Dodaj do ulubionych

podciaganie

IP: *.* 06.03.02, 21:11
czy 4,5 miesięczne dziecko można podciagać za rączki do pozycji siedzącej? Julka strasznie chce siedzieć i ciągnie głowę ale nie wiem czy mogę jej w tym pomóc. W końcu jak mam ją nauczyć siadać, przecież sama na to nie wpadnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kachna29 Re: podciaganie IP: *.* 06.03.02, 23:37
      Neurolog powiedziała mi, że pownnam tak pomagać w siadaniu mojemu niespełna 4 miesięcznemu synkowi, aby sobie ćwiczył mięśnie brzuszka, bo ma trohę słabe. Więc chyba można :-)Filip strasznie to lubi i cieszy się bardzo jak tylko mu mówię, że będziemy siadać. Sam też ciągnie głową na siłę do siadania, aż robi się cały purpurowy z wysiłku :-)
    • Gość: AgnieszkaP. Re: podciaganie IP: *.* 07.03.02, 04:00
      Powiem szczerze, to była też jedna z moich ulubionych zabaw z Kubą, i to dużo wcześniej niż 4.5 miesiąca. I Kubuś też to bardzo lubił.Poza tym też dużo wcześniej Kubuś lubił być w pozycji siedzącej na moich kolanach. Moja mama oglądając filmy video swojego wnuczka ( mieszkamy bardzo daleko ) wychodziła z pokoju, jak stwierdziła, nie mogła patrzeć na to co my wyprawiamy bo w jej czasach niemowlę leżało sztywno w beciku do 4 miesiąca życia ( jej doświadczenie z małymi dziećmi sprowadza się do 1 sztuki, mnie, ponad 30 lat temu :) )Ja przewertowałam swoje książki pielęgniarstwa pediatrycznego i nie znalazłam żadnych przeciwskazań, lekarz rodzinny też nie miał nic przeciwko, do neurologa na szczęście nie musiałam się z żadnym z moich dzieci się wybierać. No i nie jestem "narażona" na żadne obiegowe opinie babć, cioć itp. z racji oddalenia.Kuba ma w tej chwili 6 miesięcy, rozwija się wspaniale, jest bardzo aktywny, na razie bardziej koncentruje się na raczkowaniu niż siadaniu, ale już robi podchody, na razie siada na jednym półdupku, podpierając się ręką.To tyle ode mnie, chętnie poczytam jakie opinie mają inne mamy.Pozdrowienia,Agnieszka :hello:
      • Gość: amfic Re: podciaganie IP: *.* 08.03.02, 15:42
        Podpisuje sie pod wypowiedzia AgnieszkiP. Od 2 miesiaca zycia pozycja lezaca byla wrogiem nr 1, a teraz i pozycja siedzaca juz sie znudzila. Moglaby stac i stac trzymana pod paszki...:)A jej miesnie na to pozwalaja czyli jest gotowa na takie wyczyny :)Pozdrawiamy :)
    • Gość: anfi Re: podciaganie IP: *.* 07.03.02, 14:03
      To i ja w takim razie zacznę taką zabawę z Natalką (4 m-ce). Wcześniej tego nie robiłam, bo przy okazji wizyty u neurologa, dowiedziałam się, że nie powinnam tego robić sama. Nie spytałam niestety do kiedy obowiązuje taki zakaz. Mam jeszcze taką wątpliwość: otóż w książeczce zdrowia dziecka jest rozdział "karta rozwoju psychoruchowego dziecka w kolejnych miesiącach życia". Zaznacza się tu osiągnięcia maluchów. I tu pytanie: kto to robi? Przyznam, że pediatra ani raz tam nie zajrzała (nie słyszałam też, żeby robili to lekarze znajomych dzieciaczków), w związku z tym sama stawiam krzyżyki w odpowiednich miejscach. Ale nie sprawdzałam nigdy zachowania małej przy podciąganiu do pozycji siedzącej z powodu owego zakazu pani neurolog. Jak to jest u Was z tym odchaczaniem kolejnych osiągnięć maluszków?Pozdrawiamy :hello:
    • Gość: elicjusz Re: podciaganie IP: *.* 08.03.02, 00:26
      Ja tez mam prawie 4,5 miesieczna Julke i podczas niedawnej wizyty u lekarza zostalam wrecz skrzyczana, ze nie cwicze z dzieckiem podciagania za raczki. Wzielam sobie to do serca i cwiczymy przed kazdym jedzeniem.Buziaki dla Julki!!!
    • Gość: AsiamamaNikoli Re: podciaganie IP: *.* 08.03.02, 17:50
      moja 2 miesieczna corka az sie domaga aby ja podciagac do siedzenia a jak tylko ja sie niepodciaga to placze czy mozna taka mala tak podciagac?jak bylismy u ortopedy powiedzial ze jest calkiem zdrowa i ze wyglada na 4 miesiace a nie na 2 i ze jest bardzo silnaco o tym siadaniu sadzicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka