Dodaj do ulubionych

montowanie fotelika

IP: *.* 29.12.02, 16:18
Czy da się zamontować fotelik inaczej niż przez przypięcie go pasami? chodzi o taki od 9 do 18 kg.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aluc Re: montowanie fotelika IP: *.* 29.12.02, 17:15
      wszystkie znane mi foteliki w tym przedziale - a jestem na bieżąco, bo właśnie kupowaliśmy Maksiowi - są montowane albo trzypunktowymi albo dwupunktowymi pasami bezpieczeństwa. Nie słyszałam, żeby można je było montować inaczej.
    • Gość: E.T. Re: montowanie fotelika IP: *.* 02.01.03, 06:59
      Mozna, ale tylko jesli fotelik i samochod sa do tego przystosowane. Nasz fotelik moze byc przymocowany do bazy zamocowanej w samochodzie (nie trzeba sie ciagle szarpac z pasami) lub bez niej. Pasami mozna przypiac na dwa sposoby (moim zdaniem najlepiej pasem pasazerskim srodkowym) lub uzyc systemu LATCH. To sa takie "zaczepy", ale samochod musi tez miec zainstalowany ten system. Np. Volksvagen ma to we wszystkich nowych modelach, do innych aut mozna sprobowac zamowic u dealera.
      • Gość: ekaśka Re: montowanie fotelika IP: *.* 09.01.03, 00:40
        Gdzie kupuje się taką bazę ? Czy to już jest razem z fotelikiem? Jak tak to jakiej firmy?
        • Gość: E.T. Re: montowanie fotelika IP: *.* 09.01.03, 03:47
          Tak, baza przychodzi razem z fotelikiem. My mamy firmy Graco. Wiem ze sa dostepne w POslce bo raz na Sprzedam ktos odsprzedawal. Moze znajdz ten post i skontaktuj sie z ta osoba gdzie kupila? Zreszta na pewno sa inne firmy ktore wyposazaja foteliki w podstawy.
          • Gość: Zilka Re: montowanie fotelika IP: *.* 09.01.03, 09:58
            Ale bazy działają chyba tylko z pierwszymi fotelikami, 0-13 czy jakoś tak, tymi które się wyjmuje z samochodu z dzieckiem. A taki fotelik 9-13 to też jest takie nosidełko czy się go już zostawia w samochodzie a wyjmuje dziecko? Taką bazę też się przyczepia pasami.Dostępne są w Polsce ale WYDAJE MI SIĘ, że trzeba to kupowac razem z fotelikiem bo fotelik musi mieć taki "zaczep" na dole do kliknięca w tą bazę.Chyba, że to o inne foteliki i bazy chodzi? Narazie Florka waży niecałe 7 kg więc jeszcze nie wyrośliśmy z pierwszego fotelika-nosidełka i nie jestem na bieżąco...zilka :)
            • Gość: E.T. Re: montowanie fotelika IP: *.* 09.01.03, 18:02
              Tak ,baza i fotelik musza stanowic komplet. Baze przypina sie pasami ale nie trzeba jej ciagle przypinac i odpinac i zostawia sie w samochodzie "na stale." A fotelik po prostu sie w nia wklada, potem wystarczy tylko przycisnac uchwyt. Tez nie wiem jako to jest z fotelikiem 9-13kg, ale raczej nie dziala jako nosidlo bo kto by chcial takie ciezary nosic? My postanowilismy kupic nowy fotelik, ktory wystarczy na dluzej, bo nie ma sensu co pol roku latac do sklepu, a wiec bedzie taki na 0-4 lata a ten na pewno zostanie w samochodzie (np. http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000067QUH//102-6334293-6804966?v=glance&s=baby&n=542450&me=A1F83G8C2ARO7P&vi=pictures&img=14#more-pictures )Nie wiem czy wiecie ale ponad 90% fotelikow jest zle montowanych w samochodach. W USA sa specjalne punkty i przeszkoleni do montowania policjanci. Nasz fotelik ma wskaznik prawidlowego montowania - pokazuje prawidlowosc nawet gdy sie go przechyli pod odpowiednim katem na podlodze (do d... z takim wskaznikiem). Powodzenia przy zakupach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka