Dodaj do ulubionych

krótkie wędzidełko? miał ktoś taki przypadek ??

14.12.06, 20:49
Dzisiaj byłam na kontroli z moim 5 miesięcznym synkiem. Pani Dr. która go
badała stwierdziła, że Franek ma za krótkie wędzidełko bo nie ssał piersi i
że pewnie trzeba bedzie mu je podciąć, żeby nie miał problemow z mową. Jestem
trochę tym przerażona, może ktoś miał podobnie, podzielcie się doświadczeniem.
Obserwuj wątek
    • kalist Re: krótkie wędzidełko? miał ktoś taki przypadek 14.12.06, 21:24
      bo nie ssał piersi? pierwszy raz słysze coś równie idiotycznego!
      zmień proszę lekarza, bo ten Ci głupoty opowiada smile
      krótkie wędzidełko jest takim samym defeltem, jak odstające ucho. ..i tak samo
      się go usuwa.
      • lafey76 Re: krótkie wędzidełko? miał ktoś taki przypadek 14.12.06, 21:55
        Ja rowniez slyszalam od lekarza,ze dziecko ktore nie ssalo dlugo piersi moze
        miec za krotkie wedzidelko.
        • mazajac Re: krótkie wędzidełko? miał ktoś taki przypadek 14.12.06, 21:57
          więc nie jestem odosobniona,powiem jedno lekarze mnie wykańczają, chyba
          przestanę do nich chodzić, bo przeżywam koszmary, jeśli ktoś jeszcze coś wie o
          tym wędzidełku niech napisze,
      • arras-k Re: krótkie wędzidełko? miał ktoś taki przypadek 14.12.06, 21:58
        Mój synek miał bardzo krótkie, ale pierś ssał.dużo wysiłku kosztowało mnie to
        by go tego nauczyć ale jakoś sie udało.Co do zabiegu, to był wykonywany w
        znieczuleniu ogólnym, gdy synek miał rok.
        Dawid i Wojtek
        • mazajac Do arras-k 14.12.06, 22:01
          powiedz coś wiecej na ten temat, kiedy lekarz to stwierdził i czy to dziecku
          przeszkadzało w rozwoju mowy,???czy mam się z tym udać do laryngologa....????
          • arras-k Re: Do arras-k 14.12.06, 22:13
            U mojego dziecka lekarz to stwierdził ok. 3 miesiaca życia i kazała czekać z
            zabiegiem bo wędzidełko może ise wyciagnąć.Rozmawiałam na ten temat z moją
            koleżanka - logopedką i ona zaleciła mi masaż rozciągający to
            wędzidełko.Zrobiłam ten masaż ze dwa razy, a że mały go nie znosił to dałam
            sobie spokój.Pediatra powiedziała mi, że zabieg podcięcia najlepiej wykonać
            ok.2 roku życia.Jednak gdy mały skończył roczek dała mi skierowanie do chirurga
            bo jej powiedziałam, ze mały nie potrafi dobrze przeżuwać jedzenia przez ten
            krótki języczek (a był strasznie krótki,najdalej mógł wargi dotknąć a i to
            boczkami bo środek zostawał w buźce!).Gdy poszłam do chirurga to ten mi
            powiedział, ze zabieg w znieczuleniu ogólnym.Troche mnie to zaskoczyło bo
            wszedzie czytałam zę w przypadku tak kosmetycznego zabiegu wystarczy
            znieczulenie miejscowe.Lekarz powiedział, ze znieczulenie miejscowe mógłby
            zastosować gdyby synek mia góra 8 miesiecy, bo wtedy jest jeszcze nie bardzo
            świadomy,a roczne dziecko już więcej rozumie i to byłby dla niego stres za
            duży, bo by go musiały pielęgniarki trzymać.Nie chciałam za bardzo dyskutować z
            lekarzem i zgodziłam sie na tą narkozę.okazało sie zę to nie była taka pełan
            narkoza jaką stosuje sie przy operacjach (nie intubowano dziecka).Zabrali go na
            sale operacyjną i po góra 5 minutach przywieźli już obudzonego.Synek trochę
            płakał, ale po ok. 2godzinach zaczął sie normalnie zachowywać, zaczął ssać
            pierś i nie było widać by go coś bolało.Teraz ma 2,5 roczku i nie ma żadnych
            problemów z mową, a po zabiegu nie ma śladu!
    • b.bujak Re: krótkie wędzidełko? miał ktoś taki przypadek 14.12.06, 22:12
      obejrzyj języczek, najlepiej wysunięty - jak jest za krotkie wędzidelko, to
      końcowka języka ma kształt serca (środek jest ciągnięty przez wędzidelko) - jak
      wędzidelko jest dobre, to końcowka języka jest okrągla

warto skonsultowac przed ewentualnym zabiegiem z laryngologiem - nie zniedbuj
      sprawy, bo rzeczywiscie, jesli naprawde jest krotkie wedzidelko, to mogą byc
      klopoty;

ja niestety mialam przykrą historię, bo lekarz probowal nas naciągnąc na
      niepotrzebny zabieg podcinania wedzidelka
    • bialka Re: krótkie wędzidełko? miał ktoś taki przypadek 14.12.06, 23:18
      Nasz synek miał krótkie wędzidełko zauważone zaraz po urodzeniu. W ssaniu mu nie
      przeszkadzało, czekaliśmy do około 2 lat, nie wyciągnęło się wystarczająco. Na
      szczęście nie miał bardzo krótkiego i wystarczyło podciac pierwszą częsc, która
      nie jest bardzo unerwiona i ukrwiona, poza tym cienka. W CZD i IMiD terminy
      zawrotnie odległe, więc skończyło się na Dziekanowie Lesnym. Od mojego telefonu
      do zabiegu 3 dni. Pojechaliśmy na ogledziny i decyzję czy na miejscu, czy
      później w znieczuleniu ogólnym. Ponieważ okazało się jak wyżej, miał w
      znieczuleniu miejscowym (piukane do buzi), bardzo miła pani doktor, ciach i z
      głowy. Fakt, dziecko mam pokojowo, wręcz ciekwie nastawione do zabiegów
      medycznych. Ona mu wszystko wytłumaczyła, tata wział na kolana. Nawet nie
      drgnął.POszliśmy od razu na oddział laryngologiczny, bo tak nam przez telefon
      kazali. Zadzwoń tam i się dowiedz, moze najpierw przez poradnie. My mieliśmy
      zabieg a potem wpis i ekspresowy wypis z oddziału, możliwe jest tez na
      laryngologicznej izbie przyjęć, cos takiego. Telefonu już nie mam, ale mozna
      normalnie w ksiązce znaleźć. Pozdrawiam.
    • mazajac dzięki wielkie 15.12.06, 21:05
      Dzięki wielkie za wyjaśnienia i jak ktoś coś o tym jeszcze wie niech pisze,
    • ninador Re: krótkie wędzidełko? miał ktoś taki przypadek 15.12.06, 21:21
      moja mala tez miala krotkie wedzidelko mimo ssania piersi, i jeden lekarz mowil
      o zabiegu okolo 2 roku zycia, wiec poszlam do innego i on stwierdzil ze samo
      sie wyiagnie boe jest bardzo cienkie, wiec moze warto sprawdzic to z innym
      lekarzem bo jak widac wazna jest grubosc. Mojej malej faktycznie sie
      wyciagnelo, ale jak wiem to sam zabieg jest bardzo prosty i bezbolesny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka