Dodaj do ulubionych

Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :(((((((((

17.07.06, 19:28
nie rozumiem tego zupelnie bylam na 1 usg zdiagnozowany przykurcz w lewym biderku,kolejne usg bioderka wszystko ok, i prawidlowe bioderka. i co dzis bylam u tego samego ortopedy (orynator szpitala) ktory powiedzial ze biodra sa ok ale i tak na pare tyg proponuje szynesad( co to ma znaczyc ?
Obserwuj wątek
    • moreno500 Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 17.07.06, 19:37
      to chyba znaczy, że powinnaś iść do jeszcze jednego lekarza....
      • dyzurna Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 17.07.06, 19:51
        no wlasnie chyba nic innego mi nie pozostaje z tym ze w moim miescie so beznadziejni lekarze i chyba pojade do Prokocimia .... bardzo jestem smutna
        • moreno500 Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 17.07.06, 21:16
          poczekaj ze smutkiem, jeszcze nie jest nic przesądzonesmile myślę, że warto wybrać
          się do naprawdę dobrego lekarza, bo jeśli szyna niepotrzebna, to nie ma co
          męczyć dziecka, no ale jeśli coś jest nie tak, to założyć ją trzeba....
          • falasarna Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 17.07.06, 22:01
            moreno500 ma rację, jeżeli są wątpliwości, to koniecznie poszukaj dobrego
            ortopedy, żeby to skonsultował
            • agga_27 Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 17.07.06, 22:44
              Jezu, koniecznie inny lekarz!!! U nas w mieście działa taki słynny profesor
              ("prof" przed nazwiskiem działa jak magnes na ludzi i walą do niego tłumy)i
              masowo gipsuje dzieci lub nawet chce operowac, gdy według innych lekarzy
              wystarcza zwykła pielucha ortopedyczna. Znajomi mojego brata tak wpadli i
              zagipsował im synka na pół roku, to był koszmar. Idź koniecznie do kogoś innego.
              I zawsze pytaj, pytaj, pytaj, skoro biodra dobre to po co szyna? Żeby dać komuś
              zarobić na sprzecie ortopedycznym?
    • bea-ta Re: jeśli... 18.07.06, 08:05
      jest na bioderku przykurcz - chodzi o mięsień, to nawet przy prawidłowym
      kształcie bioder- stawu biodrowego( ukl. kostny) i prawidłowym wyniku USG - Ia
      czy Ib tak i tak nalezy zastosować szyne aby przykurcz zlikwidować. Przykurcz
      mięśnia nie znika sam i dlategto go trezba rozciagnąc jak nie ćwiczeniami to
      szyna lub ćwiczeniami i szyna jak było u nas. Syn miał włąśnie przykurcz przyu
      prawidlowych biodrach, robiłam rozciaganie mięśni i po ćwiczeniach KOszla, po 2
      tyg. nie było śladu. Co istotne często przykurcz na mięsniu jest niezauważany
      przez lekarzy, bo każdy skupia się na biodrach i objawie przeskakiwania i wyniku
      USG , który jest prawidlowy( u nas potzrebabylo 7 ortopedów!). Myśle, że idx
      zrobic USG jeszcze do innego ortopedy dziecięcego, ale też zapytaj czy nie ma
      przykurczu na bioderkach ( mięśniach, bo samo USG to mało)czy dobrze się
      odwodza, jednakowa jest ruchomośc. Przykurcz na mięsniu może powodowac
      ograniczenie ruchomości z biegiem czasu bo sie pogłebia i skrót na nodze!!!Beata
      • dyzurna Re: jeśli... 18.07.06, 08:18
        po tym 1 usg ,poszlam na konsultaje do innego ortopedy.by stwierdzil czy ten przykurcz jest napewno.ortopeda bioderkami pokrecil i stwierdzil ze ok i odwodza sie dobrze, zarowno lewe jak i prawe.ush nie robilismy. potem poszlam na usg do 1 specjalisty i wyszlo dobrze graf 1A. no i wczoraj w poradni ortopedycznej (dlugo sie czekalo na miejsce) zasmucili mnie, najpierw kazali zrobic RTG (ocena lekarza bioderka ani dobre ani złe sad a potem ze trzeba szyne?

moze ktos zna z małopolski dobrego sprawdzonego Ortopede??
        • bea-ta Re: jeśli... 18.07.06, 09:02
          Ja z Dln. Śląska jechałam az do Poznania do prof. Napiontka, żeby wiedzieć co w
          końcu jest synowi. Tez miał RTG i profesor szybko wiedzial co i jak. Uslyszałam
          tez smutna a prawdziwa rzecz- ortopedzi rejonowi, szczegolnie ci ogólni nie
          znaja sie na anatomii dzieci i róznie z diagnozami bywa( a byłam tez u
          chwalonych i zanych ortop. w woj.). Wejdx może na forum z Twojego rejonu czy
          nawet innego woj. i poszukaj naprawdę sprawdzonego fachowca, który zajmuje się
          tylko dziećmi. U nas po 6 m. biegania po ortopedach i uspokajania mnie( bo tylko
          ja widziałm nieprawidlowość) skonczylo sie dobrze, a syn mial juz 2 cm skrót na
          nodze! Teraz jest sprawnym, zdrowym 2-latkiem, ale nerwów straciłam co niemiara.
          My bylismy 5 przypadkiem źle zdiagnozowanym z taką przypadlością, który trafił
          do prof. Załóż nowy watek na zdrowiu może i forum regionalnym i znajdziesz
          kogoś. Ja o prof. tez dowiedziałam sie z forumsmileBeata
    • muuunia Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 18.07.06, 10:54
      ja się na szynę nie zgodziłam. dziecko miało 5 miesięcy kiedy na usg lekarz
      stwierdził dysplazję bioderka. kolejne usg pokazało, że jest ok. Lekarka, która
      robiła badanie powiedziała, że być może pierwszy lekarz źle dziecko ustawił do
      badania, powtórzyłam badanie trzeci raz i jest ok. Zadnych problemów
    • missy23 Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 18.07.06, 11:02
      A powiedzcie mi jak to sprawdzic czy z bioderkami jest wszystko w porzadku???
      • mazia79 Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 18.07.06, 11:14
        A tak z ciekawości skąd jestes? Przypadkiem nie byłas u Dr. Różanskiej? Bo ja
        miałam niedawno podobna sytuacje.
        Pozdrawiam
        • dyzurna Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 18.07.06, 12:35
          TAK madziu79 bylam u Rozanskiej sad( co ty o niej sadzisz?? jaka diagnoze postawila twojej dziecince? moje gg 9821978, bardzo chce z toba porozmawiac smile do jakiego pediatry chodzisz?
          • dyzurna Re: Bioderka zdowe a mimo to SZYNA :((((((((( 18.07.06, 21:09
      • aga55jaga missy23 18.07.06, 11:24
        ty tego nie sprawdzisz sama, bo do tego potrzeba specjalisty, który wie jak
        odwodzić nóżki a także dobrego specjalisty od USG i czasami RTG. W Polsce
        niemowlęta objęte są obowiązkowym badaniem bioder u ortopedów, w zależności od
        regionu kraju w różnych okresach ich życia. I tak w niektórych miastach USG
        bioder wykonuje się juz noworodkom, dzieciom 2 tygodniowym, a w niektórych
        dopiero u 12 tygodniowych (np u mnie niestety). Powinnaś dostać skierownie do
        ortopedy w gabinecie pediatry, lub udac się prywatnie do specjalisty, w razie
        jakichś wątpliwości
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka