oka sprawnego na około 2 gosdz dziennie i ćwiczenie z okiem słabszym oraz kontrole za 3 miesiące, w/g niej taki zez jak u nas może minąć samoczynnie, ale wszystko zalezy od ewentualnej wady wzroku, im wczesniej zdiagnozuja dziecko i zaleca okularki lub ćwiczenia tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
monis80 Re: zez 13.07.06, 10:24 dzieki za odp. Znacie dobrego okuliste dla dzieci w Waerszawie??? Odpowiedz Link Zgłoś
uszatkowa Re: zez 13.07.06, 12:16 zez który zauważyłaś to jest duży czy prawie niezauważalny i w którym momencie najbardziej się uwidacznia gdy patrzy prosto czy w bok Odpowiedz Link Zgłoś
monis80 Re: zez 13.07.06, 12:50 Szczerze mówiąc jest on dośc zauważalny robi to rzadko ale robi, jak patrzy prosto. Jak zakryję jej na chwilę oczka, to patrzy ładnie. Czasami wystarczy ,ze powiem do niej " Kochanie nie rób zeza, patrz ładnie" ona sie usmiecha i od razu patrzy ładnie. Tak jakby to robiła specjalnie (troche dziwnie to brzmi ale tak jest naprawde/. Z początku myślałam, że robi to przez grzywkę która jej spadała na oczka ale teraz obciełyśmy i jest trochę lepiej ale jeszcze sie zdarza Bardzo mnie to martwi, zapisałam ja dziś do okulisty na Dąbrowszczaków. Odpowiedz Link Zgłoś
monis80 Re: zez 13.07.06, 12:52 moja bratanica tak robiła jednym oczkiem jak była malutka i okulistka powiedziała, że to nie jest zez tylko dziecko ma taki układ czaszki i to minie. Rzeczywiście , teraz ma 4 latka i jest ok. Mam nadzieje że u nas to tez nic powaznego. Odpowiedz Link Zgłoś
azova Re: zez 13.07.06, 15:09 jak lekarz powiedziałby że to nic takiego, to ja sugeruję iść do innego lekarza... jak ktoś nie chce żeby straszyć, to sugeruję nie czytać dalszego ciągu... jak byłam mała to okulistka powiedziała mojej mamie, że zez to taki urok dziecka... no więc mama zbytnio się nie przejęła... do tego doszło zaniedbanie odpowiednio częstego zmienienia okularów (nie miałam zmienianych, mimo że wada wzroku rosła, więc skoro nic mi nie dawały to w nich nie chodziłam)... skończyło się na operacji w wieku kilkunastu lat, której pewnie dałoby się uniknąć gdybym jako dziecko ćwiczyła oczka ćwiczeniami na pozbycie się zeza... Odpowiedz Link Zgłoś