Dodaj do ulubionych

STRASZNIE CIERPI !!!

IP: *.* 02.05.02, 09:38
moja 2 tyg. córeczka ma ogromne kłopoty z brzuszkiem - po kazdym karmieniu nie moze zrobic kupy . strasznie prezy sie i skarzy .pomaga jedynie wlozenie termometru w pupe , ale wtedy kupy sa bardzo rzadkie i strzelajace. dalam tez raz herbatke hipp i bylo troszke lepiej, chociaz herbatka bardzo silnie podzialala , mala miala ciagle gazy , ale przynajmniej nie plakala. nie wiem czy to kolka , bo w ksiazkach pisza , ze kolka objawia sie zazwyczaj wieczorem i dziecko bardzo placze. mala po prostu bardzo cierpi po kazdym karmieniu. ja jem wylacznie gotowany lub pieczony drob i wieprzowine , gotowane warzywa, chleb, margaryne i gotowane jablka przez co równiez mam klopoty z wypróżnieniem. moze zaczac jesc normalnie? infacol rowniez nie pomaga. nie wiem co robic. czy jakas mama miala podobne doswiadczenia?zdesperowana Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 02.05.02, 11:55
      Wiesz co, Aniu? Wydaje mi się, że to nie termometr powoduje, że kupki są rzadkie i "strzelające". One po prostu takie są i to pewnie dlatego Twoja córeczka nie może się wypróżnić - są zbyt rzadkie, żeby jelita przesuwały je dalej i "tkwią" w jednym miejscu - dzidziuś nie czuje dużego parcia na stolec, ale boli brzuszek. Skoro Ty tez masz podobne kłopoty, to chyba powinnaś zmienić dietę. Może uważaj na warzywa i zamiast gotowanych jabłek jedz surowe, może chleb pełnoziarnisty. Jeśli Twoja córeczka nie jest zagrożona alergią, to nie musisz stosować takiej ograniczonej diety. :hello: Monika
    • Gość: Horska Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 02.05.02, 12:11
      Z opisu wynika że jest to najprawdopodobniej kolka, choć moje dziecko nigdy jej nie miało (dzięki Bogu)choć od początku wszystko jadłam włącznie z czekoladą (oczywiście w granicach rozsądku). Co do strzelających i rzadkich kup to mój synek też miał takie, ale tak jest jak się karmi piersią.Co do diety matki to różnie bywa, przykładem jestem ja - jadłam wszystko i dziecko nie miało kolki, natomiast moja koleżanka eliminowała prawie wszystko ze swojej diety a jej mała miała koszmaqrne kolki. Czytałam gdzieś że kolka niezależy wyłącznie od diety matki, powstaje ponieważ układ pokarmowy jest jeszcze nie przystosowany. Ale wiem że masuje się brzuszek dziecka zgodnie ze wskazówkami zegara, lub z góry w dół.Można dziecko położyć na brzuszku i podciągnąć nóżki lub tylko położyć na brzuszku wtedy podobno gazy lepiej uchodzą.Pozdrawiamy- Agnieszka i Szymonek
    • Gość: 0107 Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 02.05.02, 16:23
      Zasadniczo to może to być również i kolka, bo z nią jest tak samo jak z porannymi mdłościami, mogą trwać i przez cały dzień. Wiesz ja zauważyłam, że jak mam problemy z wypróżnieniem to i moja córeczka też. Więc może rozszerz dietę. Do picia możesz dawać herbatkę plantex, lub koperek włoski, ale bardzo słaby - dosłownie kilka ziarenek z torebki zaparz w szklance wody. A to, że dziecko ma gazy nie szkodzi, nawet przynosi ulgę.Pozdrawiam, Basia.
    • Gość: Ika Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 02.05.02, 21:20
      Moim zdaniem to nie kolka - przy kolce dziecko na ogół strasznie płacze i nie daje się w żaden sposób pocieszyć. Natomiast problemy z wypróżnianiem to inna sprawa... Nie jestem ekspertem :) ale wydaje mi się, że powinnaś jeść zupełnie normalnie, eliminując tylko to, czego dziecku naprawdę nie wolno (owoce cytrusowe, pestkowe, grzyby, kapusta, groch, fasola etc.). Kiedy karmiłam, na początku tez wszystko ograniczałam, ale lekarka kiedy mnie zobaczyła, to ochrzaniła jak święty Michał diabła :) Że za szybko wróciłam do figury, to czy ja w ogóle coś jem?? Jadłam, ale ograniczając różne rzeczy (a gotować warzyw i owoców to by mi się nie chciało :) ). I wtedy mi powiedziała, uważam że całkiem mądrą rzecz: jeśli wydelikacę dziecko przesadnie, to potem byle kurz czy zmiana wody spowoduje u niego chorobę. I zaleciła eliminować tylko to, co naprawdę szkodzi, a poza tym niczego nie gotować i wygotowywać :) A podobno dziecko powinno mieć urozmaiconą dietę (tzn. wtórną, oczywiście).Oczywiście może się okazać, że to nie Twoja dieta jest powodem problemów małej :( Ale to chyba najłatwiej sprawdzić. Acha, jeszcze jedno - ja nigdy nie musiałam stosować termometru, ale słyszałam, że to niewskazane; że dziecko, które się do tego przyzwyczai, będzie miało także później problemy z wypróżnianiem, bo nie będzie umiało sobie po prostu poradzić samo. Nie wiem, mój synek takich problemów nie miał... ale mówiła mi to znajoma lekarka.Pozdrawiam i życzę szybkiego uporania się z problemem!I.& O.
    • Gość: Stahoo... Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 06.05.02, 08:19
      Witaj Aniu!Nasz syn jak byl taki malutki (teraz jest duzy bo ma 10 tygodni, he, he!) tez mila wieksze problemy z kupkami. Powinnas sie chyba cieszyc, ze po herbatce hipp"a odchodza dziecku gazy. Z tego co wiem, to one sa jedna z glownych przyczyn bolu u maluchow. Wiec moze probuj z ta herbatka, z tym, ze ustal jakas rozsadna ilosc.Poza tym termometr jest O.K., ale rzeczywiscie uwazaj, zeby sie za bardzo dzidzius nie przyzwyczail.Dejwowi pomaga masaz!! Przed kapaniem, w cieplym pokoju, na golaska i masaz taki jak tu juz ktos kiedys pisal. Rewelacja!! Dzieciak cieszy sie jak szalony. Oczywiscie Twoja coreczka jak ma 2 tyg. to jeszcze za bardzo sie nie bedzie smiala, ale ulga murowana, tzn. mam nadzieje.Co do jedzenia, to ja juz mam swira! Czy to mozna czy nie itd. Jak synek mial chyba ze 3-4 tyg. wyszly mu krostki. No to odstawilismy bialko i tak kulamy sie z jakimis kurczakami, marchewakmi i jablkami. Ale jedno jest pewne, powiedzialem koniec. Zaczynamy jesc normalnie, oczywiscie bez przesady z np. kilogramem truskawek.Ale se popisalem!Pozdr...Stahoo...
    • Gość: poziomka Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 06.05.02, 09:58
      Aniu,mi takze sie wydaje ze to problemy z kupka. Mialam to samo. Okropny placz i histeria. Balam sie ze malej cos sie stanie, wiec zaczelam uzywac czopkow glicerynowych (przekrajalam je na 3-4 kawaleczki) i pomeczylismy sie z tym jeszcze 2 tygodnie i malej wszysko minelo gdy miala 2 miesiace (chyba po prostu dojzal jej przewod pok.) To ze kupy sa strzelajace tzn. ze gazy blokuja wyjscie kupce. Jezeli uzyjesz termometru lub czopka uwolnisz gazy, a kupka dalej wyjdzie sama (lub wystrzeli - jezeli jest duze parcie - ja sama wiele razy bylam dostalam kupka) Najlepiej jak za wczasu pomozesz coreczce robic kupke. Co do diety u mnie tez zadne restrykcje nie pomogly (za to picie zwyklego koperku bardzo) - musisz oczywiscie uwazac, ale to nie jest raczej sprawa diety. Jezeli bedzie gorzej to poradz sie lekarza - podobno, ktos tu niedawno o tym pisal daja na to lekarstwo - nie ma sensu by dziecinka plakala
      • Gość: Ika Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 06.05.02, 22:18
        Tu coś jest - chyba niewiele, ale może się przydahttp://www.pampers.pl/faq22.html
    • Gość: oladrab Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 13.05.02, 11:13
      Aniu, moja mała ma już 3 m-ce, ale pierwsze tygodnie to też był koszmar. Zuzia ciągle płakała. Z tymi kolkami to nieprawda ze występują o określonych porach, u większych dzieci już tak, ale u takich maluchów mogą trwać cały dzień.Spróbuj kłaść jej na brzuszku ciepłą pieluszkę (w worku np.), tulić ją w pozycji pionowej, kłaść ją przynajmniej na troszkę na brzuszku w pozycji na samolot. Z herbatkami na koleczki nie mam zbyt dobrych doświadczeń, bo one zanim rozładują małe jelitka z napięcia, najpierw powodują, ze gazy krążą sobie i krążą po małym brzuszku, drażniac dzidziusia jeszcze bardziej. Efekt jest oczywiście dobry, ale przedtem dziecko nieźle sę napłacze. Spróbuj z bardzo lekkim rumiankiem. A kupka moze być rzadka, moaja mała cały czas ma takie rzadkie eksplozje i to nie jest nic złego.Cierpliwości i powodzenia,Ola
    • Gość: Aari Re: STRASZNIE CIERPI !!! IP: *.* 13.05.02, 11:34
      AniuNie sądze,żeby to była kolka ... ale może .Dla pewności powinnaś przeanalizować swoję dietę , chodzi o takie rzeczy których matce karmiącej nie wolno bezwzględnie .. czyli owoce cytrusowe, pestkowe, groch, kapusta i pochodne ( kalafor, brokuły) uważaj na mleko i produky zbożowe ( gluten) broń boże truskawek i poziomek - ale to chyba wiesz, rumianek też .... możesz spróbować podać maluszkowi odrobinkę proszku troistego - jest to łagodny środek przeczyszczający - specjalnie dla niemowląt a w zasadzie nawet dla noworodków....Powoduje lekkie przeczyszcenie przwodu pokarmowego i likwiuje tym samym bóle brzuszka i te przy niestrawnościach i te przy kolkach. Więc na pewno pomoże a i nie zaszkodzi. Tylko, że ostatnio trudno go dostać bpo apteki przy nowoczesnych preparatch na kolki jelitowe całkiem o nim zapomniały = ale popytaj.pozdr.wioleta i 7 miesięczny Krzyś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka