Dodaj do ulubionych

Czy to może być trzydniówka

08.09.06, 12:53
Mój 7 miesięczny synek wczoraj wieczorem dostał gorączkę 38,5. Ogólnie czuje
się dobrze nie ma żadnych innych dolegliwości, tylko jest trochę markotny.
Czy to może być trzydniówka czy też objawy jakiejś choroby dopiero się
pojawią. A może to od ząbków jeszcze mu nie wyszły a dziąsełka są
rozpulchnine. Kiedy iść do lekarza myślę, że gdy pójdę dziś to lekarz i tak
nie postawi diagnozy a może powinnam iść??? Podałam synkowi eferalgan i
goraczka trochę spadła. Błagam pomóżcie.....
Obserwuj wątek
    • martajoanna1 Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 12:59
      u mnie tak zaczęła się trzydniówka, a obecnie szkarlatyna. Wezwij lekarza, ale
      jeśli to szkarlatyna to bjawy mogą być po kilku dnia.
    • sylwia.ax Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 13:00
      Jesli po 3-4 dniach wysokiej gorączki dostanie wysypki, to wskazuje na 3-
      dniówkę. Przed wysypką jednak nie sposób tego stwierdzić. JA bym na wszelki
      wypadek pokazała dziecko lekarzowi, zeby przynajmniej osłuchał dziecko itp. ( i
      wykluczył inne choroby), bo to jednak wysoka temp. i dziecko jeszcze małe. Z
      drugiej strony jesli po efferalganie gorączka spadła, to moze rzeczywisćie od
      zębów. BO u mojego syna zadne parcetamole nie pomagały przy 3-dniówce i musiał
      dostać pyralginę w czopku.
      Pozdrawiam
    • 5_monika Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 13:03
      nie strasz szkarlatyną, jeszcze nie ma żadnej wysypki
      podaj ten efferalgan, choć ja podaję przy wyższej gorączce, Oscillococinum 1/2
      fiolki, możesz słaby napar z lipki lub rumianku.
      obserwuj, jak Cię coś będzie niepokoić pójdziesz do lekarza.
      pzdr
    • asia0212 Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 13:15
      Kiedy moja córka gorączkowała lekarz po bad.(nic go nie zaniepokoiło)postawił
      diagnozę-zakażenie ukł.moczowego i zapisał antybiotyk.Po 3 dniach oczywiście
      wysypka,a dziecko na antybiotyku strasznie płakało,miało bóle brzucha,w nocy
      budziła się co godz.Nie daj sobie wcisnąć takiej diagnozy bez
      bad.moczu.Zaznaczam,że byłam z dzieckiem gorączkującym na pogotowiu,badał ją
      pediatra.Życzę synkowi powrotu do zdrowia.

img155.imageshack.us/img155/7618/80rd6.jpg
    • grubaska20 Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 13:18
      mój 8miesięczny synek przebył 3dniówkę w wielkie upały, niestety cholera nie
      wiedzieliśmy co się dzieje. były obłędne upały, wiec był ciepły, ale wszyscy
      byli ciepli, pocił się ale wszyscy się pocili. był za to nie do zniesienia
      marudnysad nie chciał jeść.. i po 4czy 5 dniach wszystko się wyjaśniło. wrócił
      dobry humor, za to pojawiła sie wysypka. nasz pediatra po kolejności zajmowania
      ciałka wysypką stwierdziła, ze to była własnie 3dniówka. okazuje się, ze
      gorączka może przedłużac się do 5dni, jak w naszym przypadku, a wysypka znika
      także po ok,5 do 7 dni
    • marta28.j Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 13:20
      Jak ja wezwałam lekarza przy gorączce u córki to lekarz zlecił badanie moczu ,
      i powiedział ,że małe dzieci mają często zapalenie dróg moczowych i na początku
      jest gorączka bez innych objawów, zrobiłam b.moczu i wyszło źle, a na początku
      też myślałam ,że to może trzydniówka, bo cipka i pupa w super stanie.
    • baas1 Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 13:49
      Właśnie jestem swieżo po trzydniówce. Mała miała ponad 39 stopni i paracetamol
      nie za bardzo pomagał. lekarka obejrzała uszy, gardło i zleciła badanie moczu.
      Badanie wyszło dobrze więc miałam czekac na wysypkę. Pojawiła sie po 5 dniach,
      ale była dowodem, że to jednak trzydniówka. A na temperaturę okazał sie lepszy
      Ibufen w syropie. Po trzydniówce czeka się za szczepieniem 6 tygodni, jeśli
      masz jakieś w planie, tak jak to było u mnie.
      • lizax5 Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 13:56
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Eferalgan tak bardzo nie pomógł bo gorączka
        spadła tylko do 38. Teraz malutki cały czas śpi jak narazie nadal nie ma
        żadnych innych objawów. Chyba jednak pójdę do lekarza.
        • kwb4 Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 15:23
          Właśnie jesteśmy po trzydniówce, która trwała 5 dni, ale skończyła się
          szpitalem, ponieważ mała dostała zapalenia wątroby po podaniu pyralginy (nic
          innego nie działało na 41 stopni gorączki) tak, więc radziłabym iść do lekarza
          zrobić badanie moczy żeby wykluczyć zapalenie układu moczowego a nie czekać aż
          samo przejdzie, życzę zdrówka.
    • falasarna Re: Czy to może być trzydniówka 08.09.06, 15:31
      U nas pierwsza trzydniówka okazała się zapaleniem układu moczowego i skończyła
      się 3-tyg. pobytem w szpitalu, druga trzydniówka okazała się zapaleniem ucha
      (też myślałam, że zęby), właśnie kończymuy antybiotyk.
      Zbijaj gorączkę, leć do lekarza, zrób dziecku bad. moczu i morfologię.
      • lizax5 Byliśmy u lekarza 08.09.06, 18:54
        Drogi oddechowe czyste, gardełko w porządku. Pani dr powiedziała że gdyby było
        zapalenie pęcherza to by bardzo płakał przy siusianiu więc to też wykluczyła to
        samo z uchem, że by płakał. A diagnoza brzmi: wygląda na trzydniówkę. Ale tak
        naprawdę to się okaże. Przepisała nam wit c coś homeopatycznego na gardło jak
        by co i panadol w syropie na zbicie gorączki. Najgorsze jest to, że jutro
        sobota.
        • falasarna Re: Byliśmy u lekarza 09.09.06, 16:54
          Diagnozy nie dokonuje się na podstawie płaczu, tylko wyników badań.
          Nasze dziecko nie płakało, męczyło się z powodu goraczki, było półprzytomne i
          płakać nie miało siły. Gdybym czekała na potwierdzenie trzydniówki, mogłoby
          stracic nerkę. Żaden poważny lekarz nie czeka, co się okaże, tylko zleca
          normalne badania, żeby wykluczyć poważne infekcje. Dopiero jak spojrzy na
          wyniki, może sobie pozwolić na objawowe leczenie gorączki i czekanie, co sie z
          tego wykluje.
          W sobotę też pracują szpitale i labolatoria
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka