Dodaj do ulubionych

mały śpioszek

IP: *.* 24.08.01, 08:25
Moja córeczka ma 13 miesięcy. Nie wiem ile dzici powinny spać w tym wieku ale ona przesypia 12 godzin w nocy i dodatkowo jeszcze 2 godzinny w środku dnia. Czy to jest OK że dziecko spi 14 godzin na dobę czy może powinienem się zacząć martwić.Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: mały śpioszek IP: *.* 24.08.01, 10:57
      Hej mój syn ma od 5,08 rok i spi od 20,.00 do jakiejś zależy od dnia 7 - 8.00 rano. Już o 10.00 kole 11.00 kładzie go niania spać i jak mu nic nie przeszkodzi spi około 2 godzin. Jak ma zły dzięń to jeszcze utnie sobie drzemkę popołudniu i jak wracam o 17.00 to się akurat budzi. Taka drzemka wcale mu nie przeszkadza w tarciu oczek o 20.00 i upominaniu się o spanie. Jest naucozny zasypiać sam z pieluszką do miziania i smoczkiem, który i tak wyrzuca. Dzieci są jak dorośli - jedni się zregenerują w kilka chwil inni są ciągle ospali.
      • Gość: guest Re: mały śpioszek IP: *.* 24.08.01, 14:22
        Dzięki myślałem że tyko moja córeczka chodzi zaspanasmile
    • Gość: guest Re: mały śpioszek IP: *.* 24.08.01, 12:03
      MARCINTylko pozazdrościć - mó synek ma 15 m-cy (też Marcin)i śpi od 21 do 6.00 czyli + 2 x w dzień po ok. 1-1,5 h.,ale to oczywiście sprawa indywidualan tak jak i my jedni są śpiochami a inni nie.tak więc spokojnych i pewnie przespanych nocyAgnieszka
    • Gość: guest Re: mały śpioszek IP: *.* 24.08.01, 20:05
      Są jakieś normy podane w literaturze ale życie nas juz nauczyło,że "dzieci sobie a literatura sobie" :) Alicja spała w nocy ok 9- 10 godzin, w dzień do półtora roku 2 drzemki po 1,5 każda. A Zuzia (ma 8 m-cy), w nocy jeszcze ok, w dzien jak zaśnie ze dwa razy po pół godziny to jest dobrze, wczoraj spała raz pół godz, drugi raz 10 min :( , choć są i takie dni że pośpi i 2 godz, ale rzadko :fou: . Na szczęście jest bardzo pogodnym dzieckiem ;)
    • Gość: guest Re: mały śpioszek IP: *.* 25.08.01, 20:48
      Skorzystam z okazji i sie podlacze ....Piszecie (z mojego pkt. widzenia) juz o duzych maluszkach.... Moja Julitka ma 1,5 miesiaca i do tej pory budzila sie w nocy co 3 godziny na jedzenie. Od dwoch dni w nocy robi sobie dluzsze przerwy tj. ok. 5 - 6 godzin tj. klade ja o 20.30 - 21.00 i spi np. do 2-3 rano i dopiero wtedy je.Moze pytanie jest glupie ale czy to normalne ? Czy nie za wczesnie na takie przerwy ? Szczerze mowiac moze jestem przewrazliowna ale ze wzgledu na upaly mam wizje odwodnionego dziecka (tym bardziej, ze wbrew zaleceniom pediatry nie dopajam ja glukoza lecz staram jak najczesciej przystawic do piersi).Z gory dziekuje za Wasze wszelkie uwagi.
      • Gość: guest Re: mały śpioszek IP: *.* 26.08.01, 23:03
        Monikocałkiem normalne a nawet masz szczęście, że dziecko tak szybko zaczyna spać w nocy. Nic jej nie grozi- nie odwodni się.Moja Zuzia również śpi w nocy 7 godzin a zaczęła przesypiać więszą część nocy gdy skończyła 5 tygodni.Upały tego lata nieźle się dają we znaki, ale dziecko nadrabia pojenie nocne w dzień.Dodam że Zuzia ma 3 miesiące i doskonale wie ile " napoju" potrzebuje.----------starsze dzieci również potrzebują dużo snu- mój starszy synek spal do 2 roku życia w dzień ,a znam dzieci 4- letnie, które również kultywują poobiednie drzemki i dobrze się miewają. Jest powiedzenie :" w czasie snu dzieci rosną" i coś w tym jest...
      • Gość: guest Re: mały śpioszek IP: *.* 03.09.01, 21:24
        Moniko, moja Ania jak miała 1,5 m-ca spała mniej więcej 6-7 godzin w nocy (fakt, że była na butelce), jak miała 3 m-ce, udawało jej się spać nawet i 12 godzin!!!Teraz ma niecałe 6 m-cy i jak zasypia ok. 21, to śpi do 7-8 rano... Na początku też się denerwowałam, tym bardziej, że potrafiła nie zjeść ostatniego posiłku, ale skoro nie traci na wadze, nie robię z tego problemu.A co do przepajania- nie jestem zwolenniczką dawania glukozy- dawałam jej herbatkę z koperku- nigdy nie miała problemu z kupką. Głowa do góry, jeśli nie zauważyłaś niepokojących objawów, nie denerwuj się, ale swoją drogą możesz to lekarzowi zasygnalizować.Serdecznie pozdrawiam i życzę samych radosnych chwil przy wychowywaniu maluszka.Bunia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka