Dodaj do ulubionych

Pierwsze ząbki !!!!

IP: *.* 31.05.01, 08:21
Cześć !!!! Jestem mamą 5 miesięcznego Mateuszka !!!! Pewnikiem niedługo zaczną Mu wychodzić pierwsze ząbki - mam w związku z tym pytanie do mam , które to przechodziły lub są w trakcie !!!! Strasznie dużo nasłuchałam się od wszystkich dobrych ciotek i znajomych, że to makabryczny wręcz okres - nieustanny płacz dzieńi noc, brak chęci jedzenia, gorączka, itp. rzeczy. Czy rzeczywiście tak jest Drogie Mamy ????A jeśli tak to czy znacie jakieś sposoby na ulżenie dziecku, wiem że są jakieś żele do smarowania dziąsełek - ale może znacie lepsze , sprawdzone sposoby pomocy Maluszkowi ?????Pozdrawiam i czekam na pomocne listy !!!Anita
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pierwsze ząbki !!!! IP: *.* 31.05.01, 08:36
      Każde dziecko przechodzi to inaczej. Nie ma się co martwić na zapas. Myśmy pierwszy ząbek zauważyli dopiero, kiedy zaczął już wyłazić z dziąsła. Czyli dało się przeżyć. Marysi pomagały specjalne gryzaczki z wodą w środku; wkładasz je na parę godzin do lodówki i potem dajesz dziecku. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Pierwsze ząbki !!!! IP: *.* 31.05.01, 09:03
      Ja i mój mąż wlaśnie wczoraj odkryliśmy u naszej Weroniki pierwszy wychodzący ząbek. Weronika ma 5,5 miesiąca i jest bardzo spokojnym dzieckiem (oczywiście ma swoje humory) wiec o ząbku w ogóle nie dawala znać. Mam nadzieję, że tak będzie z resztą.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Pierwsze ząbki !!!! IP: *.* 31.05.01, 09:46
      Witammoj Kuba dostał pierwsze dwa ząbki kiedy miał 5,5 miesiaca. Pierwsze zeby wyszły bezboleśnie i nawet za bardzo sie nie ślinił. Gorzej było z dwójkami górnymi. Okropny ślinotok i wszystko co bbyło w zasięgu jego raczek lądowało w buzi.Smarowałam mu dziazełka Calgelem - bardzo to lubił. Ogólnie ujmujac: nie było gorączki, nie było płaczu. dzis Kubbuś ma 9 miesiecy i 7 zębów.Pozdrawiam Kassia
    • Gość: guest Re: Pierwsze ząbki !!!! IP: *.* 31.05.01, 13:29
      Dobre ciotki jak zwykle przesadzają. Fakt, dziecko mże mieć humorki - moja Miśka od urodzenia jet tak humorzasta, że nawet nie zauważyliśmy, jak ząbki jej wyrosły. Pomaga Calgel, ale tylko chwilowo, a na gorączkę Eferalgan - zawiera on Paracetamol, więc dodatkowo lekko znieczula. Aha, może się Wam przydać wózek w nocy - jak ząbkujące maleństwo się rozbudzi to mogą być kłopoty - my przez około tydzień profilaktycznie zabieraliśmy wózek do pokoju i bujaliśmy małą,jak nie chciała spać. Ale bądź dobrej myśli - różnie dzieci ząbkują, a poza tym to nie trwa długo. Powodzenia.
    • Gość: guest Re: Pierwsze ząbki !!!! IP: *.* 02.06.01, 21:22
      Mój Sebastian ma 5 miesięcy i od tygodnia 2 zęby. Wyszły mu jednocześnie. Zauważyłam je dopiero, gdy poczułam je na cycu. Myślę, że nie powinnaś przejmować się na zapas. :)
      • Gość: guest Re: Pierwsze ząbki !!!! IP: *.* 04.06.01, 15:09
        Roznej urody sa dzieci i takiez maja uzebienie. Podobno - to wiem od znajomej dentystki najlepiej, by wychodzily zeby po 11 miesiacu zycia - ze niby sa zdrowsze. moja corka slinila sie od 3 miesiaca zycia do 7 bodaj, gdy wyszedl jej pierwszy zab. Dwa kolejne 2 tygodnie temu okupila 39 stopniawa goraczka przez dwa dni i okropnym smaopoczuciem nas wszystkich. A to wszystko przez nietrzymanie sie zabobonow. Moja chrzestana mowi, ze przy pierwszym zebie ojciec ma dac drobny prezent mamie, zeby inne zeby latwo wychodzily. Mysmy tego zaniedbali i mamy. Niech zyje zabobon.Pozdrowionka
    • Gość: guest Re: Pierwsze ząbki !!!! IP: *.* 09.06.01, 15:14
      Pisałam już gdzieś o naszych przygodach z ząbkami. Mój Michałek ślinił się okrutnie od 3 miesiąca i przy każdej wizycie lekarka mówiłż, że to już, że niedługo wylazą. Misiek wszystko gryzł, a pierwszy ząb wylazł mu w przededeniu ukończenia 10 miesiąca. I to ledwo go zauważyła bo Michałek był zawsze bardzo grzeczny i nie marudził. I tak wylazły mu wszystkie jedynki (w przeciągu 2 miesięcy). Potem była przerwa i jedna dość ciężka noc (nieprzespana) w trakcie której stwierdziłam istnienie dwóch górnych czwórek!!!. Za jakiś czas wylazła jescze jedna dwójka, i to tyle na razie. Michałek ma w tej chwili 17 miesięcy (i 7 ząbków) to podobno mało, ale ja się nie martwię. Radzę nie martwić się na zapas, nie zawsze jest to "straszne". Trzeba mieć w zapasie jakiś żel na ząbkowanie(pomaga zwłaszcza w nocy)i jakieś czopki przeciwbólowe dla dzieci (to w razie naprawdę silnego płaczu- my jeszcze nie użyliśmy, ale zawsze mamy przygotowane w razie konieczności).Trzeba dawać koniecznie coś do gryzienia, żeby dziecko masowało sobie ząbki. Mój Michałek z zapałem używa do tego zeschniętej skórki chleba. N apoczątek bardzo się bałam, że się zakrztusi, ale nie, bardzo to lubi. Zawsze jestem przy nim i uważam. Pozdrawiam i zwracam uwagę, że ząbkowanie trwa około 2 lata więc nie ma co przezywać za wczasu.Ewa mama Michała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka