Dodaj do ulubionych

pierwsze uśmiechy

06.11.06, 19:12
od kiedy wasze dzieci usmiechaja sie do was? moj synek w srede konczy 7
tygodni i narazie nic a nic... zaczynam sie tym martwic, anoz cos jest nie
tak... mlody byl 2 tygodnie w szpitalu i bardzo cierpial, czy to moze
spowolnic swiadome usmiechanie sie?
Obserwuj wątek
    • pmierzow Re: pierwsze uśmiechy 06.11.06, 19:22
      Wiem, ze na usmiech czeka sie bardzo niecierpliwie, ale spokojnie, tez tak
      mialam: czekalam i czekalam a Synek... po prostu ktoregos dnia zaczal sie
      usmiechac i juz (nie pamietam juz dobrze, ale chyba jak byl starszy od
      Twojego). Dzieci rozwijaja sie roznie, wiec nie ma sensu denerwowac sie tylko
      dlatego bo nie robia czegos "w terminie". Nie sadze, zeby pobyt w szpitalu mial
      wplyw na to, kiedy Maluch zacznie sie usmiechac.
    • iwo78 Re: pierwsze uśmiechy 06.11.06, 19:30
      Ja się doczekałam pierwszego uśmiechu chyba jak mały miał ze dwa miesiące...
      Także spokojnie, jeszcze cię synuś zasypie uśmiechami...
      Pozdrawiamy uśmiechająco..
    • maxima13 Re: pierwsze uśmiechy 06.11.06, 20:02
      Witam! też długo czekałam na pierwszy uśmiech. Zaczeła się usmiechać akurat
      dzień po chrzcinach. Skonczyła wtedy dwa miesiące. Teraz ma 3 m-ce i juz na mój
      widok reaguje uśmiechem i czasami wymsknie jej się jakieś " agu". Te chwile są
      naprawdę piekne smilesmilesmilesmile
    • jolantusia1 Re: pierwsze uśmiechy 06.11.06, 20:04
      jeszcze chwila i bedzie sie usmiac. Cierpliwosci
    • promada Re: pierwsze uśmiechy 06.11.06, 21:05
      mój synek również ma 7tygodni i już doczekałam się pierwszego usmiechu!Uśmichnął
      się również do dziadka ale najbardziej lubi do grzechotki!
    • vharia Re: pierwsze uśmiechy 06.11.06, 22:42
      Akurat moje bardzo wcześnie: córka mając 7 dni (na dźwięk głosu), synek "od
      zawsze" czyli od 1 doby po porodzie (głaskany po głowie). Szczęściara jestem,
      wiem, bo to była niesamowita frajda. Ale słyszałam o dzieciach, które zaczęły
      dopiero poskończeniu 2 miesiecy- to napewno indywidualna sprawa i skoro są
      dzieciaki, które zaniżają średnią (jak moje), to ktoś ja też musi zawyżaćwink Nie
      martw się.
      • niesiah Re: pierwsze uśmiechy 06.11.06, 23:26
        Od pierwszej doby?Hmmm raczej mało prawdopodobne by grymas na buziulce - uśmiech
        był świadomy smile taki efekt wywołują np. gazy.
        U mnie jeden bliźniak uśmiechnął się do mnie coś po 8 tygodniu a drugi w 2-3 dni
        później.
        Każdy dzidziuś rozwija się w swoim tempie nie ma co panikować.
        • vharia Re: pierwsze uśmiechy 07.11.06, 11:22
          Oj, napewno nie świadomy! Ale oba dzieciaki uśmiechały mi się również wtedy,
          kiedy były zadowolone: głównie najedzone, ogrzane itp. Syn widać lubił głaskanie
          po główce, bo tak samo reagował, jak na pełny żołądekwink
          Nie pamiętam kiedy dokładnie uśmiechnęli się na mój widok (świadomie) ale
          napewno dużo, dużo później, bo początkowo dziecko nawet nas nie widzi. Przeszli
          jednak płynnie od uśmiechów z zadowolenia do uśmiechów do mamy.
          W każdym razie nawet jeśli za średnią uważa się drugi miesiąc życia, to i tak
          każde dziecko rozwija się indywidualnie a "średnie" bywają bardzo mylące, nie ma
          się co przejmować.
    • kiro13 Re: pierwsze uśmiechy 07.11.06, 11:39
      moja niunia sie usmiechala prawie zaraz po urodzeniu i wtedy to mi sie wydawalo
      dziwne bo myslalam ze bedzie gdzies po miesiacu dwuch dzieci potrafia zaskoczyc
      • zobrien Re: pierwsze uśmiechy 07.11.06, 11:49
        Pewnie, ze dziwne, bo taki wczesny usmieszek to po prostu praca jelit.
        Swiadomie dzieci sie usmiechaja okolo 5 tygodnia lub pozniej, zalezy od
        egzemplarza.
        • ewa_mewa Re: pierwsze uśmiechy 07.11.06, 11:53
          Świadomie mniej więcej od skończenia miesiąca - wcześniej uśmiechał się przez
          sen ale wiem że to było nieświadomie - jak już ktos napisał wywołuje to praca jelit
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka