Dodaj do ulubionych

badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/gdzie

09.08.06, 17:39
pediatra stwierdził rozmiękczanie kości czaszki u mojej 4,5 miesięcznej córci
(stwierdził to wcześniej i od jakiegoś czasu daję małej nieco więcej wit D3).
Niestety po ponownej wizycie stwierdził,że to nie pomoglo. Zamiast jeszcze
zwiększać dawkę powiedziałam ,że może zrobić badania metaboliczne (na forum
dowiedziałam się że nadmiar jest bardzo niebezpieczny)Dostałam skierowanie na
takie badanie i ...same problemy
-w Międzylesiu terminy kilkumiesięczne
-w Instytucie Matki i Dziecka (na Kasprzaka) powiedzieli mi ,że lekarz
pierwszego kontaktu powinien najpierw zrobić badania z krwi:morfologię ,
poziom fosforanów , wapnia i coś tam jeszcze
- na forum piszecie też o oznaczeniu tego z badań moczu (zaoszczędziłabym
kłucia dziecku)

Poradźcie co robić, jak najsprawnijej to załatwić

PS Swoją drogą uważam ,że to trochę żenujące ,że sama muszę się dowiadywać o
możliwościach badań, przecież wyczerpującej informacji powinien mi udzielić
mój pediatra-bez moich dodatkowych pytańsmile
Obserwuj wątek
    • martiks Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 09.08.06, 18:17
      up, bo sama jestem ciekawa
      • guderianka Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 09.08.06, 18:44
        my mielismy zaburzenia gosp wapniowo-fosforanowej w góre.
        wapno i fosfor- z krwi oraz z dobowej zbiórki moczu, do tego kreatynina
        parathormon i tsh- dla sprawdzenia czy nie ma niedoczynnosci tarczycy
        • krasnoludekw Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 09.08.06, 19:29
          A ja wymusiłam wręcz na pediatrze skierowanie na to badanie a ta nie była tak
          uprzejma poinstruowac o tym jaki to ma być mocz czy napewno dobowy czy wystarczy
          po 3 godz od podania mleka .
    • madziulec Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 09.08.06, 21:58
      Zrob takie badania:
      - Krew:
      - kreatynina w surowcy
      - mocznik w surowcy
      - wapn calkowity w surowicy
      - potas w surowicy
      sod w surowicy
      - fosfor w surowicy

MOCZ;
      - kreatynina w moczu
      - wapn z dobowej zbiorki (mam nadzieje ze wiesz na czym polega dobowa zbiorka)
      - fosfor w moczu

do tego Morfologia pelna krwi z rozmazem oraz magnez w moczu

To powinno lekarzowi dac jakikolwiek obraz.
      Aha, tak naprawde mimo, ze wyglada, ze to sporo badan to nei potrzeba do tego duzo pobranej krwi.
      • krasnoludekw Re: do madziulec w sprawie moczu 10.08.06, 07:05
        czy mam mocz zebrać w dwa pojemniczki jeden na kreatnine i fosfor a drugi na
        wapń czy wszystko w jeden??
        Na czym polega dobowa zbiórka ??
        Ja dostałam skerowanie na badanie krwi tylko potas i wapń czy to nie wystarczy??
        • madziulec Re: do madziulec w sprawie moczu 10.08.06, 10:43
          MOzesz wszystko w jeden.
          Dobowa zbiorka moczu polega na tym, ze zbieramy tak: pierwsze soiusianie
          odpuszczamy, zbieramy do pojemnika od drugiego siusiania dziecka i konczymy na
          siusianiu pierwszym dnia nastepnego.

Wypisalam wszystkie badania, ktore wg mnie tak czy inaczej w takim wypadku
          powinno sie zrobic. Ale nie ja jestem lekarzem prawde mowiac.
          • guderianka Re: do madziulec w sprawie moczu 10.08.06, 14:31
            jeszcze tylko dodam że musisz zebrac wszystki mocz-nie mozesz uronic albo nie
            moze dojść do sytuacji ze jedno siusianie bedzie poza pojemnik-wtedy bedzie
            zafałszowany wynik. zbieraj albo do woreczka albo cewnik uncertain
            • krasnoludekw Re: do madziulec w sprawie moczu 10.08.06, 17:30
              dobowy mocz czyli z nocki też a to raczej wydaje mi sie niemożliwe bo nawet
              jakbym założyła woreczek i na to pieluche a moje dziecko tak sie wierci kreci w
              nocy że to sie nie uda ,a wdodatku jak mam nie uronic ani jednej kropli to moż
              jeden pojemnik nie starczyć.
              Jak wy to w nocy robiłyScie ???
              Super zaje...fajnie że dostałam skierowanie a nie dostałam instruktażu jak mam
              to zrobić ..................i na forum gdzieś czytałam że wystarczy 3-4 od
              ostatniego jedzenia mleka . Ciężko było wydębic to skierowanie i nie chciałabym
              źle czegoś zrobić . ale ta dobowa zbiórka mnie przeraża skąd mam wiedzieć kiedy
              10 mieszięczniak chce siku a cały dzien w woreczku niewiem czy to wykonalne???
              • guderianka krasnoludek 10.08.06, 19:42
                jeżeli chcesz łapac w woreczek to jak dziecko nasiusia w woreczek zlewasz mocz
                do plastikowej butelki i stawiasz do lodówki. i tak z każdego woreczka. przykro
                mi ale czeka cie nieprzespane 24 godziny-bo maluszkowi trzeba trzymac nóżki
                jesli wierzga zeby woreczek sie nie odkleił.
                jezeli cewnik- to możesz poprosic w szpitalu zeby dziecku załozyli cewnik i iść
                do domu(cewnik jest w cewce moczowej i przez rurke mocz spływa do woreczka
                duzego 2l)jak juz spłynie tez mozesz oprznic mocz do butelki. i cały taki
                zebrany mocz możesz zaniesc do badania,
                wiem ze to jest trudne ale tak wygląda to badanie. no chyba ze pediatra wypisze
                ci skier do szpitala na oddział niemowlęcy i tam zosatwia was na 2 dni zrobią
                dobową zbiórke i badania krwi
                • krasnoludekw Re: guderianka 10.08.06, 20:30
                  guderianka napisała:

> jeżeli chcesz łapac w woreczek to jak dziecko nasiusia w woreczek zlewasz mocz
                  > do plastikowej butelki i stawiasz do lodówki. i tak z każdego woreczka. przykro

> To to nie musi być jałowy pojmnik może być butelka??

> mi ale czeka cie nieprzespane 24 godziny-bo maluszkowi trzeba trzymac nóżki
                  > jesli wierzga zeby woreczek sie nie odkleił.
                  Wole nie spać niż mieć do czynienia ze szpitalem ale młody musiałby wtedy spać
                  bez pampersa i chyba od dołu rozebrany żeby manipulować przy tym woreczku

> jezeli cewnik- to możesz poprosic w szpitalu zeby dziecku załozyli cewnik i iść
                  >
                  > do domu(cewnik jest w cewce moczowej i przez rurke mocz spływa do woreczka
                  > duzego 2l)jak juz spłynie tez mozesz oprznic mocz do butelki. i cały taki
                  > zebrany mocz możesz zaniesc do badania,
                  > wiem ze to jest trudne ale tak wygląda to badanie.
                  no chyba ze pediatra wypisze
                  >
                  > ci skier do szpitala na oddział niemowlęcy i tam zosatwia was na 2 dni zrobią
                  > dobową zbiórke i badania krwi

pediatra jak widać nadaje sie tylko do wymiany bo gdyby nie forum i takie
                  dobre duszyczki jak ty to ja bym nic niewiedziała ................ i jak tu sie
                  nie denerwować

a co do badania to faktycznie nie jest takie proste . musze zebrać siły i mysli
                  i w przyszłym tygodniu sie tym zająć.
                  • guderianka Re: guderianka 10.08.06, 22:53
                    powiem szczerze że nie wiem. gdybym ja robiła takie badanie-(ufff omineło mnie
                    w tym miesiącu a w zeszłym córcia miała cewnik:/) to najpierw poszłabym spytac
                    w aptece czy mają jałowe butelki. potem- jesli nie mają- wyparzyłabym i
                    przelała np. kwasem bornym ( w aptece tani) butelke i tam zbierała mocz.to nie
                    bedzie badanie na bakteriologie ale będzie badana zawartość elektrolitów w
                    stosunku do ciezaru moczu (dlatego potrzebny jest mocz z całej doby)
                    dziecko musiałoby byc bez pampersa bo trzeba pilnowac zeby woreczek sie nie
                    przelał-starcza on na jakies 2 siurkismile-moja kolezanka raz w miesiacu robi
                    takie badanie córeczce-wtedy z mezem czuwają przy dziecku na zmiane-spia na
                    siedząco i trzymaja dziecku nózki-lub też przywiązują do szczebelek łóżeczka
                    bandażem.brzmi drastycznie ale to dobry patentsmile
                    zanim zrobisz zbiórke moczu zrób badanie na elektrolity i to co podała ci
                    madziulec -z krwi. u nas wystarczyło ukłucie w paluszek. jesli wyniki wyjdą
                    dobre to duze prawdopodobienstwo ze w moczu wyjdzie podobnie no a jesli wyniki
                    wyjda nie bardzo-to niestety-trzeba robic dobową zbiórke
                    niech ten twój pediattra wypisze ci chociaz skierowanie na badania-jesli nie
                    bedzie chciał to powiedz że MUSI ze ma przesłanki ku temu, ze jestes matką
                    roszczeniową i zyczysz sobie takiego skierowania (lekarz ma przyznany limit
                    skierowan na dane badanie ale moze w paierach zaznaczyc ze matka roszczeniowa).
                    no i zmien pediatresmile
                    trzymaj sie i jakby co pisz na priv gazetowy bo tu nie zawsze zaglądamsmile
    • nana2005 Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 09.08.06, 23:44
      możesz zapisa się na prywatna wizyte do dr Rowińskiej z CZD to znakomity
      specjelista w tej dziedzinie oarz czekac na wyznaczona u niej wizyte w centrum
      • kruszyna75 Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 10.08.06, 00:11
        od siebie dodam, że jak wyślesz skierowanie do CZD z wynikami badań a wyniki
        będą niepokojące to nie będziesz musiała czekać kilka miesięcy.
        Ja też poszłam do dr Rowińskiej prywatnie i dzięki temu na następny dzień
        byliśmy już na wizycie w CZD.
      • mozynka Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 10.08.06, 12:10
        czy do dr Rowińskiej mam iść już z wynikami badań czy ona zbada "ręcznie"
        maluszka i skieruje do CZD na odpowiednie badania. CZy możesz przysłać mi na
        priv namiary na tą panią dr? Dzięki
    • agatekb1 Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 10.08.06, 10:39
      hi!
      a czy moglybyscie napisac jakie sa niepokojace objawy zaburzen tejze gospodarki?
      moj synek mial ciemiaczko 0,5x0,5, juz prawie zrosniete, poci sie, ma duze
      problemy skorne, kreci glowka, mial problem z jadrami kostnienia-ortopeda kazal
      dawac 2kropleki vigantolu dziennie... tak sie zaetanawiam czy moze to ma jakis
      zwiazek?
    • malgoz Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 11.08.06, 09:45
      moje dziecko urodziło się z dużym ciemiączkiem przednim i do teraz (9 mies.)
      nadal ma duże. Było podejrzenie o zaburzenie przyswajania wapnia. Robiliśmy
      różne badania: USG przezciemiączkowe, kilka razy badanie krwi (morfologia z
      rozmazem, poziom wapnia i fosforu, przez pomyłkę laboratorium wykonało również
      potas i sód), badanie moczu - - kreatynina, wapń i fosfor. Ponieważ badania nie
      wykazały odchyleń pediatra zlecił dodatkowo z krwi 25 OH D3 - niestety nie
      każde laboratorium wykonuje to badanie, trzeba poszukać. Wynik -
      przyswajalność w normie-badanie wykonało laboratorium w Centrum Zdrowia
      Dziecka.
      Badania pediatra zlecał w celu przygotowania dokumentacji do skierowania do
      poradni chorób metabolicznych w CZD - ponieważ wszystko jest w normie
      stwierdzono, że taki jest urok mojego dziecka i należy nadal tylko obserwować -
      nie wykazuje cech rozmiękczenia kości.
      Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania proszę o kontakt na priva.
    • baaasiiia Re: badanie gospodarki wapniowo-fosforanowej jak/ 11.08.06, 21:24
      Jeszcze ja napiszę, bo miałam też podobny problem.
      U mojego synka pediatrzycy nie podobała się zbyt duża główka (nie jakoś
      drastycznie, ale trochę). Było podejrzenie o zaburzenia gospodarki wapniowo -
      fosforanowej. My zrobiliśmy badania prywatnie w Międzylesiu (ok 50 zł całość).
      Wykazały lekko podwyższony poziom wapnia; odstawiliśmy całkowicie witaminę D3,
      przez dwa tygodnie ograniczałam mu mleko. Po 3 miesiącach powtórzyliśmy badanie
      - było już w normie. W międzyczasie nadszedł termin wizyty w Centrum Zdrowia
      Dziecka (ok 3 miesięcy czekałam) - potwierdzono, że wszystko w normie -
      widocznie taka uroda i już! Teraz syn ma 11 miesięcy i rozwija się harmonijnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka