Dodaj do ulubionych

brak pokarmu po cesarce

20.10.06, 20:04
dziewczyny, pocieszcie.Moja kolezanka wczoraj miala cesarke, do dzis nie ma
pokarmu, czy to sie mzoe jeszcze zmienic?co powinna robic?jak moge ja pocieszyc?
Obserwuj wątek
    • kasia2705 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:07
      Oj, nie od razu! Ja pokarm dostalam po 3 dobach po cc, to normalne, grunt aby
      dziecko czesto przystawiac - zaspokaja to Jego potrzebe ssania i stymuluje
      produkcje mleka, bo na poczatku dziecko NIE JEST GLODNE i nic mu nie bedzie jak
      sie nie naje "do syta". Poza tym malusienki zoladek i tak zmiesci tylko pare
      ml. Niech sie kolezanka nie martwi tylko daje maluszkowi ssac do woli, nawet
      24h/dobe wink
      No i gratulacje!
      • monique595 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:38
        Zgadzam się. Grunt to spokój, nie ma się co stresować, mleczko na pewno się
        pojawi. U mnie pojawiło się na 4 dobę, synek leżał chory w inkubatorze, mleko
        ściągałam laktatorem co 2 godziny. Piłam herbatkę Hippa dla kobiet karmiących,
        jest też herbatka herbapolu fito mix-fix ale myślę, że częste przystawianie
        małego Ssaka powinno wystarczyć. I najważniejsze - mleko powstaje w głowie -
        jeśli ktoś chce karmić dziecko to będzie trzeba sobie powtarzać będę karmić moje
        maleństwo, chcę karmić itp a nie o matko nie ma mleka co to będzie, jestem do
        niczego. Głowa do góry. Pozdrawiam.
        • beniusia79 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 21:24
          u mnie mleko pojawilo sie w 4 dobie. nie ma po co panikowac. trzeba tylko dzidzie przystawiac co 2 godzinki do cyca, zeby mleczko sie pojawilo smile
    • moreno500 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:39
      i po normalnym porodzie pokarm może się pojawić np. po 3 dniach. po prostu
      przystawiać do piersi. jak piersi widzą, że jest zapotrzebowanie, to produkują.
      ja po cc karmię już 8 miesiąc.
    • anika772 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:45
      nich jak najczesciej przystawia malucha i niech go nie pozwoli nakarmic do
      pełna pielegniarkom! tylko tyle, zeby najgorszy głodek zatkac i znow do cyca.
      ja tak robiłam i karmie juz7 mies, na pewno jej sie uda. ale pielegniarek
      musialam pilnowac, bo im chyba wygodniej zatankowac dziecko do pełna i miec
      spokój
    • mika_p Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:52
      A ma siarę?
      Poczytaj, i streść młodej mamie co nieco z opowieści Fizuli, akurat ona się zna:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=44686136&a=44819287
    • bluebebe Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 21:10
      nie ma takiej opcji, żeby nie nieć po porodzie pokarmu!
      Nie jest to związane ze sposobem urodzenia dziecka, bo mleko tworzy się już w
      ciąży, ok 16 tyg. a za jego produkcję odpowedzialny jest spadek estrogenów i
      progesteronu, który odbywa się po oddzieleniu łozyska po porodzie (to w
      uproszczeniu) a pozostanie na wysokim poziomie prolaktyny (któa jest
      odpowiedzialna za tworzenie się mleka i obecność oksytocyny (która jest
      odpowiedzialna za wypływ mleka).
      W ciąży koleżanka była? Była.
      Łożysko miała oddzielone od macicy? Miała, niezależnie od sposobu porodu.
      Więc pokarm jestsmile
      • blanez16 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 22:42
        Teorie zawsze są fajne, bo proste. Ja pierwsze krople siary miałam w ósmej
        dobie po cc. W piątej dobie zagłodzonemu dziecku pani doktor zaordynowała
        kroplówkę.
        • bluebebe blanez 21.10.06, 13:20
          musiałas koszmar przeżyćsad
          nie jest moim celem wywlekanie co było nie tak, bo i tak nie cofniemy
          przeszłości, ale domyślam się, że po porodzie nikogo przy Tobie nie było, kto
          pokazałby Ci jak przystawić dziecko i opowiedział o filozofii laktacji chociaż
          kilka zdań.
          Co to znaczy "pierwsze krople siary miałam w ósmej dobie"? Czy to znaczy, że
          wtedy dopiero wypłynęły na wierzch? Przecią one są w środku już od dawna.
          Pytanie tylko dlaczego nie wypływały? Mógł być zaburzony wypływ (oksytocya),
          mogło być dziecko źle do piersi przystawiane, o czym skołowana matka ma prawo
          nie wiedzieć. Jest kilka tego przyczyn.
          Przykro mi gdy czytam takie historie, gdyż sama rodziłam w szpitalu pro-
          butelkowym, gdzie mówiono mamom, że nie mają pokarmu i straszono, że dziecko
          dostanie kroplówkę. Szkoda gadać.
          • blanez16 Re: blanez 22.10.06, 11:43
            Napisałam na priv.
    • asia0212 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 22:31
      Rodziłam siłami natury,pokarm pojawił się w piersiach na 4 dobę.Przystawiałam
      córkę do pustych piersi by pobudzić laktację i następnie dawałam butlę.Gdy
      pokarmu przybyło butlę odstawiłam.Życzę koleżance wytrwałości.
      • bastet7 Re: brak pokarmu po cesarce 21.10.06, 17:16
        Moja córka przy pustych piersiach chwilę possała, z potek w ryk - że nic nie
        leci. I nie było sposobu, bo ryczała, póki nie dostała jedzenia (z butelki).
        Zresztą położne nawet nie nalegały na karmienie piersią, musiałam się domagać,
        zeby przed każdym karmieniem dawały mi do piersi. Czasami przynosiły.
        Pokarm po sn pojawił się w 5-tej dobie, a i tak w ilościach niedużych. Ale
        mała, jak już się nauczyła ssać piers, to wcale nie po to, by jeść, ale by
        traktować ją jak smoczek. Wniosek: każde karmienie: przystawianie do piersi,
        mała possie, czasami nawet coś wypije, a potem: sztucvzny pokarm z butelki.
        Nawt sciągnąc nie mogę, bo prpawie nic nie leci. Nie wiem, co to nawał
        pokrmu... ani twarde piersi. Także różnie z tym pokarmem bywa.
        • moreno500 Re: brak pokarmu po cesarce 21.10.06, 17:36
          wszystko zależy od determinacji matki. nie można podawać dziecku butli, jeśli
          chce się karmić piersią. w takiej sytuacji dokarmia się strzykawką,
          kieliszkiem, sondą. można np. przykleić sondę do piersi, podać do ssania pierś
          a przez sondę wpuszczać mleko. tym sposobem pierś jest pobudzana do produkcji,
          a dziecko spokojne i najedzone. piszesz, że pojawiło się mało - zawsze się
          pojawia mało, dopiero jak dziecko ssie (a Twoje ssało mało, bo jadło z butli i
          już mu się męczyć z piersią nie chciało), to mleka przybywa. także z pokarmem
          jest zawsze tak samo: jest zapotrzebowanie, jest pokarm. widziałaś suczkę,
          która się oszczeniła i nie miała pokarmu? my też jesteśmy zwierzątkami.
    • wojtek.anna Re: brak pokarmu po cesarce 21.10.06, 21:53
      Cześc
      Też mniałam 2 miesiące temu cc i nie mniałam pokarmu,ale dostawiałam do cyca
      jak tylko się dało,aby wywołać laktację.Po wyjściu ze szpitala mniałam taki
      nawał,że gdyby nie ściągaczka to bym oszalała z bólu.Jak chce karmić to mleko
      będzie.Pozdrawiam.
      • mamakrzysia4 Re: brak pokarmu po cesarce 21.10.06, 23:29
        hej, ja też mialam cc. Pokarm pojawił się w 3 dobie było ciężko z
        przystawianiem i ilością pokarmu też dół psychiczny ale nastawiłam się że nie
        poddam się tak łatwo i ... karmie do dziś a Krzyś ma już ponad 7 msc.
        Powodzenia i trzeba troche czasu i luzu
        • oda100 Re: brak pokarmu po cesarce 22.10.06, 15:23
          pokarm mialam w 4 dobie (o ile pamietam po zwazeniu bylo 50 mlz jednej piersi),
          oczywiscie przez 4 dni maly byl przystawiany i siara byla na pewno, przy
          wazeniu zawsze bylo + pare mililitrow. Kilka razy dokarmilam go. Karmie 15
          miesiecy, do 6 miesiaca tylko piersia.
          • majan2 Re: brak pokarmu po cesarce 22.10.06, 22:17
            Ja pierwsze 3 doby prawie non stop odciagalam pokarm laktatorem aby pobudzic
            dizlanaie piersi i karmie juz rok, a pierwsze 6 miesyc tylko na piersi, warto
            sie pomeczyc na pocztaku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka