gajagaja1 20.10.06, 20:04 dziewczyny, pocieszcie.Moja kolezanka wczoraj miala cesarke, do dzis nie ma pokarmu, czy to sie mzoe jeszcze zmienic?co powinna robic?jak moge ja pocieszyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia2705 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:07 Oj, nie od razu! Ja pokarm dostalam po 3 dobach po cc, to normalne, grunt aby dziecko czesto przystawiac - zaspokaja to Jego potrzebe ssania i stymuluje produkcje mleka, bo na poczatku dziecko NIE JEST GLODNE i nic mu nie bedzie jak sie nie naje "do syta". Poza tym malusienki zoladek i tak zmiesci tylko pare ml. Niech sie kolezanka nie martwi tylko daje maluszkowi ssac do woli, nawet 24h/dobe No i gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
monique595 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:38 Zgadzam się. Grunt to spokój, nie ma się co stresować, mleczko na pewno się pojawi. U mnie pojawiło się na 4 dobę, synek leżał chory w inkubatorze, mleko ściągałam laktatorem co 2 godziny. Piłam herbatkę Hippa dla kobiet karmiących, jest też herbatka herbapolu fito mix-fix ale myślę, że częste przystawianie małego Ssaka powinno wystarczyć. I najważniejsze - mleko powstaje w głowie - jeśli ktoś chce karmić dziecko to będzie trzeba sobie powtarzać będę karmić moje maleństwo, chcę karmić itp a nie o matko nie ma mleka co to będzie, jestem do niczego. Głowa do góry. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 21:24 u mnie mleko pojawilo sie w 4 dobie. nie ma po co panikowac. trzeba tylko dzidzie przystawiac co 2 godzinki do cyca, zeby mleczko sie pojawilo Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:39 i po normalnym porodzie pokarm może się pojawić np. po 3 dniach. po prostu przystawiać do piersi. jak piersi widzą, że jest zapotrzebowanie, to produkują. ja po cc karmię już 8 miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:45 nich jak najczesciej przystawia malucha i niech go nie pozwoli nakarmic do pełna pielegniarkom! tylko tyle, zeby najgorszy głodek zatkac i znow do cyca. ja tak robiłam i karmie juz7 mies, na pewno jej sie uda. ale pielegniarek musialam pilnowac, bo im chyba wygodniej zatankowac dziecko do pełna i miec spokój Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 20:52 A ma siarę? Poczytaj, i streść młodej mamie co nieco z opowieści Fizuli, akurat ona się zna: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=44686136&a=44819287 Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 21:10 nie ma takiej opcji, żeby nie nieć po porodzie pokarmu! Nie jest to związane ze sposobem urodzenia dziecka, bo mleko tworzy się już w ciąży, ok 16 tyg. a za jego produkcję odpowedzialny jest spadek estrogenów i progesteronu, który odbywa się po oddzieleniu łozyska po porodzie (to w uproszczeniu) a pozostanie na wysokim poziomie prolaktyny (któa jest odpowiedzialna za tworzenie się mleka i obecność oksytocyny (która jest odpowiedzialna za wypływ mleka). W ciąży koleżanka była? Była. Łożysko miała oddzielone od macicy? Miała, niezależnie od sposobu porodu. Więc pokarm jest Odpowiedz Link Zgłoś
blanez16 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 22:42 Teorie zawsze są fajne, bo proste. Ja pierwsze krople siary miałam w ósmej dobie po cc. W piątej dobie zagłodzonemu dziecku pani doktor zaordynowała kroplówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bluebebe blanez 21.10.06, 13:20 musiałas koszmar przeżyć nie jest moim celem wywlekanie co było nie tak, bo i tak nie cofniemy przeszłości, ale domyślam się, że po porodzie nikogo przy Tobie nie było, kto pokazałby Ci jak przystawić dziecko i opowiedział o filozofii laktacji chociaż kilka zdań. Co to znaczy "pierwsze krople siary miałam w ósmej dobie"? Czy to znaczy, że wtedy dopiero wypłynęły na wierzch? Przecią one są w środku już od dawna. Pytanie tylko dlaczego nie wypływały? Mógł być zaburzony wypływ (oksytocya), mogło być dziecko źle do piersi przystawiane, o czym skołowana matka ma prawo nie wiedzieć. Jest kilka tego przyczyn. Przykro mi gdy czytam takie historie, gdyż sama rodziłam w szpitalu pro- butelkowym, gdzie mówiono mamom, że nie mają pokarmu i straszono, że dziecko dostanie kroplówkę. Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: brak pokarmu po cesarce 20.10.06, 22:31 Rodziłam siłami natury,pokarm pojawił się w piersiach na 4 dobę.Przystawiałam córkę do pustych piersi by pobudzić laktację i następnie dawałam butlę.Gdy pokarmu przybyło butlę odstawiłam.Życzę koleżance wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
bastet7 Re: brak pokarmu po cesarce 21.10.06, 17:16 Moja córka przy pustych piersiach chwilę possała, z potek w ryk - że nic nie leci. I nie było sposobu, bo ryczała, póki nie dostała jedzenia (z butelki). Zresztą położne nawet nie nalegały na karmienie piersią, musiałam się domagać, zeby przed każdym karmieniem dawały mi do piersi. Czasami przynosiły. Pokarm po sn pojawił się w 5-tej dobie, a i tak w ilościach niedużych. Ale mała, jak już się nauczyła ssać piers, to wcale nie po to, by jeść, ale by traktować ją jak smoczek. Wniosek: każde karmienie: przystawianie do piersi, mała possie, czasami nawet coś wypije, a potem: sztucvzny pokarm z butelki. Nawt sciągnąc nie mogę, bo prpawie nic nie leci. Nie wiem, co to nawał pokrmu... ani twarde piersi. Także różnie z tym pokarmem bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: brak pokarmu po cesarce 21.10.06, 17:36 wszystko zależy od determinacji matki. nie można podawać dziecku butli, jeśli chce się karmić piersią. w takiej sytuacji dokarmia się strzykawką, kieliszkiem, sondą. można np. przykleić sondę do piersi, podać do ssania pierś a przez sondę wpuszczać mleko. tym sposobem pierś jest pobudzana do produkcji, a dziecko spokojne i najedzone. piszesz, że pojawiło się mało - zawsze się pojawia mało, dopiero jak dziecko ssie (a Twoje ssało mało, bo jadło z butli i już mu się męczyć z piersią nie chciało), to mleka przybywa. także z pokarmem jest zawsze tak samo: jest zapotrzebowanie, jest pokarm. widziałaś suczkę, która się oszczeniła i nie miała pokarmu? my też jesteśmy zwierzątkami. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek.anna Re: brak pokarmu po cesarce 21.10.06, 21:53 Cześc Też mniałam 2 miesiące temu cc i nie mniałam pokarmu,ale dostawiałam do cyca jak tylko się dało,aby wywołać laktację.Po wyjściu ze szpitala mniałam taki nawał,że gdyby nie ściągaczka to bym oszalała z bólu.Jak chce karmić to mleko będzie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: brak pokarmu po cesarce 21.10.06, 23:29 hej, ja też mialam cc. Pokarm pojawił się w 3 dobie było ciężko z przystawianiem i ilością pokarmu też dół psychiczny ale nastawiłam się że nie poddam się tak łatwo i ... karmie do dziś a Krzyś ma już ponad 7 msc. Powodzenia i trzeba troche czasu i luzu Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: brak pokarmu po cesarce 22.10.06, 15:23 pokarm mialam w 4 dobie (o ile pamietam po zwazeniu bylo 50 mlz jednej piersi), oczywiscie przez 4 dni maly byl przystawiany i siara byla na pewno, przy wazeniu zawsze bylo + pare mililitrow. Kilka razy dokarmilam go. Karmie 15 miesiecy, do 6 miesiaca tylko piersia. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: brak pokarmu po cesarce 22.10.06, 22:17 Ja pierwsze 3 doby prawie non stop odciagalam pokarm laktatorem aby pobudzic dizlanaie piersi i karmie juz rok, a pierwsze 6 miesyc tylko na piersi, warto sie pomeczyc na pocztaku. Odpowiedz Link Zgłoś