Dodaj do ulubionych

bez chrztu?

26.12.06, 10:47
zastanawiam sie, czy sa na forum mamy, ktore nie maja zamiaru chrzcic swoich
dzieci, tak jak ja?
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gosika78 Re: bez chrztu? 26.12.06, 11:41
      Ja na przykład smile
    • shady27 ja 26.12.06, 11:55

• mustardseed Re: ja 26.12.06, 14:47
        I chyba ja, bynajmniej nie w katolickim
        • kinoczka1 Re: ja 26.12.06, 16:32

Ja również,choć zdajęsobie sprawę,że w tym kraju to dość odważna decyzja,ale
          wolę prawdę od obłudy.
          bd.lilypie.com/o4Qkp2.png
          • pyzula3 Re: ja 26.12.06, 16:37
            a ja wole jednak oblude. Za kilka lat komunia przed Waszymi dziecmi i jak sadze
            9 letni maluch nie zrozumie dlaczego inne dzieci sa ochrzczone i ida do komunii
            a one nie.
            • mika_p Re: ja 26.12.06, 17:18
              Nie doceniasz dziewięciolatka.
              Łatwiej zrozumie, że ty nie wierzysz w Boga, niż fakt, ze rodzice grzeszą, nie
              uczęszczają do kościoła, nie modlą się i nie pokazują wiary.
              Komunie [poprzedza rok intensywnego, a dwa lata mniej intensywnego, szkolenia
              indoktrynującego. Bardziej zranisz dziecko każąc mu uczestniczyć w czymś, co
              ciebie wyklucza, niż prawdą.

Mama_Drugoklasisty
            • agamamaani Re: ja 29.12.06, 14:13
              ja nie byłam ochrzczona a co za tym idzie nie była u komunii.. przeżyłam ,
              rozumiałam o co chodzi..
    • malwisienia Re: bez chrztu? 26.12.06, 17:38
      na szczęście trochę nas jest
      • zona_mi Re: bez chrztu? 26.12.06, 18:47
        Dlaczego: na szczęście?
      • malwisienia Re: bez chrztu? 27.12.06, 08:19
        być może w przyszłości moje dziecko uniknie dyskryminacji w szkole, jeżeli
        takich jak ona zbierze sie chociaż mała grupka
    • hodos Re: bez chrztu? 26.12.06, 18:11
      ja też nie będę chrzcić, sama jestem ochrzczona ale do komunii już nie poszłam
      i nie czuję się inna
      • anulaaa Re: bez chrztu? 26.12.06, 19:39
        ja tez narazie odkładam chrzest...zobaczymy jak będziesmile
    • grumman Re: bez chrztu? 26.12.06, 20:05
      ja też nie mam zamiaru.
      • paulina1979 Re: bez chrztu? 26.12.06, 20:12
        ja chrzcić na pewno nie będę
    • michasia24 a będziecie je wychowywać w jakiejś wierze? 26.12.06, 20:43
      • shady27 nie 26.12.06, 20:44

• fermenta nie 26.12.06, 23:19
        Jak skutecznie wychowywać w wierze, jeśli samemu jest się niewierzącym?
      • hoshi74 Re: a będziecie je wychowywać w jakiejś wierze? 27.12.06, 08:35
        wiara w jakiegokolwiek boga nie jest niezbedna, aby wychowac porzadnego
        czlowieka.
        • hipopotamama Re: a będziecie je wychowywać w jakiejś wierze? 27.12.06, 17:07
          Ale bardzo mocno ułatwia sprawę bo Biblia to w sumie zbiór opowiadań pasujących
          do każdej okazji i ludziom bez wyobraźni tudzież talentów dydaktycznych bardzo
          muże pomóc.
          A przy okazji Twoja córka ma pięęęękne imię!
          • fermenta Re: a będziecie je wychowywać w jakiejś wierze? 27.12.06, 17:17
            Baśnie Andersena też można dopasować do każdej okazji;-p
            • hipopotamama :-) 28.12.06, 14:20

• miryw Re: a będziecie je wychowywać w jakiejś wierze? 28.12.06, 19:41
            Niestety bardzo mało z tych opowiadań nadaje się dla dzieci. Stary testament to
            w większości kary boże i zabójstwa. W nowym trochę lepiej... Jako pięciolatek
            dostałem komiks dot. życia Jezusa - była to jedna z moich ulubionych książeczek.
    • blueluna Re: bez chrztu? 26.12.06, 21:34
      Rowniez ja sie dolaczam smile.
      Absolutnie nie rozumiem i nie zrozumiem osob ktore chrzcza dziecko, choc same
      sa niewierzace - dla swietego spokoju, zeby dziecko "nie bylo inne".
      Trudno o lepsza nauke ze byc innym niz wiekszosc to zle oraz wstyd i nalezy
      nawet za cene obludy to ukrywac.
      No ale coz, kazdy sam wpaja wazne dla niego wartosci dziecku.
      • dorianne.gray blueluna 26.12.06, 22:31
        Podpisuję się obiema rękami. Też nie chrzcimy.

BTW ja też nie jestem ochrzczona i ani mnie żadna krzywda w życiu nie spotkała,
        ani ostracyzm ze strony równieśników, ani nie miałam problemu z tym, że inni
        idą do komunii, bierzmowania - te wszystkie "argumenty" wysuwają zazwyczaj
        ludzie, którzy nie potrafią pojąć, że można żyć bez religii.
    • sja75 Re: bez chrztu? 26.12.06, 21:50
      dołączam-wolę szczerość od obłudy
    • koza_w_rajtuzach Re: bez chrztu? 26.12.06, 23:26
      Też nie zamierzam chrzcić córki.
    • hoshi74 dziekuje za odpowiedzi! 27.12.06, 08:29
      pozdrawiam!
    • jani78 :) 27.12.06, 08:38
      Ja jestem wierząca i praktykująca, a zatem ochrzciłam swoje dziecko. Wy - nie,
      więc nie chrzcicie. Napawdę - szacunek w Waszą stronę. Chyba nic gorszego, jak
      te strasznie-pokrzywdzone-mamy, którym ksiądz dziecka ochrzcić nie chce, bo
      dawno już przestały mieć cokolwiek wspólnego z kk a strasznie się przy tym
      chrzcie upierają i plują jadem dokoła. Skoro ja nie jestem wyznawcą jakiegoś
      boga Hulu-Bulu to nie chcę za wsszelą cenę, by dziecko było przyjęte do grona
      czcicieli Hulu-Bulu. Nawet więcej, nie życzę sobie tego. Pozdrawiam wszystkie
      uczciwe mamy
    • felonia Re: bez chrztu? 27.12.06, 08:53
      ja nie mam zamiaru chrzcić.
      Syn sam wybierze sobie wiarę - będę sugerowała raczej protestancką niz
      katolicką jeżeli w ogóle.
      A na "Pierwszą komunię" dam dziecku fajny prezent, bo dla dzieci w tym wieku
      prezenty są ważniejsze niż komunia - nie rozumieją powagi sytuacji smile wtedy na
      pewno nie będzie się czuł inny jak dostanie zegarek komputer albo rower
      sama pamiętam swoją komunię - liczyła się fajna sukienka, dobre jedzenie i
      pieniądze w kopertach! A na mszy umierało się z nudów bo jak wytrzymać 32
      zwrotki piosenki podczas gdy 60 dzieci bierze komunię pod ołtarzem ...
      A potem biały tydzień, bierzmowanie, uczenie się 100,200 pytań na pamięć, aż mi
      się śniły po nocach - do dziś nie rozumiem tych sakramentów?
      Nie zafunduję dziecku takich tortur.
      • zona_mi Re: bez chrztu? 27.12.06, 10:22
        > A na "Pierwszą komunię" dam dziecku fajny prezent, bo dla dzieci w tym wieku
        > prezenty są ważniejsze niż komunia - nie rozumieją powagi sytuacji smile

Zapewniam cię, że nie dla wszystkich dzieci najważniejsze są prezenty i
        pieniądze. W dużej mierze zależy to od tego, w jaki sposób rodzice pomogą im
        przygotować się do przyjęcia sakramentu - jak sami podchodzą do tematu.
    • truscaveczka Re: bez chrztu? 27.12.06, 09:26
      A ja jestem ateistką, ale zamierzam. Jeszcze jeden papierek do szuflady. Bo
      nigdy nie wiadomo, co w życiu się może przydać.
      Wiem, ile jest zachodu z chrztem dorosłej osoby, więc załatwimy to teraz.
      • maksiunio1 Re: bez chrztu? 27.12.06, 12:40
        > Wiem, ile jest zachodu z chrztem dorosłej osoby, więc załatwimy to teraz.
        buahahahahaa...
        smiesz zartowac. Dobry Whiskacz wypity z ksiedzem na zakrystki zalatawil:
        Chrzest, komunie, bierzmowanie.
      • dorianne.gray Truscaveczko! 27.12.06, 18:25
        To może wprowadź od razu dziecię w świat protestantyzmu, judaizmu, islamu,
        prawosławia, ŚJ... nigdy nie wiadomo, co się może przydać, a to tylko papierki
        do szuflady wink))
    • ella53 ja 27.12.06, 12:06
    • inka281 Re: bez chrztu? 27.12.06, 16:19
      Ja nie zamamierzam chrzcić swojej córeczki. Mój 8 letni syn także nie był
      chrzczony.
    • beatamin Re: bez chrztu? 27.12.06, 16:41
      Nie ochrzciłam i nie zamierzam chrzcić syna (ma 7 miesięcy). Nie wierzymy z
      mężem w żadnego boga, dlatego nie będziemy chrzcić, posyłać do komunii,
      wychowywać w wierze, bo to mija się z naszymi przekonaniami i tak jak napisali
      wyżej inni to zwykła obłuda.

Niestety wciąż spotykam się z opiniami (nawet wśród niewierzących znajomych), że
      to krzywdzenie dziecka.
    • fermenta bez 27.12.06, 17:16
      Nie ochrzciłam i nie zamierzam.
      Jako niewierząca nie będę z siebie i swoich najbliższych pajaców w kościele
      robić.
    • mysza_myszynska Re: bez chrztu? 27.12.06, 22:44
      i ja się dołączam smile
    • imoan8 Re: bez chrztu? 28.12.06, 02:33
      Ja też nie zamierzam, a jeśli za parę lat sam zechce, nie będę stała mu na drodze.
    • kryniczka Re: bez chrztu? 28.12.06, 13:54
      Również nie zamierzam chrzcić mojej córeczki... Jestem osobą niewierzącą, choć
      mam wszystkie sakramenty, jednak w dorosłym życiu podjęłam inną decyzję... i
      trzymam się jej, bo nie znoszę hipokryzji i nie zależy mi na papierku... wolę
      prawdę... a nie oszukiwanie się, jak większość katolików mówiących "Jestem
      wierzący, niepraktykujący..." najbardziej nie rozumiem ludzi, którzy na siłę
      przekonują mnie do swoich argumentów... ja przecież nie przekonuję ich, że mają
      przestać wierzyć w Boga... każdy wybiera własną drogę...
    • gato.domestico i Ja... 28.12.06, 14:39

• gizmaaa a co rodzina na to? 28.12.06, 15:16
      A ja mam pytanie, jak wasze rodziny reagują na to?
      Bo z tego co się orientuje to większość właśnie chrzci dla "świętego spokoju",
      albo dlatego bo babcie bardzo tego chcą.
      Podziwiam was i pozdrawiam
      • hoshi74 Re: a co rodzina na to? 28.12.06, 15:30
        moja rodzina nie jest zbyt wierzaca i nie naciska na zaden chrzest, a nawet
        jesli ktos sprobowalby, to jest to przeciez moje dziecko i mojego meza, a nie
        jakiejs ciotki, czy babci i to my z malzonkiem decydujemy o jego wychowaniu a
        nie szanowna ciocia smile
        • shady27 Re: a co rodzina na to? 28.12.06, 16:21
          u mnie tak samo jak u Hoshi74 smile z tym, ze jedna ciotka umoralniala nas, ze dziecko MUSI byc ochrzczone, wiec dostala delikatna repremende, ze to nasza sprawa a nie jej i to my zdecydujemy. Moi rodzice sa niewierzacy podobnie jak cala nasza rodzina, a ze strony meza pare osob jest wierzacych, reszta to ateisci
      • dorianne.gray Re: a co rodzina na to? 28.12.06, 16:49
        Moja rodzina jest kompletnie poza tymi sprawami, sami ateiści. W rodzinie
        niemęża podobnie, tylko nieteściowa lata do kościoła, ale to jest jej prywatna
        sprawa - i dobrze. Wiara jest prywatną sprawą każdego człowieka i nic nikomu do
        tego.

Osobiście mam w nosie zdanie jakichś "ciotek" wink na ten temat - chcą sobie
        chrzcić, to niech sobie dziecko zrobią, a od mojego wara tongue_out
      • miryw Re: a co rodzina na to? 28.12.06, 19:50
        U nas więcej problemów było ze ślubem cywilnym. Teraz z rodziny nikt się nawet
        nie pyta o chrzest. Co jakiś czas tylko jacyś dalsi znajomi.
      • koza_w_rajtuzach Re: a co rodzina na to? 29.12.06, 18:53
        Moja mama jest ateistką, mój ojciec raczej też. Mama ochrzciła mnie i brata dla
        świętego spokoju, ale na religię w szkole nas nie posyłała i sporo młodszą od
        nas siostrę w ogóle nie chrzciła. Z tej strony więc nie mam żadnych problemów.
        Mojego męża rodzice są niby katolikami. Dzieci posyłali na religię, mają jakiś
        obrazek z Matką Boską w domu, ale sami do kościoła nigdy nie chodzą. Nie byli
        zachwyceni, że nie chrzcimy dziecka, tak samo jak nie byli zachwyceni gdy
        braliśmy ślub cywilny (a nie kościelny), ale zaakceptowali to i nie robili
        problemów. Zresztą mój mąż też do końca nie jest zachwycony, że Klara nie
        ochrzczona, boi się, że w ten sposób ją krzywdzimy. Powiedziałam mu, że jeśli
        chce ochrzcić to niech załatwia chrzest na własną rękę, nie będę stała na
        przeszkodzie, ale jakoś nie kwapi się do tego smile.
        Najmniej tolerancyjna pod tym względem jest moja babka, bigotka. No i jeszcze
        jedna ciotka, która z wiekiem stała się wielką katoliczką. Rzadko je jednak
        widzę, więc luz smile.
    • sipilitka Re: bez chrztu? 28.12.06, 16:08
      I ja nie mam najmniejszego zamiaru
      pozdrawiam
    • s.poline Re: bez chrztu? 28.12.06, 16:14
      yyy...przecież dziś się dopisałam...??? jakoś nie widzę mojego wpisu, a przecież był grzecznybig_grin
      W takim razie jeszcze raz się dopisujętongue_out
      • zona_mi S.poline 28.12.06, 16:54
        Może dopisałaś się w innym wątku?
        smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka