renabar 08.12.06, 11:22 Od 6 tygodni walczę z ciemieniuchą, robię okłady z oliwki i myję główkę, dokładnie płuczę. ćiągle pojawiają sie płaty zasuszonej skóry. MAŁY MA 2,5 MIESIĄCA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzaleczka Re: ciemieniucha 08.12.06, 12:19 robimy tak: obficie smarujemy głowę dziecka oliwką, czekamy ok. 20-30 minut żeby suche płaty "namiękły" i grzebieniem czeszemy włoski (lekko drapiąc skóre głowy)- beda w=schodzić natłuszczone płaty skóry. Czeszemy do momentu, aż płaty przestaja schodzić. Myjmy głowę dziecka. Powtqrzamy czynność przed każdą kapielą do czasu zniknięcia ciemieniuchy. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
olgaz2 Re: ciemieniucha 08.12.06, 13:16 rob dokladnie jak radzi zuzaleczka tylko zamiast grzebienia radzila bym kupic zwykla szczoteczke do zebow bojest bardziej miekka od grzebienia ale twardsza od zwylkej szczotkido wlosow dla niemowlaczkow czyli taka w sam raz i doskonale a zarazem delikatnie zdrapuje ciemieniuche. Mojemu synkowi tym sposobem wykurzylam siemieniuche raz na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: ciemieniucha 08.12.06, 12:21 Spróbuj Linomag-maść w pudełku biało- zielonym. Ja walczyłam u starszego dziecka 4 miesiące, a po linomagu zeszło w ciągu 3 dni. Ale uwaga - może uczulić (przynajmniej krem) - bo Franiowi nic nie było, ale moja młodsza córeczka dostałą na pupie wysypki po Linomagu chyba, bo nic innego raczej w grę nie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamainki Re: ciemieniucha 08.12.06, 13:45 A nie pomyslałas ze tak długo utrzymujaca sie ciemieniucha moze byc oznaka alergii? Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia2506 Re: ciemieniucha 08.12.06, 14:10 U nas ciemieniucha pojawiała się zawsze z wysypką na skórze, długo walczyliśmy z tym również oliwką i wyczesywaniem. Nam pomógł szampon z Musteli, uzywamy do tej pory i ciemieniucha nie wróciła a alergia jest nadal. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
monika2821 Re: ciemieniucha 08.12.06, 14:21 ciemieniucha pojawila sie w momencie nasilenia alergii.Smaruje parafina i jak luski sa bardzo widoczne wyczesuje grzebykiem ,jak nie -nic nie robie -samo przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
justynaz2010 Re: ciemieniucha 08.12.06, 14:56 A moj syn ma skaze bialkowa i ciemieniuchy nie mozemy zlikwidowac od miesiaca. Po wyczesaniu naoliwionych "łusek" w tych samych miejscach gdzie byly strupki glowka robi sie mokra - saczy sie woda i strup powstaje na nowo. Przypadkowo jak bylismy w szpitalu to lekarka powiedziala ze sami juz tego nie zlikwidujemy i posmarowala malemu glowke jakas mascia. Zeszlo dosyc duzo ale jednak nie wszystko. Pediatra wypisala wiec recepte na jakis Elocom w plynie (nie masc) i kazala posmarowac bo juz nie mamy sily walczyc. Glowka w dodatku zaczela brzydko pachniec. Odpowiedz Link Zgłoś
yogisia Re: ciemieniucha 09.12.06, 10:09 Elocom to steryd, staraj się nie stosować Odpowiedz Link Zgłoś
sja75 Re: ciemieniucha 08.12.06, 19:25 polecam seboderm-u nas zeszła po 4 dniach a długo z nią walczyłam.poleciła ja doktorka z forum"pielegnacja skóry "rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
nnnikita Re: ciemieniucha 08.12.06, 22:20 jedna "madra" pani doktor mi polecila oliwke salicylowa. nie uzywajcie tego bo w ostatniej chwili babka z apteki mi sie spytala po co ja kupuje i sie okazalo ze dla takich maluchow to jest o wiele za ostre Odpowiedz Link Zgłoś
akan77 Re: ciemieniucha 09.12.06, 10:02 położna mi poradziła abym przed kąpielą wysmarowała główkę dziecka zwykłym masłem następnie wyczesała szczoteczką. podczas kąpieli dobrze wymyła, ale dokładnie bo inaczej będzie śmierdziała. zrobiliśmy tak raz i od tamtej pory jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia291 Re: ciemieniucha 09.12.06, 11:26 ja tez walczyłam długo z ciemieniuchą,dopóki nie zastosowałam oliwki salicylowej 5%,mineła błyskawicznie,a poradził mi pediatra,żeby spróbować,żadnych skutków ubocznych,także polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kiitek Re: ciemieniucha 09.12.06, 11:25 renabar napisała: > Od 6 tygodni walczę z ciemieniuchą, robię okłady z oliwki i myję główkę, > dokładnie płuczę. ćiągle pojawiają sie płaty zasuszonej skóry. MAŁY MA 2,5 > MIESIĄCA. a szczotkujesz mu główkę? Odpowiedz Link Zgłoś