Dodaj do ulubionych

Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi?

08.11.06, 22:35
Mój synek na chrzciny dostał złotą bransoletkę, obecnie ma prawie 7 m-cy i
niewiem czy już teraz mogę mu założyć,czy poczekać z tym do jesieni? Nie
zerwie jej? Czy któreś wasze maleństwo nosi?
Obserwuj wątek
    • lidia23 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:36
      Moje dziecko nie ma bransoletki, ale myśle że to zawcześnie bo przecież może ją
      sobie zerwać lub inna krzywdę zrobić.
      Niech założy sobie w tedy gdy będzie rozumiał po co ją wkłada. Lidia
      • renia1807 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 14:39
        Najpiękniejszą ozdobą niemowlaczka, jest jego szczery, przepiekny uśmiech!!!
        Wszelkie świecidełka są na nic.
    • izabellaz1 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:38
      A po co ma nosić jakieś świecidełka w tym wieku? Jeszcze zerwie i połknie a
      potem będziesz robiła "kupkowe" dochodzenie czy już wyszła czy niesmile))
      • lidia23 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:40
        hihihihihi
    • ruda_szczurka Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:39
      Moja nosi tylko sygnet po pradziadku z herbem rodowym....
      • pyzula3 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 07:58
        hahaha
    • malgra Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:41
      moje dziecko nie nosi żadnych ozdób ale często widzę małe dzieci z
      bransoletkami. Córeczka mojej znajomej(1,2 rok) miała złotą, taką troszkę
      grubszą ale kilka razy ją zerwała i w końcu zgubiła. Natomiast u pediatry
      spotykam dziewczynkę ok 8 mc, która ma bransoletkę z bursztynków.
    • dragon_fruit Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:48
      a łańcuch na szyji synek ma?
      • phantomka Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:56
        Dziecko z bizuteria jest dla mnie pretensjonalne, a chlopiec to juz w ogole.
        • dragon_fruit Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:58
          inne niemowlaki moga nim gardzic, albo wyzwac od pewnej czesci od rowerusmile))))
          • matylda109 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:59
            chlopiec i bransoletka co ty chcesz pedzia z niego zrobic?
            • iwo78 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:17
              A czy dla ciebie wszyscy chłopcy i mężczyźni z bransoletkami to pedzie..?
              Gratuluję..
              • asia06 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 04:13
                Dla mnie tak smile
                • pyzula3 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 07:59
                  dla mnie tez
                  • kasia_sp Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 15.11.06, 21:11
                    to gdzie wyście się uchowały ??? homofobię też można leczyć wink)))
                    a! i proponuję trochę świata zwiedzić ............
                • marzenaanna1 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 15.11.06, 21:02
                  Moj maz pracowal z Wlochami, ktorzy nie mogli zrozumiec, dlaczego nie nosi
                  lancuszka lub branzoletki smile))
          • iwo78 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:52
            dragon_fruit napisała:

> inne niemowlaki moga nim gardzic, albo wyzwac od pewnej czesci od rowerusmile))))
            Napewno Niemowlaki będą się oglądać i krzyczeć... smile))
            • asia06 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 04:12
              Dla mnie raczej tak smile
            • cotomabyc Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 17.11.06, 18:39
              smilesmilesmilesmilesmile))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • iwo78 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:16
        Pomyślę nad tym..
      • iwo78 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:25
        dragon_fruit napisała:

> a łańcuch na szyji synek ma?

Pomyślę nad tym...
    • mama_kotula Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 22:59
      Ja bym nie zakładała.
      Już pomijam to, że nie trawię biżuterii u niemowląt i małych dzieci.
      Jest jednak kwestia taka, że twój synek niedługo będzie raczkował (o ile już nie
      raczkuje) - zahaczenie bransoletką o dywan/narzutę/cokolwiek to moment, może
      przeciąć skórę na ręce. Poza tym niemowlę interesuje się wszystkim, co ma w polu
      widzenia, na 99,9% będzie próbował zerwać taką ozdobę.
      Jak koniecznie chcesz założyć synkowi bransoletkę, zrób to najwcześniej, jak już
      będzie chodzić samodzielnie. A najlepiej nie zakładaj wcale, bo w jakim celu?
      • mooh Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:02
        mama_kotula napisała:

> Poza tym niemowlę interesuje się wszystkim, co ma w pol
        > u widzenia, na 99,9% będzie próbował zerwać taką ozdobę.

Zerwać i zjeść. Może się to skończyć wizytą na chirurgii i wyciąganiem ciała
        obcego z dróg oddechowych.
        • dragon_fruit Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:05
          ciekawa koncepja z tymi drogami oddechowymismile
          • mooh Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:07
            Niestety dość prawdopodobna
            • dragon_fruit Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:16
              no przeciez do płuc mu nie wpadnie tylko do przełyku/jelit/żołądka...smile
              • mama_kotula Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:19
                dragon_fruit napisała:

> no przeciez do płuc mu nie wpadnie tylko do przełyku/jelit/żołądka...smile

Hm... ciekawe, dlaczego tyle dzieci dławi się jabłkiem, skoro chce je zjeść, a
                nie wciągnąć do płuc...
              • matylda109 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:19
                dragon_fruit napisała:

> no przeciez do płuc mu nie wpadnie tylko do przełyku/jelit/żołądka...smile
                jak sie zachlystnie to mu do oskrzeli albo pluc wpadnie
              • rubeus Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:20
                A tchawica to pies ? Nawet dorosły człowiek może się łatwo zakrzsztusić
                , a co dopiero taki maluszek...
              • mooh Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:20
                A nos, gardło, tchawica? To nie drogi oddechowe? Pogadaj kiedyś z jakimś
                chirurgiem, który często pracuje na ostrych dyżurach lub przyszpitalnych
                oddziałach ratunkowych. Mają zawsze kilka ciekawych historii do opowiedzenia,
                co i skąd wyjmowali.
                • mama_kotula Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:22
                  mooh napisała:

> Mają zawsze kilka ciekawych historii do opowiedzenia,
                  > co i skąd wyjmowali.

Tak, tak, potwierdzam. Nie wiem dlaczego od razu przypomniała mi się niedawno
                  opowiadana przez moją siostrę historia z pewną marchewką... (ale to chyba nie na
                  to forum) ;-PPPP
                  • mooh Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:23
                    A mi o miękkiej plastikowej rurce, ale to już zdecydowanie nie na to forum smile
                  • kofkak Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 15:20
                    > Nie wiem dlaczego od razu przypomniała mi się niedawno
                    > opowiadana przez moją siostrę historia z pewną marchewką... (ale to chyba nie n
                    > a
                    > to forum) ;-PPPP

a mnie zaintrygowala ta historia smile może jednak? smile))
                    • mama_kotula Kofkak :) 09.11.06, 20:45
                      kofkak napisała:

> > Nie wiem dlaczego od razu przypomniała mi się niedawno
                      > > opowiadana przez moją siostrę historia z pewną marchewką... (ale to chyba
                      > nie na to forum) ;-PPPP

> a mnie zaintrygowala ta historia smile może jednak? smile))

Najlepsze w całej historii było zdziwienie pracującej w laboratorium od dwóch
                      tygodni pani (świeżo po studiach), która na hasło "marchewka w końcowym odcinku
                      jelita grubego" nie mogła pojąć, jakim cudem pan zdołał połknąć marchewkę w
                      całości, a ta nie została strawiona w przewodzie pokarmowym big_grinDDDDDDDDDDD
                      Oczywiście po jakimś czasie pani zorientowała się, iż przewód pokarmowy oprócz
                      wlotu ma też wylot, i to znacznie bliżej końcowego odcinka jelita grubego tongue_out
                      • kofkak Re: Kofkak :) 14.11.06, 14:17
                        leżę big_grinDD
                      • moreno500 Re: Kofkak :) 14.11.06, 15:27
                        > przewód pokarmowy oprócz wlotu ma też wylot

w tym wypadku wylot=wlotsmile)))
              • izabellaz1 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 08.11.06, 23:23
                A anatomię to miałaś w szkolesmile? Do tchawicy może wpaść. Przełyk rozgałęzia się
                na dalszą jego część i wpust do żołądka a "do tyłu" odchodzi tchawica prowadząca
                do oskrzeli i dalej do płuc.
                Ludzie niekiedy umierają na skutek uduszenia kiedy się czymś zakrztuszą i
                wpadnie "nie tam gdzie powinno".
    • sheer.chance Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 04:47
      >czy poczekać z tym do jesieni?<
      a zdawalo mi sie, ze mamy listopadwink

A w temacie- podpisuje sie pod wszystkimi, co radza poczekac jeszcze z tym
      zakladaniem...
    • visenna2 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 08:00
      To chyba żart... Niemowlakowi zakładać ozdoby???? A po co? Jeszcze zerwie i
      sobie zrobi krzywdę.
    • kliklik Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 08:03
      Małemu dziecku nie założyłabym takiej ozdoby, a chłopcu nawet w
      wieku "rozumnym".
      • doral2 Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 08:37
        nosi, nosi, nawet kolię brylantową zakłada do obiadu..
        • dragon_fruit Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 08:49
          doral2 napisała:

> nosi, nosi, nawet kolię brylantową zakłada do obiadu..
          smile)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • jakw Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 09.11.06, 09:01
      iwo78 napisała:

> Mój synek na chrzciny dostał złotą bransoletkę, obecnie ma prawie 7 m-cy i
      > niewiem czy już teraz mogę mu założyć,czy poczekać z tym do jesieni?
      Poczekać do jesieni - co najmniej tej co będzie za 2 lata. Albo lepiej schowaj
      do skrzynki z posagiem czy inną wyprawą.
      • mamulinka2 to dopiero wątek.......... 09.11.06, 09:18
        Pierwsze pytanie - po co?
        Poczekaj aż dorośnie i spodobaja mu sie takie ozdoby.
        Zakładanie biżuterii niemowlakom to absurd - moim zdaniem oczywiście.
        • sylwia.ax Re: to dopiero wątek.......... 09.11.06, 19:51
          Zgadzam się z mamulinką. A jakby dostał zegarek, to tez by nosił smile
    • iwo78 Re: Cofam pytanie.. 09.11.06, 14:19
      Widzę, że następnym razem grubo się trzeba zastanowić o co sie pyta..??
      Dzięki za odpowiedzi.
      • kikaaaa Re: Cofam pytanie.. 09.11.06, 14:34
        A na jakie odpowiedzi liczyłaś zakładając ten wątek?
        • adka17 Re: Do Iwo78. 09.11.06, 14:52
          Witam!pozdrawiam serdecznie widze ze zostalas osaczona chociaz nie wiem czemu
          kazdy ma prawo do wlasnego zdania i podejmowania decyzji takich jakie uwaza za
          stosowne.Awracacjac do pytania to musze ci powiedziec ze moja 7letnia corka
          dostala rowniez takowa bransoletke w diu chrztu z data i imieniem jej nadanym
          ale powiem ci ze do tej pory jej nie zalozylam bo jest tak zywiolowym dzieciem
          ze napewno juz by nie bylo tej bransoletki ale mysle ze kiedys bedzie miala
          poprostu pamiatke.1,5roku temu urodzilam blizniaki pareczke i tez dostaly takie
          cudenka tez nie zakladam chociaz przy okazji jakiejs uroczystosci kto wie?na
          pocieszenie powiem ze bratowa mojego meza od poczatku zakladala swojej coreczce
          i dziewczynka tak sie przyzwyczaila ze wogoe jej to nie przeszkadzalo ani nie
          probowala robic z tym rzeczy o jakich pisaly poprzedniczki to kwestia
          przyzwyczajenia teraz mala 4 latka sama sie upomina o zalozenie jezeli tylko ma
          ochote.Jej kuzyn rowiesnik podobnie
          • iwo78 Re: Do adki17 09.11.06, 19:48
            Dzięki, że chociaż ty na mnie nie naskoczyłaś.. Ja się tylko zapytałam czy
            noszą jakieś dzidzie bransoetki..? Nie napisałam, że założyłam swojemu czy że
            to zrobię.. Ale może nie będę zakładała nigdy, bo teraz to inne niemowlaki by
            krzyczały i wyśmiewały mojego synka...( jak to ktoś napisał wcześniej), a
            później jak będzie nosił, to wszyscy pomyślą, że jest gejem...( też był taki
            tekst)... Pozdrawiam.
            • beniusia79 Re: kontrowersje 09.11.06, 20:00
              to niesamowite, ze takie krotkie, niewinne pytanko moze wywolac tyle kontowersji....
        • iwo78 Re: Cofam pytanie.. 09.11.06, 19:50
          kikaaaa napisała:

> A na jakie odpowiedzi liczyłaś zakładając ten wątek?

Może po prostu odpowiedzi bez nuty pretensji..? Niektórzy odpisują tak, jakbym
          im robiła krzywdę pytaniem..
          Pozdrawiam
          • kikaaaa Re: Cofam pytanie.. 09.11.06, 20:00
            Takie juz uroki tego forum

trzymaj się cieplutko Ty i Twój synek
    • mathiola Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 14.11.06, 14:31
      Dopiero z forum dowiaduję się, że są mamy, które ubierają niemowlęta w
      biżuterię.
      I zapytuję wobec tego: PO CO?
      Jaki jest cel ubierania kilkumiesięcznego dziecka w kolczyki, bransoletki czy
      nie daj Boże łańcuszki??
      Czy to dla urody? (wątpliwe) Czy są jakieś inne ważne powody narażania dziecka
      na niebezpieczeństwo?
      Bo że to pretensjonalne i snobistyczne to moje prywatne zdanie.
      • andaba Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 14.11.06, 14:37
        Kontrowersje pewnie byłyby mniejsze, gdyby chodziło o dziewczynkę.
        A siedmiomiesięczny chłopaczek + bransoletka to niestety temat dość komiczny.
        A na forum uwielbiają afery na temat biżuterii, że nie wspomnę o milionach wątków na temat kolczyków - też gdyby nie forum nie wiedziałabym, że to może stanowić problem.
    • mamuletka Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 16.11.06, 09:25
      Mój syn też dostał bransoletkę na chrzciny (obecnie ma 6 m-cy), ani razy jej
      nie założył - ja traktuję ją raczej jako pamiątkę niż ozdobę do noszenia - choć
      kto wie może założe ją mu tylko na roczek.
      • mamawikusia Re: Bransoletka..czy któraś dzidzia nosi? 16.11.06, 10:29
        iwo78
        rozumiem Twoje pytanie mi tez bardzo podobają sie ozdóbki u malutkich dzieci
        ale zawsze jednak rozsądek u mnie wygrywasmile
        np moja córcia ma przesliczne długie włosy na swoje 9 miesięcy nie zakładam jej
        jednak spineczek bo sie boje...kiedy leżałam pół roku ze swoim Synkiem w
        szpitalu w Krakowie Prokocimiu naogladałam sie wiele tragedii przez takie
        ozdóbki,
        konczy sie to często kilkugodzinną operacją, ogromnym stresem, wyżutami rodzice
        po co jej to założyłam no i bólem dziecka,
        chirurdzy ostrzegają że pewnych rzeczy dziecko powinno wogole dotykac,
        ja wzbogacona w te wiedze niezakładam nic małej
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka