Dodaj do ulubionych

ciemno-brazowy sluz w kupce-HELP!

19.09.06, 20:07
mam tylko chywilke. jestem mama trzy i pol miesieczniaka, karmie piersia.
ostatnio maly mial problemy z kupka (tzn byla normalna tylko wystepowala
bardzo rzadko bo raz na tydzien) i pediatra zalecila dawac po lyzeczce/dwie
jakis soczkow jabk/march. poltora tygodnia minelo i dzisiaj mial rozwolnienie
z ciemno brazowym sluzem. nie ma goraczki, nie boli go brzuszek, nie
marudzi... co to moze byc? czy powinnam sie martwic?
Obserwuj wątek
    • annab29 Re: ciemno-brazowy sluz w kupce-HELP! 19.09.06, 20:56
      Śluz w kupce to raczej nie jest standart.Jeśli się to powtórzy to Ja bym na
      Twoim miejscu skonsultowała się z lekarzem. Mój Kubyuś-teraz 4 miesięczny- tez
      robił rzadkie, ciemnobroązowe lub zielonkawe kupki z pasemkami śluzu.Okazało
      się, że był to objaw alergii i niedojrzałości jelit.Tyle, że mój syn robił
      straszną aferę przy każdej kupie i bardzo cierpiał- łzy ciekły dosłownie do
      uszu. Pomógł dobry pediatra - zalecił Nifuroksazyd i lakcid.No i oczwiście moja
      dieta. Po 2 tygodniach kupy znowu żółte i zero śluzu. Poobserwuj Bobasa i dla
      Twojego spokoju odwiedź pediatrę. Pozdrawiam.
    • gosika78 Re: ciemno-brazowy sluz w kupce-HELP! 19.09.06, 21:20
      Z tego co mi wiadomo, to śluz w kupie może być powodem do niepokoju, jeśli jest bezbarwny. Jeśli jest koloru kupska to nie należy się martwić. (Ja śluzowatymi kupami się nie przejmowałam nigdy)Zadaj pytanie na forum "karmienie piersią".
      A może te soczki Młodemu nie podpasiły?
    • melka_x Re: ciemno-brazowy sluz w kupce-HELP! 20.09.06, 08:56
      Śluz w stolcu świadczy o lekkim stanie zapalnym w przewodzie pokarmowym. Może
      być objawem alergii, ale wydaje mi sie, że u Twojego dziecka po prostu okazało
      się, że za wcześnie na cokolwiek poza Twoim pokarmem. Poza tym widać, że ile
      pediatrów tyle szkół, ja z kolei słyszałam, że dziecko wyłącznie karmione
      piersią może się wypróżniać nawet raz na tydzień (trawienie bezresztkowe) pod
      warunkiem, że nie męczy się, a stolce mają prawidłową konsystencję. Jeśli
      śluzowe kupy powtórzą się skonsultowałabym się ponownie z lekarzem.
      • melka_x p.s. 20.09.06, 08:58
        Gdyby śluz pojawił się ponownie zwróć jeszcze uwagę, czy kupa nie ma mocno
        kwaśnego odczynu (czy nie ma kwaśnego zapachu i nie odparza skóry), lekarz Cię
        pewnie o to zapyta.
        • liwilla1 dziekuje dziewczyny 20.09.06, 09:07
          wiec tak, kupy nie robil ju wiecej, nad ranem obudzil sie z placzem z powodu
          baczkow (dostal piers na uspokojenie i za chwile z powrotem zasnal). na razie
          zawiesilam podawanie soczkow, maly jest tak jak byl pogodny i radosny smile pupe
          melka, mial rzeczywiscie wczoraj pierwszy raz odrobine odparzona (nigdy mu sie
          nie zdarzylo wczesniej), dzisiaj jest juz OK. tak jak radzicie bede obserwowac,
          w razie czego pojde do lekarza. dzieki za wszystkie posty smile
          pozdrawiamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka