Dodaj do ulubionych

mycie pupy

05.10.06, 19:01
Za niecały miesiąc będę mamą. Studiując książki, gazety, fora internetowe nie
znalazłam informacji jak trzyma się maleństwo myjąc mu pupę pod kranem. Czy
wystarczy położyć na przedramieniu chwytając za brzuszek. Jak to robicie??
Obserwuj wątek
    • ulfa Re: mycie pupy 05.10.06, 19:48
      Ja pupę myję wieczorem w czasie kąpieli. W dzień wycieram synka chusteczkami
    • monique595 Re: mycie pupy 05.10.06, 19:55
      Ja myję pupę przy każdej zmianie pieluszki ale używam do tego dużych płatków
      higienicznych np. firmy clinic - dzidziuś lub bella, wodę mam w miseczce. Myślę,
      że to w zupełności wystarczy. Potem smaruję kremem i to wszystko. Pupcia
      gładziutka, zero odparzeń. Poza tym kąpię malucha codziennie.
      Na początku będziesz zmieniała pieluszki co jakieś 2 godziny, sorry ale nie
      wydaje mi się żeby noszenie Maleństwa pod kran za każdym razem było dobrym
      pomysłem, dziecko może się przestraszyć. Pozdrawam.
      • twarz2 Re: mycie pupy 05.10.06, 19:58
        U mnie było tak jak napisałaś - pupa pod kran i gotowe smile A jak trzymac maluszka
        - nie ma co teoretyzować, sama zobaczysz jak będzie Ci i dziecku najwygodniejsmile
        Intuicja Ci podpowie.
        • wojtek.anna Re: mycie pupy 06.10.06, 20:25
          Ja mam córcię 6 tygodniową i po każdej zmianie pieluszki myję gazą z wodą z
          mydełkiem dla dzieci,i pupa jest ładna,nie wyobrażam jak bym myła pod kranem.
    • madzialu Re: mycie pupy 05.10.06, 19:59
      Mój synek ma 3 miesiące a ja jeszcze nie odwazyłabym się chyba włożyc go pod
      kran... Położne w szpitalu tak fajnie to robiły, może Ci pokażą.
    • agastrusia Re: mycie pupy 05.10.06, 20:07
      Zwyczajnie na dłoni - dopuki jest małe a potem pod paszki.
      • agastrusia Re: mycie pupy 06.10.06, 09:11
        Oczywiście też używamy chusteczk bo nie każda sytuacja wymaga niesienia pod
        kran. Jeśli zdaży się grubsza sprawa łatwiej i szybciej jest mi umyć dziecko pod
        kranem.
    • monikzy Re: mycie pupy 05.10.06, 20:08
      Ja w ciągu dnia myje chusteczkami pielęgnacyjnymi, jest prosto, wygodnie i synek
      jest zadowolony, a wieczorem kąpie go codziennie. Mycie pod kranem jest dla mnie
      niewyobrażalne!
    • kosmitka06 Re: mycie pupy 05.10.06, 20:17
      Ja nie myję swojemu dziecku pupy pod kranem- po prostu nie wyobrażam sobie tego.
      Przy każdej zmianie pieluszki używam chusteczek nawilzajacych (dzidzius), jak
      dla mnie super sprawa. Pozniej przecieram wacikiem nasączonym oliwka dla dzieci.
    • pmierzow Re: mycie pupy 05.10.06, 21:29
      Ja przewijam przed jedzeniem, wiec Maly jest i tak ciezko obrazony i rozzalony,
      ze jedzenie sie opoznia, gdybym go jeszcze niosla pod kran, to chyba by mi nie
      wybaczyl... Uzywam chusteczek (Bambino, albo Pampers), potem krem i juz:
      szybko, sprawnie a pupa bez odparzen.
      • piegusie proste jest mycie pupy!! 05.10.06, 22:23
        od urodzenia myję synkowi pupcię pod kranem, od chusteczek mial uczulenie. Poza
        tym pupa wypłukana pod bieżącą wodą wydaje mi sie bardziej doczyszczona, że tak
        powiem. Synek leży twarzyczką w dół na mojej lewej ręce, moja reka jest pod
        jego paszkami, a prawą "obsługuję" pupę. Jestem pewna, że intuicja Ci podpowie
        dokładną "instrukcje", a dla pewnosci poproś położną w szpitalu lub
        pielęgniarkę środowiskową, która będzie u Ciebie na wizycie
      • zu2ka Re: mycie pupy 06.10.06, 08:09
        NA początku wycierałam chusteczkami np Pampers, Nivea. A tak od 3 msc przemywam
        tyłek gazą namoczoną w wodzie, a po kupce pod kran.
    • dorianne.gray Re: mycie pupy 05.10.06, 22:22
      Ładuję młodego pod kran jak się jakoś koncertowo osra po pachy wink
      Na co dzień używam chusteczek (na wyjścia i w nocy jak mi się nic nie chce) i
      wacików + woda w miseczce (kranówa). Pupa bez odparzeń smile
    • mamulinka2 Re: mycie pupy 06.10.06, 09:17
      ja też uważam że bieganie z dzidziusiem pod kran za kazdym razem to nie jest
      dobry pomysł - pamietaj że nie wiesz jak będziesz sie czuła po porodzie - mnie
      powrót do formy zajął troche czasu! Ja od poczatku uzywałam chusteczek
      nawilzonych i kremu
      Pozdrawiam i powodzenia
      • lidkaaa Re: mycie pupy 06.10.06, 13:46
        Ja tylko dodam,że nawet przy używaniu chusteczek,warto maleństwu wytrzec pupę
        do sucha tetrą.dzię,i temu unikniesz odparzeń.Ja pod kran niosę jak kupa poleci
        pod paszki smile A zdarza sie... smile
        Powodzenia!
    • an_ni Re: mycie pupy 06.10.06, 13:49
      noworodek bedzie sie bal wody, wygibasow pod kranem
      zreszta zobaczysz przy pierwszej kapieli
      zapytaj poloznych co i jak , to ci pokaza
      ale polecam przemywanie wacikami z mydlem i woda a nie chusteczkami szczegolnie
      delikatnej skory noworodka
      jesli tylko bedzie ci sie chcialo ...
      • agastrusia Re: mycie pupy 06.10.06, 20:33
        Jakoś nie przypominam sobie aby moje bobo bało się wody czy też wogule kranu i
        zlewu wink
    • visenna2 Re: mycie pupy 06.10.06, 14:06
      Polecam wodę w miseczce + waciki.
      Ja sobie nie wyobrażam mycia pupy pod kranem, może dlatego że mem dziewczynkę,
      a u dziewczynek trzeba jednak trochę podłubać żeby doczyścićsmile))
      • naturella Re: mycie pupy 06.10.06, 20:37
        Noworodek chyba nie ma tej pupy niewyobrażalnie brudnejsmile Mojego synka noszę
        pod kran od czasu, jak skończył mniej więcej pół roku, siuśki już konkretnie
        pachną, nie mówiąc o kupalu. Teraz sadzam go na brzegu umywalki i myję, potem
        spłukuję i gotowe. Chusteczkami nie da się pupy tak doczyścić.
        • agastrusia Oj zdziwiłabyś się 07.10.06, 10:36
          Jak Kacperek był na nutramigenie to kupki robił dość spore i znacznie łatwiej i
          szybciej było go wsadzić pod kran niż bawić się chusteczkami, których musiałabym
          zużyć chyba całe opakowanie aby doczyścić dziecko.
    • sineira Re: mycie pupy 06.10.06, 20:45
      Mycie pod kranem to piękna rzeczsmile
      Odpowiedni chwyt i pozycję wynajdziesz sobie sama, ja to robię zupełnie inaczej
      niż mąż, więc chyba nie ma jedynej słusznej metody.
      Na początku łatwiej jest używać wacików, na kran przyjdzie czas, kiedy już
      oswoisz się z dzieckiem i nie będziesz się bała go upuścić.
    • joanna29 Re: mycie pupy 07.10.06, 11:38
      Jak była kupa mały od urodzenia ladował po dkranem z pupą. Obracałam go na
      wszyskie strony tak żeby dobrze umyc pupę. Chusteczek, przy kilku próbach
      obejscia się bez kramu, zużywałam tony chcąc żeby dobrze wytrzeć pupę. Zresztą
      nie uzywałam w ogóle wanienki dla dzieci. Do 1 miesiaca kapałam małego pod
      kranem w umywalne (tak jak to robiły połozne w szpitalu), teraz uzywam
      foczki/delfinka w duzej wannie. Mały jeszcze ani razu nie prostował podczas
      kąpieli.
      Nie latam z małym pod umywalnę, bo przebiwram pieluszkę w łazience na pralce.
      Jest mi tak znacznie wygodniej niż przewijak na łożeczku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka