Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie a spanie

30.08.06, 11:18
Moja córeczka wlasnie skonczyla 4 miesiace. Od ok 2 tygodni strasznie sie
slini i pakuje raczki i wszystko co zlapie do budzi, wiec zaczyna sie
ząbkowanie. Poblem pojawil sie od tygodnia-córeczka nie moze zasnąc na noc, a
jak juz zasnie to spi baaardzo niespokojnie i budzi sie kilka razy w nocy.Nie
pomaga jej smoczek (jeszcze bardziej sie denerwuje), glaskanie ani
noszenie.Nie zasnie dopoki nie dam jej piersi, a przeciez nie jest glodna. W
koncu zasnie przy piersi, odkladam ja do lozeczka i jeszcze jakis czas sie
rzuca i z trudem zasypia.I tak w kólko!sad Dodam ze wczesniej ladnie zasypiala,
spala 5-6 godzin i pózniej budzila sie juz po nastepnych 3 godzinach. Nie wiem
dlaczego tak jej sie odmienilo. Pewnie to wina nadchodzacych ząbków. Ale jak
dlugo to moze potrwac? i mam do Was pytanie, czy jak Mala tak budzi sie w
nocy, a ja jej daje cyca to czy ona w koncu nie przyzwyczai sie do niego i juz
zawsze tak bedzie sie budzic? moze spróbowac podac jej wode? nie chce byc tez
wyrodną matka i odbierac jej mozliwosc przytulenia sie do mnie kiedy ją bola
dziąselka,ale tez nie chce sobie utrudniac zycia...podpowiedzcie jak sobie
mozna z tym poradzic?
Obserwuj wątek
    • alicja_1979 Re: Ząbkowanie a spanie 30.08.06, 12:20
      SPRÓBUJ PODAĆ WODĘ !
      Zanim właśnie się przyzwyczai do piersi. Weź ją na ręce, przytul i zamiast
      piersi podaj butelkę z wodą. Ponowne budzenie się może już być, nie winą
      ząbków, ale bólu brzuszka z przejedzenia.
      Oczywiście problem od razu nie minie, zwłaszcza jak nie będzie chciała tej
      wody, ale nie poddawaj się, nie dawaj też wody na siłę. Próbuj za każdym razem,
      do skutku.
      Próbuj też innych sposobów na ząbkowanie: masowanie dziąseł, chłodny gryzak lub
      schłochodza w lodówce mokra czysta szmatka...

Powodzenia i daj znać jak poszło
      pzdr a.
      • julca2 Re: Ząbkowanie a spanie 30.08.06, 20:43
        Jak już będzie czuć ząbki pod palcem radzę kupić żel do dziąseł, u nas
        poskutkował, a i teraz przyda się na kolejne ząbki
        • oda100 Re: Ząbkowanie a spanie 30.08.06, 22:53
          u mnie bylo podobnie, sadze ze bardziej niz bol dziasel doskwiera jej chetka na
          cycasmile U mojego synka byly rozne okresy (z dluzszym snem), ale zawsze budzil
          sie w nocy na jedzenie. Wody nie podawalam, bo wyczytalam ze w pierwszym
          polroczu dziecko jest za male na diete, w drugim polroczu potrzebuje piersi w
          nocy ze wzgledu na tluszcze itd.
          U mnie jedzenie nocne trwa juz 13 m-cy, nie zapowiada sie szybko na zmianysad
          maly jest bardzo przyzwyczajony do takiego rytmu
          U mnie na zeby nic nie pomagalo (z wyjatkiem cycasmile).
          • jagooarek Re: Ząbkowanie a spanie 30.08.06, 23:12
            U mnie Jasiek skończył 6 mies., pierwszy ząbek wyrżnął się około 5,5 miesiąca,
            (teraz ma już 4 zęby) ale też zaczynało się wszystko około czwartego miesiąca.
            Ja nie karmię piersią i zawsze mieliśmy przespaną całą noc ale przy ząbkowaniu
            to się zmieniło, stosuję czopki przeciwbólowe (w aptece bez recepty), chłodny
            gryzak, żel Calgel, herbatkę uspokajającą HIPPA i czasami lek
            homeopatyczny;granulki na "bolesne ząbkowanie"- oczywiście nie wszystko na
            raz; przy bardzo silnym bólu sięgam po czopki a szczególnie w nocy pomaga ta
            herbatka, żelu używam bardzo często, ale daje tylko chwilowe złagodzenie bólu.
            pozdrawiam i życzę duuuuużo cierpliwości, - wkońcu przecież te zęby muszą
            wyjśćwink)
        • aga25101 Re: Ząbkowanie a spanie 31.08.06, 10:01
          Witam. Moja mala tez zaczela sie slinic bardzo szybko juz od 3 miesiaca tez
          myslalam ze to juz zabki ale pierwszy wyszedl dopiero jak miala 8 miesiecy zabki
          wychodza prawie bezojawowo tylko w ciagu dnia jest marudna ale noce przesypia
          cale .Teraz ma juz 7 zabkow. www.aga246.bobasy.pl
    • lidek0 Re: Ząbkowanie a spanie 31.08.06, 06:30
      jeżeli to sprawa tylko ząbkow to możesz na noc podać czopek Viburcolu, łagodnie
      uspokaja
      • ew-cia77 Re: Ząbkowanie a spanie 31.08.06, 08:30
        dziewczyny, widomo że te zeby będą się wyrzynac jeszcze długo (chyba jest ich
        24 prawda?). a jaki czas jest taki kryzysowy czy tylko przy pierwszych zębach
        dziecko jest niespokojne, boli go itp czy tak już bedzie do ostatniego zęba???
    • triada1301 Re: Ząbkowanie a spanie 31.08.06, 11:59
      Moje też się sliniła od 4 m-ca i myslałam ze to zęby, teraz ma skon.9m-cy i
      żebów nie ma.Ja nie karmiłam w nocy od 4m-ca bo moje maleństwo przesypia noce
      od 1m-ca zycia i nie chciałam jej wciąż w nocy budzić. Nie wiem jak z wagą u
      twojego dzidzusia.Ale wiem ze potem koniecznie trzeba przestac karmic w nocy
      tylko dac wodę.Aby żołądek odpoczywał.Ale spytaj lekarza
      • aga25101 Re: Ząbkowanie a spanie 31.08.06, 13:53
        Moja tez przesypia cale noce od 1 miesiaca z czego jestem bardzo zadowolona
        mowilam o tym poloznej to powiedziala ze nie mam jej budzic na karmienie tylko
        sie cieszyc ze przesypia noce najwidoczniej sie najadala wieczorem dodam ze
        karmilam butelka.Dodam jeszcze ze juli wyszedl pierwszy zabek jak miala 8
        miesiecy teraz ma 10 i 7 zabkow. pozdrawiam
        • luna333 Re: Ząbkowanie a spanie 31.08.06, 14:00
          mój zaczął ząbkować w wieku 3,5 m-ca i... po pierwsze smarowałam przed
          wieczornym cycaniem dziąsła dentinox gel - najlepiej trzymać go w lodówce ale w
          skrajnych przypadkach gdy budził się w nocy co 15 minut dawałam syrop panadol
          baby i faktycznie po nim spał - nie dawałam go codzienie tylko jak naprawdę go
          bolało ale cyc oprócz jedzenia to przecież również uspokajacz - dziecko czuje
          się bezpiecznie, przytula się i łatwiej mu ten ból łagodzić więc akurat dawałam
          gdy ani żel ani panadol nie pomagały. Obecnie mój synek ma tyćkę ponad roczek i
          14 ząbków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka