Dodaj do ulubionych

Problem z chrzcinami

24.09.06, 23:06
Moja siostra nie była u bierzmowania a chciałabym żeby była chrzesną mojej
córeczki.To jest jedyna osoba w mojej rodzinie która może być chrzesną,nie
mam nikogo innego.Czy ksiądz zgodzi się na "taką" chrzesną.Jak myslicie,czy
któras z was też miała taka sytuację ??
Obserwuj wątek
    • galela Re: Problem z chrzcinami 24.09.06, 23:10
      Bez bierzmowania nie może być chrzestną a jedynie świadkiem chrztu. A nie może
      się bierzmować?
      • kinn26 Re: Problem z chrzcinami 24.09.06, 23:21
        Niestety nie może w tej chwili.A co to znaczy "świadek chrztu" ??
      • lumpetka Re: Problem z chrzcinami 24.09.06, 23:24
        chrzestną mojego dziecka jest moja bratanica, która jeszcze nie ma
        bierzmowania. Ja też zostałam chrzestną w wieku 15 lat, bez bierzmowania.
        Rodzice chrzestni nie muszą być bierzmowani.
        POrozmawiaj z księdzem. Jak się nie zgodzi, idź do innego.
        POzdrawiam.
        • zona_mi Re: Problem z chrzcinami 24.09.06, 23:44
          lumpetka napisała:

> Rodzice chrzestni nie muszą być bierzmowani.

Nie muszą???

By móc być dopuszczonym do przyjęcia zadania chrzestnego należy:
          · być wyznaczonym przez przyjmującego chrzest (jeśli jest to możliwe),
          jego rodziców, tego kto ich zastępuje, a gdy ich nie ma, przez proboszcza lub
          szafarza chrztu;
          · posiadać wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego
          zadania;
          · mieć ukończony szesnasty rok życia, chociaż biskup diecezjalny może
          określić inny wiek, a nawet proboszcz czy szafarz mogą dla słusznej przyczyny
          dopuścić wyjątek w tym względzie;
          · być katolikiem, po I Komunii św., BIERZMOWANYM, prowadzić życie zgodne
          z wiarą i odpowiadające tej ważnej funkcji;
          · nie być ojcem lub matką przyjmującego chrzest;
          · być wolnym od jakichkolwiek kar kościelnych, zgodnie z prawem
          wymierzonych czy deklarowanych.

Powyższy fragment pochodzi z prawa kanonicznego:
          www.archpoznan.org.pl/serwis/artykuly/2002/1/chrzest.htm
    • kinn26 Re: Problem z chrzcinami 24.09.06, 23:48
      To dziwne,jak lumpetka została chestną bez bierzmowania ?? hmmy ...
      • lumpetka Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 07:57
        hmmmmy... pewnie wszystko zależy od ksiedza. ani ja, ani chrzestna mojego
        dziecka nie miałyśmy (w chwili chrztu) bierzmowania, ksiądz o to nie pytał.
        Zapytaj księdza, bo co ksiądz to zwyczaje wink
        POzdrawiam.
      • asia06 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 17:29
        Hmmm... Nie wiem, jak lumpetke była chrzestną, nie wiem, jak ja byłam chrzestną
        jeszcze przed bierzmowaniem... Sama jak się teraz na to patrzę, to myślę, zę to
        był niezły przekręt. W dodatku miałam wtedy 13 lat smile Jakaś parodia, ale jednak
        miejsce miała.
    • weronikarb Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 08:01
      Moja chrzestna też była bez bierzmowania miala wtedy 15 lat, ksiądz się zgodzil
      tylko dlatego, że bardzo dobrze ją i jej rodzine. Ona udzielała się bardzo dużo
      w kosciele typu oaza i tylko dlatego wyrazil zgode. Jednak niewiem czy pozwoli
      gdy niezna od strony religijnej Twojej siostry - wtedy moze byc swiadkiem chrztu
      • phantomka Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 08:51
        Ksiadz moze wyrazic zgode na bycie chrzestnym osoby bez bierzmowania, ale
        jezeli ta osoba jest jeszcze przed tym sakramentem, czyli ma mniej niz 16 lat
        bodajze. U nas w rodzinie tez byl taki przypadek, ale deklarowalo sie, ze do
        bierzmowania sie przystapi.
    • dawida26 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 09:05
      u nas niepotrzebny był akt bierzmowania tylko akt chrztu.
      • mamcia15 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 09:34
        Hej
        Ja ostatnio tj. 27 sierpnia chrzciłam synka.
        Najprawdopodobniej wymagane jest bierzmowanie do chrztu ale nikt przynajmniej u
        mnie nie wymagał potwierdzenia na bierzmowanie.
        Kazdy z chrzestnych otrzymał karteczkę na której musiał sie podpisać proboszcz
        parafii do której nalezeli. Na karteczce było napisane, że chrzestna/chrzestny
        biorą odpowiedzialnosć za wychowywanie w wierze katolickiej.
        Innymi dokumentami był akt ślubu i karteczki do spowiedzi, które musiał
        podpisac ksiadz spowiadajacy.Dla mnie to parodia takie biurokractwo w kosciele
        aha no i bez ślubu koscielnego dziecka by nam nie ochrzcili ale chrzestni mogli
        być bez bierzmowania.No i gdzie tu sens i logika.
    • maxima13 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 09:15
      MOŻE BYĆ CHRZESTNĄ!!!!!!!!!!!! Właśnie wczoraj chrzciłam moją córeczkę. Matką
      chrzestną została moja siostrzenica, która ma 15 lat i nie ma jeszcze
      bierzmowania. Musiała miec zaświadczenie ze swojej parafii ze jest praktykującą
      katoliczką i przejść nauki przed chrztem. Nasz proboszcz powiedział ze jesli
      jej proboszcz wystawi takie zaswidczenie to on nie ma prawa się sprzeciwiać.
      Ponadto dowiedziałam sie ze może matka tej chrzestnej stać w kościele obok niej
      i za nią świadczyć - wtedy ksiądz w ogole nie ma prawa odmówić !!!! Powodzenia !
      • drops27 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 09:46
        Ja musiałam dostarczyc tylko katreczke o spowiedzi i nikt mnie nie pytal czy
        byli chrzczeni czy bierzmowani. Co parafia to obyczaj. Idz do ksiedza zalatwic
        chrzest i poczekaj co ci powie, jezeli nie bedzie pytal to widocznie go to nie
        interesuje. Nasz proboszcz dajac mi karteczki powiedzial, ze musze je przyniesc
        bo chce wiedziec czy rodzice chrzestni nie rzucaja kamieniami w Kościółsmile
        • kikaaaa Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 09:57
          Chrzciłam niedawno córkę i ksiądz dał mi tylko karteczki do spowiedzi dla
          rodziców i chrzesnych i kazał przynieść przed mszą, pytal tylko o adresy nasze i
          chrzesnych i datę naszego ślubu i gdzie sie odbył.
          O nic więce nie pytał,
          idź i się nie wychylaj jak będzie wymagał to wtedy będziesz sie martwić
          powodzenia
          • mama_idy Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 10:44
            Matka chrzestna mojej córki (siostra mojego męża) jest ochrzczona w kościele
            prawosławnym, tam nie ma oddzielnie sakramentu bierzmowania. Nie było żadnych
            problemów z chrztem. Wszystko zależy od dobrej woli księdza.
    • mmaadzia Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 11:21
      Kończę właśnie studia teologiczne i z mojej wiedzy wynika że chrzestna powinna mieć bierzmowanie, są może wyjątki ale i na nie prawo kanoniczne ma swoje "sposoby" Poniżej masz zacytowany rozdział Prawa kanonicznego dotyczącego chrztu:
      Rozdział IV
      CHRZESTNI
      Kan. 872 - Przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego. Ma on dorosłemu towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, a dziecko wraz z rodzicami przedstawiać do chrztu oraz pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki.
      Kan. 873 - Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych.
      Kan. 874 -
      § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:
      1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;
      2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;
      3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić;
      4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;
      5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.
      § 2. Ochrzczony, należący do niekatolickiej wspólnoty kościelnej, może być dopuszczony tylko razem z chrzestnym katolikiem i to jedynie jako świadek chrztu.
      Jest to więc szczegółowa informacja, życzę powodzenia i dobrych wyborów tak ważnych osób dla Twojego dziecka.
      • maga785 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 11:39
        Sprawdź jeszcze tutaj:
        www.kkbids.episkopat.pl/dokumentydlep/chrzest.htm
        • elik_78 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 14:35
          a przed chrztem mojego synka nikt nawet nie dostal kartek do spowiedzi,
          potrzebny byl tylko akt urodzenia dziecka.Ale widac, że w każdej parafii jest
          inaczej.
      • drops27 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 18:54
        A czy według prawa kanonicznego pary bez sakramentu małżeństwa mogą chcić
        dzieci?
        • zona_mi Drops27 27.09.06, 20:28
          Czy każde dziecko może być ochrzczone? Czego się wymaga do godziwości chrztu?

Zdatnym do przyjęcia tego sakramentu jest każdy jeszcze nie ochrzczony, stąd
          też należy być otwartym na wszystkie dzieci zgłaszane przez rodziców czy
          prawnych opiekunów, proszących w ich imieniu o chrzest św. Nie należy jednak
          zapominać o konieczności wzięcia odpowiedzialności za wychowanie w wierze
          ochrzczonego dziecka. Mając to na względzie Prawodawca kościelny wprowadził, co
          do godziwości chrztu, następujące zalecenia :

nie udzielać chrztu św. małym dzieciom bez wiedzy ich rodziców lub prawnych
          opiekunów, lub wbrew ich woli;

jeśli rodzice są połączeni związkiem cywilnym, duszpasterz powinien starać się
          doprowadzić ich do zawarcia małżeństwa sakramentalnego przed chrztem dziecka;

gdy żyjący w związku cywilnym wyraźnie odmawiają zawarcia małżeństwa
          sakramentalnego lub nie mogą tego uczynić z powodu przeszkód kanonicznych,
          duszpasterz ma obowiązek żądać na piśmie od rodziców dziecka i chrzestnych
          oświadczenia, że zobowiązują się wychować dziecko w wierze katolickiej;

jeśli jeden z rodziców dziecka jest wierzący a drugi nie, dziecko należy
          ochrzcić na wyraźną prośbę jednego z nich;

w zetknięciu się z trudnymi problemami z zakresu chrztu, duszpasterz czując się
          odpowiedzialny przed Bogiem za owoce łaski tego sakramentu, powinien
          poszczególne wypadki dokładnie analizować przed podjęciem ostatecznej decyzji,
          a w razie uzasadnionej potrzeby zwrócić się do Biskupa ordynariusza (por. kan.
          868§1 KPK).
    • beatazet Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 17:48
      Witam.
      Z tego co wiem, prawnie tak ,ale wszytko zalezy od księdza.
      Jeżeli też ksiądz z parafi chrzestnej wystawi jej zaswiadczenie , ze może pełnic
      obowiązki chrzestnej to drugi ksiądz nie będzie pytał o bierzmowanie.
      Takie zaswiadczenie najprawdopodobniej będzie wymagane od chrzestnych.
      Spowiedź też róznie.
      jak nie szukaj innej parafii ( w której ksiądz może chcieć pozwolenie od księdza
      z Twojej parafii i kółko się zamyka smile
    • jakw Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 18:48
      Nie wiem jak to jest w przypadku osób tzw. małoletnich, ale jeśli siostra jest
      dorosła, to zapewne powinna uzupełnić ten sakrament (na pewno jest taka
      możliwość)
    • kinn26 Re: Problem z chrzcinami 25.09.06, 21:43
      W tym tygodniu idziemy do księdza, jak wrócimy opowiem Wam jak było.
      • moniaolsz Re: Problem z chrzcinami 27.09.06, 17:04
        Nasz maly bedzie chrzczony za dwa tygodnie, chrzestna Krzysia wprawdzie jest
        bierzmowana ale nikt ja o to nie pytal. Miala dostarczyc zaswiadczenie z
        kosciola, poszla do kancelarii i starsza zakonnica zapytala sie ja tylko czy
        jest parafianka i czy przyjmuja ksiedza po koledzie. Wypisala jej zaswiadczenie
        bez sprawdzania czy byla bierzmowana.

--
        Krzyś
        img157.imageshack.us/img157/5893/naszanio322ekbm6.jpg
    • ko_a Re: Problem z chrzcinami 27.09.06, 18:16
      My w niedziel chrzcilismy nasza coreczke. W kosciele nikt nie chcial zadnych
      zaswiadczen, zapytali tylko jakiego wyznania sa chrzesni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka