Dodaj do ulubionych

Czy kupić wagę?

IP: *.* 28.10.01, 15:14
Cześć Dziewczyny,moja Zosia urodzi się pewnie w przeciągu najbliższych 2 tygodni, a ja dalej nie wiem, czy kupić wagę, czy nie. Napiszcie, czy Wam się przydała, czy raczej byłyście spanikowane tym, że dzidziuś nie przybiera na wadze tak, jak piszą w książkach.Pozdrawiam.Paka z Wrocławia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Czy kupić wagę? IP: *.* 28.10.01, 18:24
      Mi waga niemowleca sie bardzo przydala. Wlasciwie kupilam ja z zalecenia lekarskiego, bo mlody urodzil sie w 36 tygodniu, malutki, na poczatku sporo stracil na wadze, wiec cotygodniowa kontrola wagi mogla mi powiedziec, czy dziecko przybiera.Jesli bedziesz chciala karmic piersia (mi sie niestety nie udalo, maly w godzine zjadal tylko 5 ml pomimo sporej laktacji) - waga tez sie przydaje, bo dzieki niej mozesz skontrolowac, ile dziecko zjada (i czy potrafi cos zjesc).Przed jedzeniem wazysz dziecko (saute - czyli w tym wszystkim, w czym jest (razem z zawartoscia pieluszki), potem karmisz i znow wazysz bez przebierania i przewijania. Ilosc, o jaka waga dziecka sie zwiekszyla -to wlasnie ilosc zjedzonego pokarmu.Taka kontrole wagi dobrze zrobic pare razy przynajmniej na poczatku - dowiesz sie z niej, czy dziecko potrafi ssac piers, czy jest dobrze przystawiane.No i cotygodniowe wazenie tez wiele powie Ci chocby o Twej laktacji.Niezle sa wagi niemowlece Chicco (ja taka kupilam w "Urwisie" na Gajowickiej we Wroclawiu). Ma dwie misy do wazenia - jedna dzidziusiowa (z ceratkowym materacykiem w komplecie) a druga... kuchenna (jak maluch urosnie - nadal waga bedzie sie przydawac).Jesli w domu masz wage kuchenna - mozna tez sobie poradzic bez wagi niemowlecej. Malucha mozna polozyc na jakiejs bezpiecznej tacy ulozonej na takiej wadze i juz (rada pediatry). I tez bezdiesz wiedziec, co u niemowlaka slychac ;)Pozdrawiam serdecznieYennaM & 8,300 Michalka ;)
    • Gość: guest Re: Czy kupić wagę? IP: *.* 28.10.01, 20:24
      Witam :-)Ja kupiłam normalna wagę elektroniczną (z dokładnością +/- 100g). Ważę najpierw siebie, a później biorę dzieciaka na ręce (jak śpi) i się ważymy. Mnie to wystarcza, żeby wiedzieć czy dziecię przybiera na wadzę (karmię pirsią). Zawsze mogę, jesli mam wątpliwości pójść do przychodni i go "normalnie" zważyć. pzw Olik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka