Dodaj do ulubionych

Mało śpi

IP: *.* 04.02.02, 20:19
Ile powinno spać 3,4-miesięczne niemowlę? Moje słoneczko w ciągu dnia (tj. od 6,7 rano do 19,20 wieczorem) prawie nic nie śpi. Zasypia 2 lub 3 razy (czasami wcale) na jakieś pół godziny lub 15 minut. W nocy budzi się co 2 godziny do karmienia. Każde zaśnięcie w dzień to rozpacz - oczka czerwone, tarte łapkami i płacz. Więcej czasu zajmuje uspokajanie przed snem niż sam sen. W czasie czuwania jest bardzo aktywna i domaga się zainteresowania i zajęcia nią - chociaż często wygląda na zmęczoną. Jak to wygląda u Was?Pozdrawiam. Klaudia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławka Re: Mało śpi IP: *.* 04.02.02, 21:09
      Podczas czytania twojego postu mąż zapytał mnie: "Czy to nie Ty przypadkiem to pisałaś?"U nas bywa podobnie. Z tą różnicą, że Joasia wstaje koło 8, ma jedną drzemkę przed południem (ok. 30 min), drugą ok. 13- wtedy zabieram ją na spacer. A na spacerze bywa różnie, albo śpi, albo się budzi i jestem cała w stresie, czy zaśnie ponownie, czy nie. Bo jak nie....to wracamy do domu na sygnale.:cry: Teraz, jak jest cieplej, wypakowuję ją z wózka, wkładam do nosidełka i pcham wózek jedną ręką, albo po prostu trzymam ją na rękach. I trzeba szybko zareagować, bo płacz może się zrobić nie do uspokojenia :(Usypianie- tylko na rękach, ostatnio w łóżku ze smokiem, ale nie zawsze się udaje.A w nocy budziła się też co dwie godziny, ale odkąd wyszły jej 2 zęby i odkąd utrzymujemy dużą wilgotność w pokoju (problem sapki), potrafi przespać 4-5 godzin. Nad ranem budzi się częściej.A, no i w ciągu dnia też trzeba przy niej być, bo woła!!!!Tak absorbujące Maleństwo to duży problem, jeśli się ktoś źle czuje w bałaganie (ja czuję się źle), bo nie ma kiedy posprzątać.Ledwo jakiś obiad zdążę zjeść w popłochu :(No to sobie ponarzekałam :) Ale moja Joasia i tak jest kochana :love: !!!
    • Gość: Sylwia2 Re: Mało śpi IP: *.* 04.02.02, 21:13
      Witaj,Gdy przeczytałam twój post to miałam wrazenie,że to prawie opis mojego synka sprzed miesiąca. On także prawie nie spał w dzień, a jesli już to tylko przy piersi - gdy go próbowałam odłożyć do łóżeczka, od razu się budził i płakał. Jest tylko jedna "drobna" różnica - mój synuś (obecnie skończone dopiero co 5 miesięcy) gdzieś juz od dwóch miesięcy przesypia całe noce. Obecnie zaczął też sypiać 2x w dzień w łóżeczku, a ja mam poczucie, że przybyło mi w związku z tym mnóstwo czasu. Udało mi się to osiągnąć dzięki ustaleniu stałego, powtarzającego się rytmu dobowego - przede wszystkim pory porannej pobudki i wieczornej kąpieli oraz +/- pory karmień. Podobno pomocne może być też budzenie dzieciaczka, jeśli w danym momencie za długo śpi. Dziecko w wieku mojego powinno przesypiać ok. 14-14 i pół godz. na dobę, a twój szkrabik pewnie trochę więcej.Życzę susełka :sleep:Sylwia
    • Gość: ingroz Re: Mało śpi IP: *.* 06.02.02, 10:50
      Nie wiem, ile powinna spać, ale trzymiesięczna Luizka w dzień prawie nie śpi. Zwykle zasypia ze 4 razy po pół godziny - można używać jej jako zegarka - po 30 minutach - cyk - koniec spaniam, oczka już otwarte i świata ciekawe. Za to od 2 tygodni po wieczornym karmieniu zasypia około 22-23 i śpi 9 godzin do 7-8 rano z dwoma karmieniami po drodze, ale praktycznie niemal przez sen (jej i mój ;) ).:hello:Kasia R mama Luizy, która przespała pół godzinki i już coś gada za moimi plecami (domyślam się, co mówi: Mamusiu, baw się ze mną, zamiast klepać w klawiaturę!!!)
    • Gość: amfic Re: Mało śpi IP: *.* 06.02.02, 16:11
      Moja Klaudia (3.II skonczyla 4 miesiace) do 2 miesiaca zycia spala bardzo malo w dzien i 2 razy budzila sie w nocy. Odkad skonczyla 2 miesiace wszystko sie zmienilo. Do dzisiaj kazdej nocki przesypia okolo 8-10 godzin bez przerw na jedzonko i zmiany pieluch. W dzien obowiazkowo jest 1 dluga drzemka trwajaca 3-3,5 godziny. Czasami zdarza sie jeszcze jedna godzinna.Pozdrawiamy :):bounce:
      • Gość: vorta Re: Mało śpi IP: *.* 06.02.02, 20:18
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Zaczynałam się niepokoić czy wszystko jest w porządku z moim maleństwem. Okazuje się, że nie jest źle. A mój niepokój brał się z lektury paru książek o dzieciach. Oczywiście zawsze jest napisane, że opis dotyczy "większości dzieci w tym wieku", tylko dlaczego akurat mój skarb jest "w mniejszości"? Zazdroszę tym Mamom, które mogą przespać całą noc. Każdego wieczoru mam nadzieję, że to od dzisiaj Niunia (3 miesiące)zaśnie aż do rana bez budzeń. Właśnie zaczęło się ząbkowanie.Pozdrawiam.Klaudia
    • Gość: Aga_1972 Re: Mało śpi-witaj w klubie IP: *.* 07.02.02, 10:10
      Moja Magda (dzis równo 4 m-ce) śpi w dzień ze trzy razy po 30-40 minut i to wszystko. Śpi jedynie dłużej na spacerze (czasami nawet godzinę) ale musi ciągle jechać, jak wózek się zatrzyma to od razu się budzi. W nocy śpi ładnie ale w dzień :crazy:Nie ma mowy ,żeby coś zrobić w domu nie na raty.Czasami jest taka śpiąca, że oczka ma jak szparki i marudzi okropnie ale nie chce zasnąć!Takie to są te nieśpioszki ale i tak bardzo kochane :love:Aga :hello:
    • Gość: Hanka Re: Mało śpi IP: *.* 07.02.02, 11:47
      Boże, jak mi ulżył post Klaudi. :bounce:Myślałam, że tylko ja mam takie cyrki z Zuśką (3,5 miesiąca). Półgodzinne drzemki to jej norma. A ryk przed każdym usypianiem roznosi się echem po całym naszym osiedlu :cry: :cry: :cry:A jak to dziecię potrafi się wówczas rzucać !!!No i niestety nie ma mowy o usnięciu w łóżeczku, w ruch muszą iść zawsze łapki mamusi lub tatusia. :gun:Mam nadzieję, że kiedyś ten cyrk się skończy!Tylko kiedy ? :what:Hanka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka