Dodaj do ulubionych

Jak poprawic sen 8 miesięczniaka???

08.11.06, 20:38
Witajcie!!!!
Zastanawiam sie gdzie popelnilam blad ze moje dziecko budzi sie nawet przy
najmniejszych szmerach panujacych w otoczeniu. Wszyscy mi mowia ze za cicho
bylo od uraodzenia jak zasypiala i tak sie nauczyla ze kazdy szmer ja wybudza.
Moze to i racja ale jak teraz wybrnac z tego jej przyzwyczajenia????
Czy w wielu 8 miesiecy mozna dziecko stopniowo uczyc do domowych odglosow w
czasie snu tak aby sie z byle czego nie budzila???
Ma ktos moze jakis pomysl lub doswiadczenie?Bede widzieczna za jakas
podpowiedz!!!!
Obserwuj wątek
    • izabellaz1 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 08.11.06, 20:42
      A dzidzia śpi sama w pokoju?
    • domsia25 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 08.11.06, 20:49
      Nie spi w naszej sypialni ale w swoim lozeczku
      • agakowalewska4 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 08.11.06, 20:59
        ja od początku nauczyłam małą zasypiania przy muzyce ma 9 mies.i ostatnio
        zdazyło sie tak ze jak zasypiała to było wszystko wyłączone(cisza}i jak tylko
        zasnęła a cos stuknęło puknęlo to ona się budziła
        moja rada jest taka jezeli będziesz usypiac swoją dzidzie postaraj się zeby cos
        grało (telewizor muzyka cokolwiek) oczywiscie nie za głośno!nie usypiaj po
        cichu moze to byc cięzkie ale działa spróbuj!
        powodzenia zyczę!!
        • izabellaz1 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 08.11.06, 21:05
          Moja córa też od urodzenia zasypiała przy muzyce. Teraz doszło, że "tańczy"
          wolne u męża na rękachsmile Nie śmiejcie się ale ona w minutę (dosłownie) wieczorem
          zasypia przy dwóch piosenkach Aerosmith: Amazing i What It Takessmile
          • izabellaz1 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 08.11.06, 21:06
            A tak mi się przypomniało. Czy pomieszczenie do spania jest wywietrzone i czy
            nie jest w nim za gorąco? Zalecana temperatura w czasie snu to 15 max 18st.
    • waflinka Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 08.11.06, 21:23
      A ja nie uważam że to przez to że jest za cicho w domu. Ja moją małą uczyłam
      spania przy cicho włączonym radiu, krzątaninie w kuchni i takich innych, a i
      tak wybudzała się a przez to chyba była bardziej nerwowa. Przecież my też nie
      lubimy hałasu jak śpimy, przyczyna musi być gdzieś indziej. Czy zasypia sama,
      czy ma smoczek przy tym czy nie ząbkuje?teraz taki wiek na niespokojny sen
      przez ząbkowanie, ile dokładnie śpi, może zapisuj. Jeżeli ok. 40 min.
      regularnie tzn. że nie umie sama zasnąć i potem brak tego czegoś np. mamy,
      smoczka lub butelki, wybudza.Pozdrawiam
    • aagata4 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 08.11.06, 21:42
      podoba mi sie ta dyskusja.... mam 10 m-cznego synka

ja tez sadzilam ze mam problemy od przyzwyczajenia do ciszy ... ale
      przywyczailam do ciszy nie bez powodu:
      najpierw usypial przy muzyce, telewizore i naszych rozmowach...
      jak skonczył 4 miesiace to juz mu wszystko przeszkadzalo i spał tylko na dworze...
      potrafił nie spac caly dzien tylko go przepłakać .... wiec ganialam na spacery
      cale lato po 8 godzin - aby pospal sobie i byl radosnym dzieckiem

co jakis czas robie akcje przyzwyczajania malego do takiej cichej roznej muzyki
      i rozmow (radio) bez efektow - maly jak zasnie to budzi sie po 10 minutach i
      placze przez kilka godzin i tak w kółko... wiec wracamy do spacerow albo
      absolutnej ciszy

wydaje mi sie ze sprawa snu to sprawa indywidualna każdego dziecka-jenym
      przeszkadza halas a innym nie...

doszedl inny problem:
      budzenie sei co kilka minut i szukanie mamy.. jak nie ma to wrzask.
      Czytalam w jakims podręczniku ze dziecko powinno miec przytulanke, lub kilka
      smoczkow wokolo ze jak sie obudzi to zobaczy ze jest smoczek weźmei do buzi wiec
      uspokojone bedzie spalo dalej... - jakos wyszlo ze to ja jestem przytulanka....

smoczka u mnei nie śsie, cyca juz mu nie daje od miesiaca

jak to jest z ulubionymi zabawkami? dzieci same sobie wybieraja? czy rodzice im
      wybieraja.. ja nie zauwazylam ze cos lubi bardziej od innych rzeczy, choc
      potrafi sie zainteresowac zawawkami (najlepiej nowymi-ale nie zawsze)

pozdrawiam

agata
      Agata
      • izabellaz1 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 08.11.06, 21:46
        Moja córcia dostawała w prezencie różne maskotki. Aż dostała od mojego brata
        takiego pieska. Jest mięciutki, przyjemny, taka prawdziwa
        "szmacianka-przytulanka" (jest taki "lejący" jak złapie się za jedną łapkę to
        reszta tak słodko zwisasmile) i ją sobie upodobała i chodzi z nią wszędzie i śpi
        itd.smile))))
        Trzeba chyba po prostu trafić w gust dziecka.
        • aagata4 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 09.11.06, 22:56
          czyli zrobiłaś wszystko co powinnaś... w takim razie po prostu trzeba
          zaakceptować to ze ten typ tak ma.... może za jakiś czas się to
          zmieni...poprobowac delikatnie jakis zmian... może jeszcze przestawienie óżeczka
          w ine miejsce w pokoju cos pomoże? niektorzy sa wrazliwi na miejsce w ktorym
          śpią .... sa w domach miejsca ze sie spi lepieja sa ze gorzej i niekoniecznie to
          sprawa żył i ciekow wodnych, moze to byc kierunek trzymania głowy (najlepszy na
          północ)

najważniejsze ze dzieci zdrowe a reszte da sie znieść smile życze wiele
          cierpliwosci i duzo zdrowia i radosci smile

pozdrawiam

Agata
      • aagata4 jeszcze dodam ... 08.11.06, 21:55
        zauwazylam ze spi lepiej jak jest dlugo na spaczerze , pokój wywietrzony i przez
        ok 2 godziny nie wymyslam zadnych zabaw ktore go rożśmieszaja np podskawiwanie
        do lusterka albo slynne patataj, mowie do niego spokojnym glowem, jednostajnym,
        nie wlaczam nic przed snem opócz kolysanek lub domisiów i mowie mu w kolko te
        same wierszyki jeleli nie chce sie zainteresowac niczyczym, oczywiscie jestem z
        nim, nie sprzatam wtedy i unikam wtedy wszyskiego co mogloby go zdenerwowac...
        np staram sie nie chodzic do lazienki bo on jak tam wejdzie to chce byc tam
        conajmniej godzine i pierwszy cel to jest szczotka do czyszczenia muszli - i jak
        mu nie dam to płacz gotowy i nici ze spokoju...

mam akurat taka sytuacje ze czesto zostaje z synkiem sama na noc wiec moge sobie
        na to pozwolić

zauwazylam ze wtedy spi spokojniej i nawet jak sie obudzi to przychodzi z
        usmiechem. A jak wieczorem nei ma juz takiego idealnego spokoju to budzi sie z
        placzem i wrzeszcy i musze do niego szybko leciec i go uspokajac

(napisalam ze przychodzi - bo spimy na cienkiej gąbce na podłodze-wiec po prostu
        może sie podczołgac do innego pokoju)

spanie na podłodze jest spowodowane tym, ze po odstawieniu od piersi przy
        zasypianiu strasznie sie turlał w obie strony i za kazdym razem konczylo ei to
        uderzeniem w głowe o szczebelki - a staram sie unikac usypiana go na rękach ...
        na wersalce to sie balam z nim spac bo spie czase twardo (taka wyrodna matka
        jestem) i boje sie ze nie zauwazylabym jakby sie obudzil...

kojec odpadł, bo nie stac nas na takie bajerki-ktore nie wiadomo czy bylyby
        wykorzystane

pozdrawiam
        Agata

agata
    • domsia25 Re: Jak poprawic sen 8 miesięczniaka??? 09.11.06, 20:26
      Dzieki za podopowiedzi a moja coreczka spi ze smoczkiem i misiem przytulanke
      pokoj wietrze przed spaniem a temperatura w sypialni ok 20 st. Śpi w cienkim
      body+ bizamka cieniutka wiec chyba za goraco jej nie jest????
      Juz sama nie wiem co jest grane?
    • zuziaka88 lepszy sen dziecka 14.07.15, 21:12
      Super sposobem, żeby małe dzieciątko lepiej spało jest jego masaż przed snem! Dziecko nie dość że się wybawi z rodzicem, to jeszcze wyciszy, uspokoi, rozluźni. Nic, tylko przymknąć oczy i odpłynąć. Ja mojego małego kładę po kąpieli w łóżeczku i tam masuję. Potem zostawiam muzyczkę, gaszę światło i wtedy wie że czas spać. Zadziałało. Ostatnio widziałam opis jak zrobić masaż na stornie chcesztowiedziec.blogspot.com. Ja robiłam podobny i mieliśmy dzieki temu całe wieczory wolne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka