Dodaj do ulubionych

leukocyty-norma

11.09.06, 21:01
proszę aby ktoś mi wyjśnił co oznacza liczba leukocytów: 500/ul.Moja Mała ma
7 tygodni i odebrałam dziś taki wynik.Lekarz powiedział mi,że poziom tych
leukocytów jest za wysoki i nic więcej,żeby powtórzyć badanie.Nie wiem o co
chodzi a boję się żeby to nie było nic poważnego.Proszę o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • iwciab Re: leukocyty-norma 13.09.06, 10:57
      tu znajdziesz normy
      www.laboratorium.swinoujscie.pl/normy.html
    • madziulec Re: leukocyty-norma 13.09.06, 11:02
      Jesli w moczu to napewno za wysoki i szybciutko radze zrobic posiew moczu bo
      prawdopodobnie (a raczej napewno) dziecko ma zakazenie ukladu moczowego.
    • jola427 Re: leukocyty-norma 13.09.06, 11:11
      U nas też w badaniu wyszło za dużo leukocytów, co znaczy,że są jakieś bakterie.
      U małych dzieci wcale nie jest łątwo dobrze pobrać próbkę do badania, często
      popełnia się błąd. Więc wynik może być nieprawidłowy, bo np. woreczek na mocz
      był za długo przyklejony i te bakterie są z worka, albo pupa nie była dokładnie
      umyta przed pobraniem. Dlatego lekarz kazał powtórzyć badanie. Osobiście radzę
      Ci zrobić posiew z moczu, to badanie jest o wiele dokładniejsze. Nam lekarz
      kazał zrobić właśnie posiew. Trzeba umyć dokładnie pupę i złapać troszkę moczu
      do pojemnika. Wystarczy odrobina. Ważne żeby złapać ze środkowego strumienia
      moczu. Ja odkręcałam wodę, żeby pluskała na nóżki małej, wtedy zaczęła sikać.
      Powodzenia.
      • julamimi Re: leukocyty-norma 13.09.06, 11:39
        jola427 napisała:

> U małych dzieci wcale nie jest łątwo dobrze pobrać próbkę do badania, często
        > popełnia się błąd. Więc wynik może być nieprawidłowy, bo np. woreczek na mocz
        > był za długo przyklejony i te bakterie są z worka, albo pupa nie była
        dokładnie
        > umyta przed pobraniem.

z powodu nieprawidlowego przygotowania moze byc nieprawidlowy posiew.
        Badania ogolnego, a juz na pewno leukocytow, nie powinno to zaburzyc.

Czy przy wyniku 500 leuko lekarz przepisal jakiekolwiek leczenie? zalecil
        posiew? posiew kontrolny po leczeniu? bo wynik jest rzeczywiscie za wysoki

pozdr
      • phantomka Re: Jolu 13.09.06, 17:34
        U takich dzieci lapie sie, co leci, a nie czeka sie na srodkowy strumien.
        • jola427 Re: Jolu 13.09.06, 17:46
          W laboratorium powiedziano mi, że wynik może być błędny z pierwszego siku.
          Przecież sama takich rzeczy nie wymyślam. Oczywiście chodzi mi o posiew.
          • phantomka Re: Jolu 13.09.06, 17:51
            Posiewy robimy co m-c nikt nie zaleca nam czekania na srodkowy strumien, bo
            dziecko sika caly czas w pieluche i nie wiadomo, czy przy konkretnym sikaniu
            bedzie w ogole jakis srodkowy strumien, czy po prostu kilka kropli...a poza
            tym, ja nie mowie, ze Ty sobie to wymyslasz.
          • madziulec Re: Jolu 13.09.06, 18:34
            Och oczywiscie.
            Z tego samego powodu mozna u chlopcow z jednego siusiania pobrac 3 probki: 1 z
            poczatku siusiania, 2 ze srodka a 3 z konca. Sprawdza sie wtedy czy bakterie
            nie sa spod napletka i czy rzeczywiscie sa z pecherza moczowego.

Tylko czy my w warunkach domowych jestesmy w stanie takie rzeczy zrobic?
            • ola821 Re:Jolu 13.09.06, 21:13
              To znowu ja-założycielka tego tematu-odebrałam dziś wynik kolejnych badań i
              jest wszystko wporządku-bardzo się cieszę-kamień z serca.Amelka jest zdrowa!
              Nie wiem co to było ale pani doktor potwierdziła(lekarz inny niż poprzednio),że
              nic Małej nie jest,zaszczepiła ją i wszystko jest ok!!!
              • jola427 :) 13.09.06, 21:59
                To super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka