Dodaj do ulubionych

z plecków na brzuszek

IP: *.* 09.02.03, 07:57
Moja córka właśnie kończy 8 miesiąc i nie przekręca się samodzielnie z plecków na brzuszek. Lekarka stwierdziła, że dziecko jet opóźnione ruchowo. Jak wasze dzieci radzą sobie z przekręcaniem się? Wiem, że różne dzieci różnie sobie radzą ale 8 miesiący to juz chyba czas na to. Pozdrawiam.El
Obserwuj wątek
    • Gość: granna Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 10.02.03, 08:16
      HejA mój syn ma 14 miesięcy i nie chodzi, dopiero zaczyna się puszczać na kilka kroków lub trochę za rączkę, moze też jest opóxniony ruchowo? Nie pamiętam kiedy zaczął się przewracać z plecków na brzuszek, ale na pewno najpierw zaczął przekręcać się z brzuszka na plecy. A co to znaczy opóźniona ruchowo? Zaleciła jakąś rehabilitację? Co powiedziała oprócz tego, ma to jakieś podłoże? Może dziecko jest dość duże i po prostu leniwe?pozdrawiamgranna
    • Gość: Vika Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 10.02.03, 15:27
      Ja bym się nie martwiła. Córka mojej koleżanki miała 8 miesięcy i nie siedziała , 15 miesięcy i nie chodziła, dziś jest uroczą , inteligentną dziewczynką (bardzo sprawną fizycznie i bardzo dobrymi wynikami w szkole z przedmiotów ścisłych) .Głowa do góry, pozdrawiam.Ps. moja tez się nie przekęca, ma 6 miesiecy ;-)
    • Gość: Vika Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 10.02.03, 15:43
      Ja bym się nie martwiła. Córka mojej koleżanki mając 8 miesiecy nie siedziała a mając 16 nie chodziła. Dziś jest bardzo sprawną i inteligentną dziewczynką.Głowa do góry, pozdrawiamPs. Moja córka też się nie przekręca a ma 7 miesiąc.;-)
    • Gość: orla Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 10.02.03, 23:20
      Hej!Mój synek ma 6 miesięcy, już przekręca się z pleców na brzuszek, a właściwie nawet turla /PRZY CZYM jest on wyjątkowo żywiołowym dzieciaczkiem/. Choć miałam wcześniej wątpliwości, czy wogóle będzie chciał się przekręcać, bo nie lubił leżeć na brzuszku i przy kładzeniu go na brzuszek strasznie płakał i nie próbował w tym odnaleźć nowych doświadczeń. W pogoni za ulubionymi zabawkami, które synkowi upadały na boki, rozwinął swoje umiejętności. A jak to wygląda u Ciebie?Jak widać na każde dziecko przychodzi pora! Jeśli TYLKO na podstawie tego lekarz stwierdził opóźnienie, to ja bym się tym zupełnie NIE martwiła. PozdrawiamPs. Ponadto jeśli lekarz uważa, że dziecko jest opóźnione ruchowo, to co na ten temat miał do powiedzenia? Bo z Twojego postu wynika, że tylko Cię zdenerwował.
      • Gość: kmartyka Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 12.02.03, 15:54
        A ja bym się przeszła dla świętego spokoju do lekarza rehabilitacji. On moze stwierdzić czy dziecko jest "opóżnione ".Lepiej wszystko zawczasu sprawdzić. Ale nie przejmowałabym się, dzieci naprawdę rozwijaja się w róznym czasie.Mój syn np. nie ma jeszcze 7 miesięcy a już raczkuje. Natomiast o siedzeniu nie ma zielonego pojecia. Kasia
    • Gość: ez Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 12.02.03, 16:06
      Asia bardzo szybko wszystko robiła mimo, że jest wcześniakiem. Przekręcać się zaczęła w wieku niecałych 6 miesięcy. Jednak jak Asia skończyła 2 miesiące dostaliśmy od pani doktor ćwiczenia skserowane dla maluszków ogólnorozwijające (dawała wszystkim pacjentom). Robiliśmy je po kąpieli a Asia je uwielbiała. Może poproś pania doktor o takie ćwiczenia
      • Gość: grocio Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 13.02.03, 21:47
        a moze poprostu zmien lekarza bo moze to on jest opozniony ?
        • Gość: kundziowata Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 14.02.03, 23:01
          Tak, zdecydowanie ten lekarz jest jakiś opóźniony.Bartuś ma 5 miesięcy, od prawie 2 miesiecy przekręca się na lewy bok (na początku trochę nieprawidłowo) i od niedawna na brzuch, a od tygodnia na prawy bok i brzuch. Chodzimy na rehabilitację w związku ze wzmożonym napięciem mięśniowym. Tam mi pokazano, jakie ćwiczenia robić. Przy zmianie prowadzącego ćwiczenia zmieniono mi jedno ćwiczenia i Bartuś dosłownie w 1 dzień załapał, na czym polega przewracanie.Na pewno pomaga:- przewracanie na boki (a nie unoszenie) w czasie przewijania- przewijanie na dużej powierzchni, żeby było gdzie się turlać- układanie dziecka do zabawy na podłodze, a nie w łóżeczku- no i generalnie zabawa w obroty (zawsze pomagasz za biodra czy górę uda)Ja uważam, że indywidualność swoją drogą, ale dziecko powinien obejrzeć ktoś jeszcze i może go delikatnie pokierować na dobre tory.Hej Ewa mama Asi, czy możesz mi jakoś przesłać te ćwiczenia ogólnorozwojowe?
          • Gość: Karollaa Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 20.02.03, 14:12
            Hej, chcialam zapytac, co cie zaniepokoilo i jak objawia sie to wzmozone napiecie miesniowe? Moj 3 tyg. synek czesto przed i po jedzeniu szarpie glowka na wszystkie strony, traca buzka brodawke.... choc jesc umie normalnie.... wygina sie tez przy tym do tylu dziwnie... Czy to sa objawy tej dolegliwosci? Napisz cos o cwiczeniach. Bo zanim trafie do lekarza, to moglabym cos z nim porobic leciutko, chyba nie zaszkodzi. pozdrawiamKArola
    • Gość: Habina23 Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 18.02.03, 11:22
      Hej,Moja Zuzia ma prawie 10 miesęcy i przekręca się z plecków na brzuszek, ale tylko wtedy kiedy leży na kocyku na pleckach i chce sięgnąć po jakąś zabawkę. A jak już leży na brzuszku to ciągle "zapomina" jak to się robi w drugą stronę. Moja kuzynka nie mogła ubrać na leżąco swojego synka bo cały czas przekręcał się na brzuch. Ciekawe kiedy moja córcia to polubi. Zuzia od początku nie lubiła leżeć na brzuszku. Od razu były krzyki, ale leżeć musiała. Tak, że nie martw się. Wszystko w swoim czasie.PozdrawiamKasia
      • Gość: AgaJot Re: z plecków na brzuszek IP: *.* 18.02.03, 18:02
        Ja mam troje ośmiomiesięcznych rówieśników w domu. Jeden: Kubuś siedzi sam ale w sumie nie jest jakoś strasznie ruchliwy,Łukasz przekręca się z brzucha na plecy ale nie siedzi stabilnie,a ja go nie staram się sadzać ( "na siłę"), a mój maleńki Misio na razie obraca się na boczki, rwie się do siadania ale to jeszcze nie jego czas. Każde z dzieci jest inne. Każde rozwija się w swoim tempie i rytmie. Lekarka, jeżeli ma obiekcje powinna zaproponować pomoc, a nie straszyć. Trzymajcie się. W razie problemów lekarze zalecają rehabilitację. Po prostu jeśli możesz poproś o skierowania do specjalisty ( ja z moimi dziećmi chodzę do neurologa, który w razie potrzeby zaleca ćwiczenia). Pozdrawiam. Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka