mie11 02.12.06, 20:07 Czy biala wydzielinka w okolicy malych warg sromowych (wewnwtrznych) jest norma u 2 miesiecznej dziewczynki. I czy usuwac ja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agunia1980 Re: biala wydzielina 02.12.06, 20:50 Moja corcia tez miala czasami.Mysle ze to wynik niedokladnego przecierania chusteczka tych okolic.Ja usuwalam chusteczkami.Przez jakis cas przemywalam tez naparem z rumianku. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: biala wydzielina 03.12.06, 17:57 Pytałam o to lekarkę- ginekolog, powiedziała ,że trzeba dokładnie to zmywaś najlepiej w czasie kąpieli. Rozchylić wargi i przetrzeć dokładnie wacikiem. Ta wydzielina nie może tam zalegać bo może doprowadzić do podrażnienia cewki moczowej lub okolic pochwy. Odpowiedz Link Zgłoś
hilda78 Re: biala wydzielina 03.12.06, 22:33 a ja czytałam w jakimś artykule o pielęgnacji niemowląt, że nie usuwa się białej wydzieliny przy wargach sromowych u dziewczynek bo to maź i pełni funkcje ochronne mowa jest tylko o wymywaniu ewentualnie kupki która może się tam dostać i przemywaniu tych okolic wacikiem przy delikatnym rozchyleniu warg sromowych, absolutnie żadnego czyszczenia głęboko i usuwania mazi. Odpowiedz Link Zgłoś