Dodaj do ulubionych

badanie dna oka

05.09.06, 22:43
MAm pyatnie odnośnie zezującego oczka.Czy jesli 6 miesięczne dziecko zezuje-
dodam ze urodziło się miesiac przed terminem-to jest szansa na to, że to
minie czy niezbędne jest bdanie dna oka.Dziecko miało już robine to badanie
po urodzeniu ale nic nie wykazało.
Obserwuj wątek
    • monique595 Re: badanie dna oka 05.09.06, 23:06
      Nie wiem czy badanie dna oka jest niezbędne ale oby nie bo to badanie to piekło,
      droga przez mękę, po prostu koszmar.
      • tajbrum Re: badanie dna oka 06.09.06, 07:54
        monique595 napisała:

> Nie wiem czy badanie dna oka jest niezbędne ale oby nie bo to badanie to
        piekło
        > ,
        > droga przez mękę, po prostu koszmar.

Mam pytanie, dlaczego to badanie to koszmar? Dodam,że jutro mam iść ze swoim
        maleństwem na badanie dna oczu.
        • monique595 Re: badanie dna oka 06.09.06, 11:09
          Badanie jest koszmarne dlatego że najpierw wkładają do oczka takie metalowe
          cudo, żeby oczko się nie zamykało a potem innym żelaztwem (coś jak zakrzywione
          szydełko) odginają sobie powieki po prostu grzebią w tym biednym oczku. Drugie
          oczko tak samo. Mój Szymon miał to badanie 2 razy. Na pierwsze poszłam sama i
          płakałam razem z nim, na drugie wysłałam męża i czekałam na korytarzu. Sorry, że
          straszę, ale nastaw się, że miło nie będzie.
        • maw3 Re: badanie dna oka 06.09.06, 12:52
          Moja córka miała to badanie jak miała ok.8 miesięcy.płakała strasznie ale
          głównie chyba była to histeria spowodowana strachem. preżycie niemiłe ale samo
          badanie nie boli.Żadnych metalowych przedmiotów nie używano.tYlko kropelki.
    • jagooarek Re: badanie dna oka 05.09.06, 23:10
      witam,
      na wszelki wypadek idź do okulisty na badanie kontrolne; mój Jasiek skończył 6
      miesięcy i byliśmy na takim badaniu; wprawdzie jemu oczko nie zezuje, ale na
      wszelki wypadek chciałam się upewnić, że wszystko ok., okulista powiedział, że
      dziecko może zezować do roku czasu ale koło 8 miesiąca trzeba wtedy
      skontrolować oczko. Napewno wszystko będzie ok.pozdrawiam
    • kocurrrr Re: badanie dna oka 05.09.06, 23:17
      Jestem matką 6 tyg. maleństwa i specjalistą chorób oczu- z pelnym przekonaniem
      zalecałabym badanie dna oczu- trzeba wykluczyc kilka chorób, których mozna nie
      wykryć u noworodka, a które mogą byc przyczyną zeza, szcegolnie gdy jest stały.
      Bardzo wazne, aby zrobic to szybko i u osoby mającej doświadczenie w badaniach
      niemowląt.Wiem, że wygląda to okropnie , ale nie boli i mama ostatecznie może
      wyjść z gabinetu,żeby nie patrzeć. Polecam poradnię w Centrum Zdrowia Dziecka.
      • lacido Re: badanie dna oka 05.09.06, 23:24
        Nawet jeśli poprzednie badanie nie wykazało nieprawidłowości??A jak można
        stwierdzić, czy w tym wieku zez jest stały jesli dziecko czasem patrzy
        normalnie a czasem oczko "ucieka", pewnie to badanie może potwierdzić tak??
        BAdanie ma być zrobione w Witkowicach w Krakowie w szpitalu okulistycznym.
        Jeszcze jedno pytanie, jesli badanie i wykaże nieprawidłowości to jakie są
        szanse na to, że w przyszłości wszystko będzoe ok.Dziękuję za odp.
      • ewapn do kocurrr 06.09.06, 09:04
        witam, mam pytanie odnośnie powikłań po badaniu dna oka.. mój synek miał takowe
        zrobione w CZDZ - z uwagi na toxo wrodzoną... wynika badania byłdobry- rzadnych
        zmian w dnach obu oczu, ale.. badanie było robione w piątek, natomiast już w
        poniedziałek jedno oko było zaropiałe.. leczyłam sama biodacyną potem tobrexem
        ( miałam takie w domu).. nestety jak tylko przerwę , po ok 2 tygodniach
        problem powraca..teraz mam kolejne krople, ale pani okulista zapowiedziałą, ze
        jak to nie poskuttkuje-trzeba będzie przetkać kanalik.. ale ja nie wiem, czy to
        potrzebne.. dla mnie ewidentnie to było zakażenie oka podczas badania.. pozatym
        wcześniej (a podczas tego akurat ostaniego badania dna oka mały miał 3 m-ce)
        nie było takich problemów..co mam na ten temat sądzić, no i czy godzić się na
        ten kanalik?? z góry dzięki za odp. ewa
    • elik_78 Re: badanie dna oka 06.09.06, 11:40
      a moj synek mial robione to badanie ale zadnych metalowych rzeczy nie wkladali
      mu do oka. Lekarka musiala tylko kilka razy podac kropelki bo maly plakal i
      wyplakiwal kropelki i zrenice nie chcialy sie powiekszac a poza tym na tym
      badaniu nie grzebia w oku
    • jola427 Re: badanie dna oka 06.09.06, 13:12
      Nasza córcia też miała to badanie. Wpuścili jej do oczek kropelki na
      rozszerzenie źrenic i potem pani dr tylko zagląda do środka świecąc specjalną
      latarką. Podczas badania nawet nie dotyka do oka. Badanie może jest
      nieprzyjemne, ale z całą pewnością nie boli. Jedyne co to jest trochę rozmazany
      obraz po kropelkach, a maleństwa i tak słabo widzą, więc po tym mogą się mocno
      przyglądać różnym rzeczom. Takie są moje obserwacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka