sylwia_seba 20.11.06, 13:57 czy zna ktos moze jakies stronki albo linki skad mozna ściągnąc kołysanki dla niemowląt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidia23 Re: kołysanki 20.11.06, 14:57 Z popielnika na Wojtusia iskiereczka mruga choć opowiem Ci bajeczkę bajka będzie długa była sobie baba jaga miała chatkę z masła a w tej chatce same dziwy pst... iskierka zgasła patrzy ojtuś, patrzy, duma łzą zaszły oczęta czemu żeś tak oszukała Wojtuś zapamięta już ci nigdy nie uwierzę iskiereczko mała chwile błyśniesz potem gaśniesz ot i bajka cala Dziadek siwy wiąże sieci w przedziwna mozaikę strapionemu Wojtusiowi dalej snuje bajkę była sobie raz królewna pokochała grajka król wyprawił im wesele i skończona bajka... o to jedna z kołysanek które śpiewam synowi. Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: kołysanki 20.11.06, 14:57 Był sobie król, Był sobie paź, i była też królewna, żyli wśród róż nie znali burz rzecz najzupełniej pewna. Żyli wśród róż nie znali burz rzecz najzupełniej pewna. Lecz srogi los, okrutna śmierć w udziale im przypadła. Króla zjadł pies, pazia zjadł kot, królewne myszka zjadła. Króla zjadł pies, pazia zjadł kot, królewne myszka zjadła. Lecz nie smuć sie dziecino ma .......... (tu coś zapomniałam) z cukru był król, z piernika paź, królewna z marcepana. Z cukru był król, z piernika paź, królewna z marcepana. to druga koł. Odpowiedz Link Zgłoś
szeniaa Re: kołysanki 20.11.06, 16:05 przypominam Lecz żeby ci nie było żal Dziecino ukochana Z cukru był król Z piernika paź Królewna z marcepana pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidia23 Re: kołysanki 20.11.06, 14:58 Z popielnika na Wojtusia iskiereczka mruga, > chodź, opowiem Ci bajeczkę, > bajka będzie długa. > Była sobie raz królewna pokochala grajka krol wyprawil im wesele, i skonczona bajka Byla sobie baba jaga miala chatke z masla a w tej chatce same dziwy psyt, iskierka zgasla Patrzy Wojtus, mruga, duma , Zaszly lza oczeta, Czemus Ty mnie oklamala, Wojtus zapamieta Juz ci Wojtus nie uwierzy, iskiereczko mala najpierw blysniesz,zaraz zgasniesz ot i bajka cala. a to trzecia Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: kołysanki 20.11.06, 15:46 napisz na priv jakiego typu kołysanki cię interesują Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kołysanki 20.11.06, 16:16 Co tam na priv, napisz tutaj, wszyscy chcą wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hodos zajrzyjcie tutaj 20.11.06, 16:30 www.dziecionline.pl/maluch/piosenki/piosenki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hodos Re: zajrzyjcie tutaj 20.11.06, 16:41 po angielsku www.niehs.nih.gov/kids/musicchild.htm www.zelo.com/family/nursery/index.asp po portugalsku www.alzirazulmira.com/cantigas.htm wierszyki patrycjapoplawska.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
pi-razy-zaba Re: kołysanki 20.11.06, 23:18 Hm... Pierwsza do słuchania online: pirazyzaba.blox.pl/2006/11/Ach-spij-kochanie.html A tu już do ściągnięcia: pirazyzaba.blox.pl/2006/11/Kolysanka-Brahmsa.html pirazyzaba.blox.pl/2006/02/Spiewajmy-z-Maryla.html A może melodie z pozytywki? pirazyzaba.blox.pl/2006/03/Pozytywki.html Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: kołysanki-słowa 20.11.06, 23:33 ACH ŚPIJ KOCHANIE W górze tyle gwiazd, w dole tyle miast, gwiazdy miastu dają znać, że dzieci muszą spać Ach śpij kochanie, Jeśli gwiazdkę z nieba chcesz - dostaniesz, czego pragniesz, daj mi znać, ja ci wszystko mogę dać, więc dlaczego nie chcesz spać? Ach śpij, bo nocą, kiedy gwiazdy się na siebie złocą, wszystkie dzieci, nawet złe, pogrążone są we śnie, a ty jedna tylko nie. Aaa, aaa, były sobie kotki dwa, aaa, aaa, szarobure, szarobure obydwa Ach śpij, bo właśnie księżyc ziewa i za chwilę zaśnie, a gdy rano przyjdzie świt, księżycowi będzie wstyd, że on zasnął, a nie ty. Aaa, aaa, były sobie kotki dwa, aaa, aaa, szarobure, szarobure obydwa Ach śpij, bo właśnie księżyc ziewa i za chwilę zaśnie, a gdy rano przyjdzie świt, księżycowi będzie wstyd, że on zasnął, a nie ty. IDZIE NIEBO CIEMNĄ NOCĄ Idzie niebo ciemną nocą, ma w fartuszku pełno gwiazd. Gwiazdy świeca i migocą, aż wyjrzały ptaszki z gniazd. Jak wyjrzały, zobaczyły to nie chciały dłużej spać. Kaprysiły, grymasiły, żeby im po jednej dać. Gwiazdki nie są do zabawy, tożby nocka była zła. Bo usłyszy kot kulawy, cicho bądźcie! Aaa... JUŻ GWIAZDY LŚNIĄ Już gwiazdy lśnią, już dzieci śpią, sen zmorzył twą laleczkę, więc główkę złóż i oczka zmruż, opowiem ci bajeczkę. Więc główkę złóż i oczka zmruż, opowiem ci bajeczkę. Był sobie król, był sobie paź i była też królewna. Żyli wśród róż, nie znali burz, rzecz najzupełniej pewna. Żyli wśród róż, nie znali burz, rzecz najzupełniej pewna Kochał ja król, kochał ją paź, kochali ją we dwoje i ona też kochała ich kochali się we troje. I ona też kochała ich kochali się we troje. Lecz straszny los, okrutna śmieć w udziale im przypadła: króla zjadł pies, pazia zjadł kot, królewnę myszka zjadła. Króla zjadł pies, pazia zjadł kot, królewnę myszka zjadła. Lecz żeby ci nie było żal, dziecino ukochana; z cukru był król, z piernika paź, królewna z marcepana. Z cukru był król, z piernika paź, królewna z marcepana. KOŁYSANKI UTULANKI Noc koszyczek srebrny niesie, a w nim niespodzianki: gwiazdki z nieba, róg księżyca, sen i kołysanki. Kołysanki-utulanki do snu ukołyszą. Kołysanki-utulanki otulą cię ciszą. Kołysanki-utulanki do snu ukołyszą. Kołysanki-utulanki otulą cię ciszą. Kołysanki-utulanki otulą cię ciszą. Noc koszyczek srebrny niesie, a w nim niespodzianki: gwiazdki z nieba, róg księżyca, sen i kołysanki. Kołysanki-utulanki śpiewnie utulają. Kołysanki-utulanki do snu zapraszają. DOROTKA Ta Dorotka, ta malusia, ta malusia, tańcowała dokolusia, dokolusia, tańcowała ranną rosą, ranną rosą, i tupała nóżką bosą, nóżką bosą. Ta Dorotka, ta malusia, ta malusia, tańcowała dokolusia, dokolusia, tańcowała i w południe, i w południe, kiedy słonko grzało cudnie, grzało cudnie. Ta Dorotka, ta malusia, ta malusia, tańcowała dokolusia, dokolusia, tańcowała i z wieczora, i z wieczora, gdy szło słonko do jeziora, do jeziora. Teraz śpi już w kolebusi, w kolebusi, na różowej, na podusi, na podusi. Chodzi Senek koło płotka, koło płotka: "Cicho bo tam śpi Dorotka, śpi Dorotka...". W MUSZELKACH TWOICH DŁONI W Muszelkach twoich dłoni ocean śpi spieniony, więc przystaw je do ucha i słuchaj, słuchaj..... A gdy otworzysz dłonie, na każdej białej stronie zobaczysz mapę życia więc czytaj, czytaj A dłonie tak bezbronne, unosi życia prąd jak białe brzuchy ryb gdy gna je wodna toń. Ławice białych śladów, ktoś był i walczył z nurtem, a teraz gna w niepamięć wciąganym w wiry kutrem, więc mocno ściskaj pięści, jak gdybyś chciał na krótko zatrzymać małe serce co jest jak chwiejna łódka, zatrzymać małe serce co jest jak chwiejna łódka, co jest jak chwiejna łódka, co jest jak chwiejna łódka. ACH SPIJCIE MOJE DZIECI Ach, uśnij, moja mała, lalka też będzie spała. Bajkę ci powie do uszka twoja zaspana poduszka. Dobranoc już, dobranoc, melodia do snu ukołysze. Zaśnijcie już, moje dzieci wsłuchajcie się w nocy ciszę. Ach, uśnij, mój malutki, od dawna śpią krasnoludki. Śpi polny żuczek i muszka, zasnęła twoja poduszka. Ach, śpijcie, moje dzieci, gdy księżyc w górze świeci i nawet gwiazdki na niebie sennie mrugają do siebie. Dobranoc już, dobranoc, melodia do snu ukołysze. Zaśnijcie już, moje dzieci wsłuchajcie się w nocy ciszę. Odpowiedz Link Zgłoś