07.09.06, 13:13
prosze o rade chodzi mi o kropelki na kolke. Kolezanka polecila mi
esputicon,troszke sie boje jej dawac moze ktoras z was podawala??? Karmnie
mleczkiem nan1 a jak cos uda mi sie sciagnac z piersi to podaje takie
mleko,corcia ma ponad tydzien a ja w tych sprawach jestem strasznie zilenona
wiec prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • agnieszkaela Re: kolka 07.09.06, 13:24
      Zapytaj pediatry. Po co eksperymentowac na dziecku na wlasna reke? Sprobuj tez
      masowac brzuszek, na kolki pomaga.
    • angelika75 Re: kolka 07.09.06, 14:05
      jest b dobry,ale po miesiacu sie podaje dopiero poloecam masaz brzuszka i czesto
      kladz na brzuszku a i wejdz poprostu w wyszukiwarke ta dowiesz sie wszystkiego
      pozdrawiam
    • mama1_24 Re: kolka 07.09.06, 14:19
      ja podawałam espumisan i było ok
      • kofkak Re: kolka 07.09.06, 14:27
        ja podaje herbatke z koperku włoskiego hipp od 1 tyg zycia, tez pomaga.
    • ula-wiktorek Re: kolka 09.09.06, 10:31
      Na moje dziecko działa jedynie suszarka do włosów probowałam prawie wszystkich
      dostepnych bez recepty specyfikow na to cholerstwo ! A kolkę miał tak samo jak
      twoje dziecko od pierwszych chwil zycia (nie płakał tylko wtedy kiedy jadł lub
      spał) teraz ma 2,5 miesiąca i zauwazyłam ze zaczynaja mu przechodzic. Zwroc
      uwage czy duzo ulewa bo moze tez miec refluks i z tego powodu tez moze płakac
      (refluks to tak jak zgaga u dorosłych) popros pediatry o wypisanie debrydatu
      mojemu synkowi pomogł nieznacznie na jedno i drugie . "Susz" ją suszarką i
      masuj brzuszek smile Zyczę duzo cierpliwosci to naszczęscie mija
      • 1gonia Re: kolka 09.09.06, 12:58
        Ja serdeczne polecam ograniczoną dietę, lub jeśli nie jest na piersi to zmianę
        mleka na inne. Pozdrawiam
    • ineessa Re: kolka 09.09.06, 14:06
      z tak malym dzieckiem jest problem, poniewaz wszystko mozna podawac dopiero po
      1 miesiacu zycia. Moja mala tez kolki zaczela dostawac wczesnie i na poczatku
      tylko masowanie brzuszka, cieple oklady lub suszarka. A jezeli karmisz piersia
      to mozesz pic herbatke koperkowa i przez mleko dostanie dziecko. Mojej jednak
      to nie wiele pomagalo. Dobrze też jest po odbiciu kłaść dziecko na brzuszku
      najlepiej na twardym, o ile maluszek to lubi, bo moja jeszcze bardziej sie
      denerwuje. Jeszcze przed miesiacem zaczelam podawac Gripe Water, ale w o wiele
      mniejszych dawkach niz zalecane - troche lagodzilo, ale nadal były. około
      miesiaca zaczelam podawac espumisan. Nie powiem, ze całkiem zniknęły, ale są
      rzadsze i mniej uciążliwe.
      Teraz mala ma 4 miesiące i niestety czasami jeszcze walcze z kolkami, ale sa
      już rzadziej i krótko trwaja. Ale ciagle podaje jej espumisan i mam nadzieje ze
      zaraz to sie skonczy na zawsze.
      Słyszałam jeszcze o soku marchwiowym (ja tego nie sprawdzałam, tylko kolezanka
      i mały nie miał kolek). Przez tydzien raz dziennie 1 łyżeczka od herbaty
      świezego soku z marchwi przed jedzeniem. W następnym tygodniu 2 razy, pózniej 3
      i tak zwiększać, aż dojdzie się, że przed każdym posiłkiem 1 łyżeczka. Ale
      najlepiej poradź się jeszcze pediatry.
      Pozdrawiam i życze wytrzymałości w tych trudnych chwilach.
      Uważaj tez co jesz
    • milla9 Re: kolka 09.09.06, 14:14
      przeszliśmy przez kolki a najlepiej nam pomagało: 1.sab simplex, 2.okłady z
      ciepłych pieluszek na brzuszek (podgrzewałam żelazkiem i przed położeniem na
      brzuszek oczywiście sprawdzalam na sobie czy nie jest za gorąca) 3.termoforek
      na brzuszek. Choc sama nie wierzyłam rozgrzewanie brzuszka naprawdę pomaga! i
      jak więcej kładz na brzuszku! powodzenia!!!
    • lapestkaa Re: kolka 31.07.15, 10:43
      Warto poczytać jak ja radziłam sobie z kolką u bobasa. Stosowałam też kropelki, wszystko opisałam na blogu www.lapestka.zone/2015/07/sposob-na-kolke-u-bobasa.html. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka