Dodaj do ulubionych

CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ????????

IP: *.* 01.01.02, 20:43
Drogie Mamy, proszę o pomoc. Moja trzytygodniowa niunia chyba ma kolkę. Płacze przeraźliwie i kopie nóżkami. Nie wiem już co robić? Karmię piersią, dziecko prawidłowo przybiera na wadzę, tylko te boleści mojej dzidzi... Ten płacz mnie przeraża!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 01.01.02, 21:09
      Proponuję ci udac sie do najblizszej apteki i kupic esputikon podowaj go malej przed kazdym jedzeniem i przedewszystkim unikaj wzdymajacych potraw.Moj syn odkad dostawal esputikon nie mial zadnych problemow z kolka.Podawaj mu po dwi kropelki pzed jedzeniem lub jednorazowo 5 kropelek.Zycze powodzenia Doris
    • Gość: guest Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 01.01.02, 21:56
      witamsmileJa też karmie piersia ale troszke dluzej bo juz 13 tygodni. trzymam diete (nic wzdymajacego) pozatym jestem na samym drobiu ( indyk, kurczak, kaczki w roznych postaciach) zapomnialam o mleku i bilaym serze tu dziez innych przetworach nabialowych ( choc pediatrzy zalecaja, ja wiem swoje sama mam po mleku wzdecia). Zauwazylam ze mimo mojej diety dzidzia ma lekkie kolki. Zaczelam mu podawac od 4 tygodnia herbate rumiankowa HIPP z dodatkiem BOBOTICU ( po 30 ml herbatki przed kazdym karmieniem ) kolki jak reka odial :)Pozdrawiam,Thessi mama Mateuszka
    • Gość: tyna Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 01.01.02, 21:56
      Jeśli chodzi o doraźną pomoc dziecku, to możesz nosić ją w czasie kolki na przedramieniu, główką do dołu. główka leży wtedy na dłoni,reszta ciałka na przedramieniu, nóżki zwisają. możesz pomóc sobie drugą ręką. kiedy delikatnie kołyszesz rękami brzuszek małej ma mini masaż. Naszej to pomaga się uspokoić.Dokładniej możesz przyjrzeć się tej pozycji na stronie edzieca o niemowlętach - link - jak nosić dziecko, czy cos takiego. Poza tym niektórym maleństwom pomaga, kiedy leżą rozebrane na brzuchu mamusi - też gołym. Trzeba głeboko oddychać, wtedy brzuch dziecka jest lekko masowany.Życzę powodzenia i głowa do góry, ja też teraz przez to przechodzę, na szczęście kolka mija w okolicy 3 miesiąca - Tak przynajmniej wszyscy mnie pocieszają.MARTYNA
      • Gość: guest Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 02.01.02, 09:21
        Nasz mały (teraz już ponad roczny, stary koń), niestety, też cierpiał z powodu kolek. Z doraźnych środków polecam gorąco suszarkę do włosów. Kierowaliśmy ciepły strumień suszarki na brzuszek maluszka. Szum, ciepło... i Wojtek rozkładał się jak na plaży i zasypiał. Sprzedałam pomysł dalej i w każdym wypadku skutkował. Poza tym podawalismy synkowi herbatkę Hipp uspokajającą (melisa działa rozluźniająco. W nas kolki skończyły się w trzecim miesiącu. Życzę jak najmniej płaczu i znalezienia złotego środka.Pozdrawiam Anula, mama Wojtka
    • Gość: guest Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 02.01.02, 18:40
      Popieram suszarkę naprawdę skutkuje.Nastka2001
      • Gość: guest Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 02.01.02, 19:28
        Ja również polecam suszarkę, to był jedyny sposób na naszą rozkrzyczaną córeczkę. Natalka ma obecnie 2 latka, ale przez kolki przeszliśmy i to jakie!!!. Nie pomagały: masaże, esputikon, espumisan, woda koperkowa, herbatki koperkowe, rumiankowe, dostawała nawet jakieś czopki - nie pamiętam nazwy, cały czas byłam na diecie. Jedynym sposobem była suszarka, Mała przy niej zasypiała. Na pocieszenie dodam, że mój synek obecnie 3,5 miesiąca ani razu nie miał kolki (a tak mnie straszyli, że chłopcy mają większe kolki od dziewczynek), a ja obecnie już jem wszystko nawet fasolkę po bretońsku - pycha mówię Wam.Pozdrawiam i życzę jak najmniej kolek - Monika.
        • Gość: tyna Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 03.01.02, 00:02
          Suszarka rzeczywiście działa, moja córeczka usnęła z błogą minką, tyle, że obudziła się za 5 minut ze strasznym płaczemMartyna
    • Gość: guest Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 04.01.02, 21:58
      Oprócz wszystkich wymienionych już sposobów stosowaliśmy czopki homeopatyczne Spascupreel.Troszkę pomogły - mają działanie rozkurczowe i dzięki temu dziecko łatwiej pozbywa się gazów.U nas kolka zaczęła się też w trzecim tygodniu życia Kamilka i po trzech miesiącach minęła.
    • Gość: guest Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 05.01.02, 07:19
      Lekarze mówią, że nie ma skutecznej metody na kolkę. :( U nas nie skutkował masaż, nie skutkował ESPUTICON, pomagała za to ciepła kąpiel, GRAPE WATER oraz noszenie małej przwieszonej przez ramię. Usypiała od ręki. Poza tym wydaje mi się, że po 6-7 godzinach płaczu i bólów brzuszka to każdy z nas padłby ze zmęczenia, a co dopiero takie małe dziecko. Pamiętaj, kolki mijają po trzech miesiącach. Głowa do góry ! Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: CHYBA KOLKA? CO ROBIĆ???????? IP: *.* 06.01.02, 18:21
      Nasze rady to: Kropelki Esputicon 2 x po 1 kropelce dziennie. Z niekonwencjonalnych sposobów polecamy:1) poduszkę elektryczną na brzuszek - rozluźnia skurcze. 2) Tzw. odgazowywanie, tzn. masowanie brzuszka kciukami ruchami okrężnymi od pępusia w dół, a następnie przyciąganie nóżek do brzuszka (tylko w miarę delikatnie). My to robimy przed każdym karmieniem, albo przynajmniej 1 h po karmieniu, żeby się dziecina nie ulała.3) Huśtanie w wózku (najlepiej wożenie przez próg lub po przeszkodach,np. po butach), na rękach lub wożenie dziecka samochodem, najlepiej po dziurach, to rozluźnia.Warto również zmienić dietę przy karmieniu piersią, w naszym przypadku wykluczyłam z diety mleko i jego przetwory oraz ciasta ze spulchniaczami (proszek do pieczenia, soda).Każdemu dziecku może przeszkadzać coś innego. Moja koleżanka nie mogła jeść pomidorów.My stosujemy wszystko i widoczne są pewne efekty.PozdrawiamyMagda i Jarek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka