Dodaj do ulubionych

Zęby, wymioty, temperatura - co robić?

02.11.06, 11:52
Syn ma skończone 7 miesięcy. Jakieś 2-3 tygodnie temu pediatra powiedział, że
lada dzień powinny wyjść małemu górne zęby. Do tej pory nic się nie działo aż
tu w sobotę mały zaczął wymiotować. Od soboty codziennie raz lub dwa razy
wymiotuje. Od wczoraj ma temperaturę (do 39,6), prawie nie je (tylko w nocy
pierś, w dzień toleruje owoce i soki). Daję małemu panadol, ale on działa na
krótko (albo i nie).Byliśmy w nocy u lekarza, powiedział, że to zęby, bo
żadnej infekcji on nie widzi. Dziś czekam na domową wizytę. Powiedzcie mi ile
to może potrwać??? (chodzi mi oczywiście o ząbkowanie). Nie mogę patrzeć jak
mały się męczy. I tak dobrze, że dużo śpi. Jak zbić małemu temp.? Wiem, że
można go wykąpać w zimnej wodzie ale co to znaczy zimna??? Prosto z kranu czy
o temp. 32 stopni?
Z góry dziękuję za wszelkie rady (i czekam na nie z niecierpliwością)
Obserwuj wątek
    • brunette23 Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 11:56
      nurofen w syropie dla dzieci, zbije temperaturę i bardzo dobrze usmierzy ból
      towarzyszący ząbkowaniu i Mały może bedzie lepiej jadł bez bólu... u nas się
      sprawdził rewelacyjnie właśnie na ból podczas wychodzenia ząbków, bo innych
      rewolucji nie mieliśmy... pozdrawiamy! smile
    • renia1807 Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 12:08
      Absolutnie nie wkładaj go do zimnej wody bo dostanie szoku !Żeby obniżyć temp.
      wkłada sie do wody o temp. odpowiadającej temp, ciała a potem powoli dolewa sie
      chlodniejszą wodę.Mnie się wydajeże ta wysoka temp. u twojego synka to nie
      będzie od zębów. U mnie było podobnie ,wysoka gorączka i zero innych objawów, a
      dziąsła górne były jak banie ale potem okazało się że to gardło.Przy gardle
      dzici właśnie wymiotują .Panadol słabo obniża gorączkę lepszy jest nurofen.Ja
      też podawałam panadol i nie mogłam zbić temp. w końcu trafiłyśmy do szpitala.
      • anettaa1 Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 12:32
        Nie sądze ze to od zebów,dzieci wtedy nie wymiotują,gdyby była sama goraczka to
        mozna by było jezcze tak mysleć.Moze to grypa jelitowa,uwazaj zeby sie nie
        odwodnił,dobrze ze wezwalas lekarza.
    • ulfa Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 14:54
      Przed chwilą wyszła lekarka. Powiedziała, że nie wie co jest małemu. Gardło,
      nos,płuca, oskrzela, brzuszek są w porządku. Jej zdaniem jest to reakcja na
      zęby,ale... mamy zbijać temperaturę i czekać....Jutro mamy zrobić badanie moczu
      A mały płacze, pcha rączki do buzi, nie chce jeść. Czy wasze dzieci też tak
      miały? Jak sobie poradziłyście?
    • mamainki Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 15:06
      Wiesz co ja miałam podobnie.Tylko u mnie zamiast wymiotów była biegunka.Ja
      stosowałam IBUFEN w syropie, orsalid od odwodnienia i lek typowy na biegunkę
      którego nazwy nie pamietam.Córka tez nie chciała jesc wiec karmiłam ja
      strzykawka.Spróbuj moze i twojemu synkowi to pomoze.Powodzenia.
      • ulfa Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 15:10
        A wiadomo od czego córka tak miała??? To były zęby?
    • mamusia79 Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 15:10
      Współczucia. Ja podaję nurofen, pomaga bardzo szybko. Wymiotów nie mieliśmy.
      Ale każde zęby wychodzą małej inaczej. Najgorsze były dolne dwójki, póki co.
      Mamy już górne jedynki, teraz wychodzą dwójki. Jest spokojniejsza, ale gdyby
      nie ten syrop to byśmy chyba wogóle nie spały. Życzę powodzenia i czekam na
      informację jak wyniki badań. Pozdrawiamsmile
    • mamainki Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 19:04
      Tak to były ząbki.Tak zareagowała na górne jedynki.Ma juz 8 zębów ale tylko te
      tak ciężko szły.A synek jak się czuje.Mineło kilka godzin, moze juz lepiej?
      • ulfa Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 19:30
        Znowu ma temperaturę, ale mniejszą - jakieś 38. Trochę zjadł, nawet się troszkę
        bawi, ale ciągle ma palce w buzi.Widać, że go boli. Teraz podałam mu ibufen i
        mam wrażenie , że lepiej działa niż panadol. Zobaczymy jutro. Lekarka
        powiedziała, że jutro powinno się wszystko wyjaśnić.
        • renia1807 Ulfa 02.11.06, 20:26
          Mojej córeczce niedawno wyrznęły się górne jedynki i powiem ci ,że dziecko było
          nie do poznania.Wprawdzie nie miała temperatury ale strasznie marudziła ,
          wszystko pakowała do buzi, nie mogła spać, czasm w nocy nawet płakała.Nie
          chciała też jeść łyżeczką.Przy dolnych jedynach tak nie było.Teraz kiedy juz
          widać ząbki wszystko się uspokoiło. Zdrowia życzę twojemu synkowi.
    • mamainki Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 21:49
      Zobaczysz to szybko minie.Jeśli malutki dalej wymiotuje podawaj mu dużo płynów
      żeby się nie odwodnił.A co do jedzenia u nas rewelacyjnie sprawdziła się owa
      strzykawka.Wkładaliśmy ja do buzki oe dziąsęłka.Zyczę tobie i synkowi aby to
      swzybko minęło.U nas trwało 3 dni.
    • ulfa Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 22:03
      Dzięki za wsparcie i rady. Ale mam jeszcze jedno pytanie... Co to znaczy dużo
      płynów??? Mały wypija od wczoraj ok 200 ml soku i w nocy je 4 razy z piersi.
      To wystarczy? A jak nie to jak namówić małego na picie???
    • gusia18 Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 22:03
      Daj pyrosal na wszelki wypadek, działa napotnie, przeciwko gorączce i infekcjom
      gardła.
      • ulfa Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 22:06
        Dziś był u mnie lekarz i nic takiego mi nie zapisał. Czy ja mogę sama dać coś
        takiego małemu? To nie wchodzi w jakieś reakcje z lekami przeciwgorączkowymi i
        przeciwbólowymi?
        • moreno500 Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 22:15
          ulfa, a może trzydniówka? my ostatnio mieliśmy 4 dni gorączki, żadnych innych
          objawów i okazało się, że trzydniówka. a też łączyliśmy z zębami.
          • ulfa Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 22:16
            Też tak myślałam, bo temp. ma od wczoraj, ale... wymiotować zaczął w sobotę.
            Chyba, że u małego nałożyło się kilka rzeczy w jednym czasie sad
            • moreno500 Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 22:19
              ale z tmi wymiotami to nie mam pojęciasad((( przy 3-dniówce to tylko gorączka +
              na koniec wysypka
              • ulfa Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 22:21
                Dziś usłyszałam, że organizm w czasie choroby skupia się na walce z nią i nie
                ma już czasu i energii na inne rzeczy np. na trawienie. I dlatego jak mały za
                dużo zje lub wypije to organizm to wyrzuca... Może coś w tym jest.
    • mamainki Re: Zęby, wymioty, temperatura - co robić? 02.11.06, 23:30
      Nie mam pojęcia jak namówić maluszka do częstego picia.Ja mam ten komfort ze
      moja córka pije prosto z kubka i tylko wodę.Po prostu częsciej dawałam jej
      kubeczek.Nie musi to być duza ilość, kilka łyczków wystarczy.Nie odmierzaj mu,
      tylko daj jak najwięcej.Do piersi też możesz przystawiać czesciej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka